Meny

Din guide till Mitt… är en guide som inte på något sätt gör anspråk på att vara den ultimata guiden till en stad. Istället är det Din guide till Mitt Linköping, vad jag absolut rekommenderar dig att göra i den här staden eller på den här platsen utifrån mina intressen och mina önskemål och vad jag tycker du kan hoppa över.
Det finns säkert saker jag missat som även jag borde besöka eller göra, då får du gärna ge mig de tipsen i kommentarsfältet nedan. 

Min relation till Linköping

2003 flyttade jag till staden på slätten. Femton år senare kan även jag se att det blev ett vägskäl  i livet. Men hade du frågat mig 2003 hade jag aldrig trott att jag femton år senare skulle se det som min hemstad. Av en enkel orsak. Avsaknaden av hav. Nu är Linköping den stad jag bott längst i. Alldeles snart 10 av mina 41 år.

Geografi

Linköping är Östergötlands största stad till både yta och folkmängd och är även residensstad i Östergötland. Staden ligger belägen mitt i landskapet och hit går det bra med tågförbindelser. SJ:s tåg mellan Stockholm och Malmö passerar här och är du sugen på ett besök går det enkelt att ta sig hit från hela Sverige med bara ett eller ett par byten. Åker du bil ligger Linköping precis bredvid E4:an.

Historia

Första gången namnet som kom att bli Linköping nämns i ett dokument är år 1104, då alla svenska stift listas i det så kallade Florensdokumentet. 1153 står Linköping värd för det första svenska kyrkomötet, så det är en gammal ort vi har att göra med. Flera av byggnaderna kring det nuvarande slottet och domkyrkan har listats som de äldsta i sitt slag i hela Sverige och dateras till 1100 och 1200-talen.

Linköpings slott
Linköpings slott

1598 utkämpades Slaget vid Stångebro där Hertig Karl, sedemera Karl IX, gick segrande ur striden. Till följd av slaget fängslades flera som stått på den förlorande sidan. I en rättegång 1600 avrättades fem av de fängslade, denna avrättning går under namnet Linköpings blodbad.

Bara en bit utanför Linköping finns också Vreta Kloster med tillhörande kyrka, detta anses vara Sveriges äldsta kloster och grundades senast 1100.

Läs mer: Utflytktsmål i Östergötland

Linköping i korthet

 • Linköping är en gammal militärstad och flera regementen har legat här. Efter kalla kriget har dock den militära närvon minskat och regementena har lagts ner eller flyttat. De gamla kasernområdena är ombyggda till bostäder eller kontor. Det gamla övningsfältet är numera ett populärt naturområde – Tinnerö eklandskap som är väl värt ett besök.
 • Flygflottiljen F3 är nedlagd men inhyser numera flygskola med stridspilotutbildning och helikopterflottilj. Flygplatsen Malmen är en av de få flygplatserna i landet som används helt militärt. På området finns också Flygvapenmuseum som definitivt bör stå på att göra listan när du kommer till Linköping. Lika kul för både stora och små.
 • Linköping brukar i folkmun kallas ”flygstaden” eftersom den är starkt förknippad med SAAB:s utveckling av JAS som sker i just Linköping. Ett stående inslag i stadsbilden är när JAS-planen lyfter med ett dån över citykärnan.
 • Citykärnan som för övrigt blivit utsedd till Årets stadskärna både 1997, 2009 och 2018. Men eftersom detta är en guide som inte har för avsikt att enbart höja staden jag skriver om till skyarna kan jag i anslutning till detta konstaterande nämna att jag inte själv står bakom dessa utnämningar. Frågar du mig har Linköping ett och annat att utveckla när det gäller just stadskärnan.

Missa inte detta när du är i Linköping

 • Flygvapenmuseum som nämns ovan. Väl värt ett besök oavsett om du är flygintresserad eller inte. Oavsett om du har en hel barnaskara eller bara är vuxna i sällskapet.
 • Gamla Linköping. En del av Linköping som skapades på 40- och 50-talet när rivningsvågen slog hårt mot staden. Man ville skapa ett Skansen för Östergötland och flyttade hus som annars skulle rivits till denna lilla oas. Husen ligger i ett gatumönster som har kopierats från den ursprungliga stadskärnan. I gamla Linköping hittar du också Dahlbergs café som drivs av ingen mindre än Ragnar Dahlberg, känd från Café Norrköping.
 • Cloetta – kanske lockas du av en liten tur in i Cloetta-boden som ligger i nära anslutning till parkeringen i Gamla Linköping. Men hoppa över det. Styr istället kosan en bit utanför stan till Ljungsbro och till den riktiga fabriken. Där kan man handla godis för flera år framåt. Det är här man gör den berömda kexchokladen. Och här hittar du andrasortering av både den, Cloetta center, Peps och mycket mer.
 • Bergs slussar. Har du sett Göta kanal? Jag menar filmen med Janne Loffe Carlsson från 1981. Känner du igen repliken ”Hörru din galning va gör du?” Då tycker jag att du när du ändå är i Ljungsbro ska ta en tur till Bergs slussar som båtarna passerar i ovan nämnda film. Ta en glass och promenera längs med kanalen en bit eller spela lite äventyrsgolf. Framför allt om du besöker Linköping på sommaren.

Missa gärna detta när du är i Linköping

 • Tinnis – låt dig inte luras av Linköpingsbornas exalterade beskrivningar av den konstgjorda sjön mitt i stan. Det är inte annat än en stor vattenpöl. Med asfaltbotten alternativt grus stora som stenbumlingar väljer jag att bada på annan ort om jag kan.
  Update mars 2020: Numera är Tinnis dessutom ett minne blott. På platsen där asfaltsjön en gång låg byggs nytt badhus, lägenheter och en helt ny liten stadsdel.
 • Shopping – trots ovan nämnda utnämning (årets stadskärna alltså…) så finns det mycket att önska av shoppingen i Linköping. Ska du shoppa rekommenderar jag dig att ta pendeln till grannstaden Norrköping i stället – men säg det för guds skull inte till någon…

Bra att veta

 • Kärleken till Norrköping
  För en sak som kan vara bra att veta när du kommer till Linköping är att det finns en stor rivalitet mellan de två största städerna i Östergötland. Som icke östgöte har jag ibland fått onda ögat när jag inte kunnat höra skillnad på dialekten och jämför inte de olika städerna vad du än gör, då blir du troligen bannlyst på båda orterna.
 • Uttalet av namnet Linköping
  En vanlig missuppfattning är att Linköping uttalas med långt i som Lidköping. Så är inte fallet. Linköping uttalas med kort i.
 • Sommarstängt
  En annan sak som kan vara bra att ha koll på är att det finns flera saker som sommarstänger i Linköping. Det är ingen sommarstad. Turisterna har egentligen inte många anledningar att ta sig hit och de bofasta gör allt för att ta sig härifrån. Flera av affärerna i de centrala delarna av stan liksom vissa restauranger slår därför igen främst under juli. Har du span på något speciellt du vill göra är det därför klokt att kolla i förväg om det är öppet

Här bor du under ditt besök

För boendet under din vistelse rekommenderar jag Scandic City eller The Box hotel.

The Box Hotel är ett hotell i Nordic Choice-koncernen och öppnade under 2018. Ligger inte lika centralt men har ett härligt spa man kan nyttja om man bor där. Vi har varit på hotellet flera gånger både på dagspa, frulle och på Staycation. Rekommenderas varmt.

Scandic City ligger centralt vid kanalen, har en fantastisk frukost och var en gång i tiden när det byggdes faktiskt ett Hilton-hotell

Käka

Linköping har sagts vara en av Sveriges krogtätaste städer och det är inget fel på restaurangutbudet i stan. Under sommartid kan det dock vara klokt att kolla upp öppet-tider om inte restaurangen ligger helt centralt. Mina tips och varför jag tycker du skall äta just där kommer här:

 • Melins
  2018-12-20 11.32.30

  Melins café & bistro ligger vid Farbror Melins torg i närheten av St Larskyrkan. Här rekommenderar jag att slå till på pastan med bacon och valnötspesto alternativt en av de smarrigaste våfflor jag smakat. Du kan välja mellan mat eller efterrättsvåfflor
 • Mörners
  Överste Mörners ligger på Stortorget ”mitt i smeten”. Ett populärt ställe sommar som vinter. Och här skall du utan tvekan ta Ceasar-salladen med kyckling. Den bästa jag någonsin ätit.
  På Mörners kan du välja mellan stort och litet glas vin. Vem skulle någonsin välja ett litet undrar jag?
 • 1854
  1854 ligger också på Stortorget – på motsatta sidan från Mörners. Restaurangen serverar italiensk mat och är en klar favorit. En annan favorit är historien bakom namnet som du också kan roa dig med att läsa på menyn. Men också här. Att döpa sin restaurang efter ett gammalt bankrån som begåtts i lokalerna är genialt om du frågar mig.

Kända Linköpingsbor

Flera kändisar kan kalla Linköping sin hemstad. Bland annat Louise Hoffsten, Mons Kallentoft vars böcker om Malin Forss utspelar sig i Linköping och så självklart han som lyckats med det omöjliga, att bli profet i sin egen stad, Lasse Winnerbäck

Bara en bit bort

Söderköping – missa inte denna lilla östgötska pärla bara fem mil från Linköping och när du ändå är där missa inte heller Smultronstället.


Detta var Din guide till Mitt Linköping. Tycker du att jag har missat något? Tycker du att jag har rätt eller kanske helt fel? Kommentera gärna nedan med egna tankar och tips. Och håll ögonen öppna på fler guider som kommer till andra städer och platser, både inom Sverige och utomlands.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.

No Comments

  Leave a Reply