Meny
Resor / Svenska resmål / Västmanland

Glass & Berså – så mycket mer än bara glass i Arboga

Jag har hört talas om Glass & Berså i sex år när jag för första gången får sätta min fot på det omtalade glasscaféet sommaren 2021. Det blir första men troligen inte sista besöket. Är du på besök i Arboga eller har du vägarna förbi på E18 eller E20 genom Västmanland? Då tycker jag att du ska stanna till och ta en bensträckare just här på Glass & Berså. Men se till att spara plats i magen – detta är inte några vanliga glassar.

Glass & Berså ligger precis intill motorvägen där E18 och E20 möts, ändå ligger det helt avskilt i en lummig trädgård med små röda hus och med fälten som breder ut sig framför oss. Och hit åker du inte för en kula vanilj, hit åker du för en glasskreation du sent ska glömma.

Glass & Berså – historien bakom

Glass & Berså öppnade 2014. Bakom konceptet ligger mor och dotter, Karin & Malin, som ville göra något tillsammans. Men inte bara något utan något annorlunda och fantastiskt. Karin med erfarenhet som kökschef och kock, Malin med erfarenhet från marknad och försäljning. Och så landade det i drömmen om ett glasscafé. En plats som skulle kännas som hemma. En lummig trädgård. Små röda hus. De dammsög mellan-Sverige och hittade till slut platsen strax utanför Arboga. Och resten är som det brukar heta historia.

Glass från Dalarna i Västmanland

Glassen då? Jo själva råvarorna som serveras är Rättviksglass. Förstklassig gräddglass och sorbet som tillverkas av lokalproducerad färsk mjölk och grädde från kor som gått på grönbete på ängar och hagar i Dalarna.

Men du kommer att märka att även om glassen såklart är grunden så får den ordentlig konkurrens av allt det där andra du hittar på dessa kreationer.

Har du turen att hitta en parkering? 

Jag får inside information att parkeringen är utökad, ändå är det på vippen att vi inte får en plats när vi dyker in vid tretiden en lördag i juli. Det är poppis och värt att vänta och efter att ha köat en stund är det vår tur.

En bit in i trädgården möts vi av dagens meny och en instruktion. Ta en stund på dig att spana in menyn. Välj vad du vill beställa och gå sedan fram till den lilla luckan för att beställa. Sedan är det bara att slå sig ner någonstans i den lummiga trädgården och vänta.

Under tiden finns det en hel del aktiviteter att ta sig för. Jag skymtar ett pingisbord men även en hängmatta. Det finns även spel som kubb att låna om man önskar. För de minsta finns det gungor.

Svärmorsdröm, Farmors rabalder och Mormors hallon- & lakritsvrål

Vi är ett sällskap på sju som väljer fem olika varianter av glass – alla ett eget konstverk.

Min svärmorsdröm till höger i bilden här ovan innehåller Oreo, polka och choklad och jag är mer än nöjd.

Glass & Berså – visionen

Jag hade kunnat avsluta här. Tala om vad min glass gick på och lägga in en länk hur du hittar hit. Men det är inte bara det. Jag är inte klar innan jag berättar om visionen bakom. I kassan och servisen ser jag idel unga krafter. Min sambos systerdotter har en kompis vars storebror jobbar i personalstyrkan för dagen. Och just detta är en del av visionen. På deras hemsida berättar de mer:

”Visionen för Glass & Berså är att bli den självklara arbetsplatsen för ungdomar i Västmanland. Speciellt vill vi kunna erbjuda ungdomar med neuropsykiatriska funktionsvariationer ett givande och roligt sommarjobb. Vi ställer oss ödmjuka inför uppdraget att introducera morgondagens starkast lysande stjärnor på arbetsmarknaden.”

Från Glass & Bersås hemsida


Det värmer mitt hjärta att läsa att det finns en tanke bakom allt. För vi behöver fler starkt lysande stjärnor som brinner för besöks- och turistnäringen i Sverige och här på Glass & Berså har vi ett fantastiskt gäng som kommer driva den delen vidare med bravur.

Ja jag förstår. Du blir såklart sugen på att stanna till. Och såhär hittar du till Glass och Berså. (Länk i googlemaps)

Glass & Berså har öppet sommartid och jag rekommenderar att hålla utkik på deras hemsida eller på sociala medier för aktuella öppettider.

1 Comment

Leave a Reply