Meny
. / Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Avstickarna från E4:an genom Östergötland – här pausar du i toppklass

Sexton mil är det från gränsen mot Småland till gränsen mot Södermanland. Sexton mil motorväg genom Östergötland. Har du tid att stanna till en stund finns det mycket att se utmed E4:an genom Östergötland. Alltifrån det snabba stoppet nästan intill vägen till de lite längre avstickarna från E4:an genom Östergötland. Här hittar du mina favoriter från norr till söder.

Vildmarkshotellet Kolmården – magisk mat och mäktiga vyer

Vildmarkshotellet Lunch
Lunch på Terrassen på Vildmarkshotellet sommaren 2020

Du kanske inte planerar för en övernattning redan, men gör du det så kan jag varmt rekommendera Vildmarkshotellet i Kolmården. Och vill du bara stanna till för lite lunch och har en stund över, då tycker jag också att du ska satsa på de 27 kilometerna det är från avfart 129 Jönåkers trafikplats och styra kosan mot Vildmarkshotellet och restaurang Terrassen för lunch och magiska vyer över Bråviken. Maten på Vildmarkshotellet är verkligen utöver det vanliga. Kommer du söderifrån tar du istället avfart 125 Björnsnäs och åker den vackra Strandvägen ut till Vildmarkshotellet.

Bonus. Vill du göra ett längre stopp då kan du också passa på att besöka Kolmården som ligger precis intill. Vill du hellre vandra ligger den vackra Marmobruksleden precis intill Vildmarkshotellet.

Läs mer: Från vårt besök på Vildmarkshotellet

Vandring i Getåravinen

Getåravinen
Vandring i Getåravinen

Vill du stanna till och sträcka på benen? Ta då avfart 126 och landa i Getåravinen. Runt det lilla vattendraget i ravinen går en kortare led som också kan förlängas om man önskar. Kommer du söderifrån tar du istället avfart 125 Björnsnäs.

Läs mer: Från vår vandring i Getåravinen

Villa Fridhem – en paus med kunglig glans

Villa Fridhem

Exakt samma avfart som till Getåravinen ovan men med en annan typ av mål. Norrifrån tar du avfart 126 och åker 7,5 kilometer eller nio minuter till Villa Fridhem.

Det är inget mindre än den gamle kungen Gustav V:s bror Prins Carls gamla sommarhus du kan besöka här för fika eller mat. På Villa Fridhem kan du även stanna lite längre om du väljer att boka en övernattning.

Och åker du förbi en helg så har jag hört talas om att deras afternoon tea är to die for.

Söderifrån tar du avfart 125 Björnsnäs.

Läs mer: Villa Fridhem – en kunglig herrgårdsvistelse strax utanför Norrköping

Stenkullen – inget för den hariga

Stenkullen

Ett hus som de flesta nog har sett om man åkt genom Östergötland. Precis bredvid vägen, till höger om du kommer norrifrån, ligger en vit villa, i det närmaste herrgårdsliknande. Det är Stenkullen du åker förbi och här sägs det finnas fler gäster än bara de av kött och blod.

En fredag i april 2021 checkade vi in som Stenkullens enda gäster. Här kan du läsa mer om den övernattningen och Stenkullens historia.

Stenkullen tittar du inte bara förbi. Hit måste du ringa och boka via ägarinnan själv Maria Svensson. Hit tar du dig på fyra minuter från avfart 125.

Stens hus – en undangömd pärla utanför Norrköping

Stens hus

Sugen på fika eller lunch? Har du tur är Stens hus i Åby öppet. 7 kilometer eller fem minuter från avfart nummer 124 Åby trafikplats ligger detta magnifika hus med den mysigaste av atmosfärer. Men kolla gärna på deras Instagram innan du viker av. De har inte alltid öppet.

Läs mer: När vi besökte Stens hus

Stanna tiden bokstavligen på Löfstad slott

Strax söder om Norrköping hittar du avfart 117 Trafikplats Löfstad. Kanske har du till och med redan fått en glimt av slottets tinnar som sticker upp över trädkronorna.

På Löfstad slott stannade tiden luciadagen 1926. Då gick slottets sista ägare ur tiden. Slottet skänktes till Östergötlands museum som sedan låtit allt vara. Exakt som det när fröken Emilie Piper tar sitt sista andetag. Vill du besöka slottet är det guidade visningar som gäller. Men det går också alldeles utmärkt att vandra runt på egen hand i slottsparken. Kanske med en avslutande fika eller bit mat på Värdshuset Löfstad slott som ligger i en av slottsflyglarna.

Läs mer: Från mitt besök på Löfstad slott

Quality hotel The Box – för sprulle eller spa

Lobbyjobb The Box
Lobbyjobb på The Box

Har du hängt här på bloggen förr har du säkert hört talas om det. Mitt home away from home. Quality hotel The Box kan fortfarande titulera sig Linköpings nyaste hotell och här har många rader på denna sida skrivits vid lobbyjobb i deras fina lokaler. Här har vi tagit in för staycation. Både jag och dottern och jag och sambon. Här har jag spenderat en dag på check-in-kontor och här har vi lyxat till det med BW. Alltså motsatsen till AW. Before work. En lyxig hotellfrukost helt enkelt.

Inom kort skulle jag vilja testa deras Sprulle. En kombination av spa och frukost. Älskar konceptet och älskar ordet.

Kanske vill du stanna till här för en övernattning på vägen? Då tycker jag att du ska passa på att läsa på mer om Linköping i min guide till staden. Passerar du i lagom tid för lunch en vardag har de också mycket gott att bjuda på i hotellrestaurangen.

För att komma till The Box väljer du avfart 113 Linköping Östra och sedan har du tre minuter eller 2,8 kilometer till ditt mål.

Boställets vedugnsbageri – en oas på Östgötaslätten

Boställets vedugnsbageri
Bostället i vårsol

Boställets vedugnsbageri. Var ska jag börja? Väl värt en omväg eller de tio minuterna och 11,6 kilometerna från avfart 111 Linköping väster.

Här upplever du bakverk i toppklass och östgötaslätten i sin allra vackraste form. Jag har redan strött mängder av superlativ över denna pärla utanför Linköping.

Läs mer: Från ett av våra besök på Bostället vedugnsbageri

Bergs slussar – ett stycke filmklassiker till er tjänst

Samma avfart som till Boställets vedugnsbageri tar du även om du vill åka de nio kilometerna eller sju minuterna till en riktig klassiker.

”Hörru din galning. Va gör du?” Den klassiska kommentaren från första Göta kanalfilmen. Den spelades in just här i Bergs slussar. Här hittar du ett helt litet Göta kanal i miniformat. Här hittar du hela 11 av Göta kanals totalt 58 slussar och i Carl Johan-trappan med sju av slussarna är det en total höjdskillnad på 18,8 meter.

Sommartid kan du både ta ett dopp i Roxen, spela minigolf, få dig en bit mat eller en god glass. Vintertid är slussarna vackra att beskåda men på ett helt annat sätt.

Läs mer: Bergs slussar – när du vill uppleva Göta kanal

Himmelsby spa – mitt på östgötaslätten

Himmelsby spa
Himmelsby spa

Vi fortsätter söderut, eller, egentligen västerut om man ska räkna rent geografiskt men söderut är det ändå vi tänker på när vi styr vidare på E4:an från Linköping.

Bromsar du in och tar av vid avfart nummer 110 och Mantorp kan du med fördel svänga västerut om du vill besöka vackra Vadstena men nu tänkte jag istället tipsa om att svänga österut på väg 206.

För mitt ute i vad som känns som ingenstans ligger den lilla orten Himmelsby och här hittar du en fin spa & konferensanläggning. Vi besökte dem för dagspa och gårdslunch i juni 2020. Sedan dess har deras allra nyaste tillbyggnad blivit klar. Där har de bland annat en exakt kopia av ovala rummet i Vita huset. Bara en sån sak.

Hade jag varit som du och haft lite tid över hade jag stannat till för lite spontanspa eller kanske en lunch. Deras efterrättsbuffé är något utöver det vanliga.

Tio minuter eller 7,4 kilometer från E4:an ligger Himmelsbys spa.

Läs mer: Dagspa på Himmelsby

Läs också: Om Open New Banhof. Café och restaurang som är helt växtbaserat. Fem minuter eller 4,4 kilometer från avfart 110 Östra Mjölby. Väl värt en avstickare.

Oui Albacken

Nytt för säsongen 2023 är en återöppnad version av klassikern Albacken vid avfart 109 i Mjölby. 1 juni 2023 slog de upp portarna och jag kan inte vänta på att testa. För visst vill man det när det presenteras såhär:

Här samlas resenärer, locals, eldsjälar, kreatörer, mathantverkare, vänner & familj. En mötesplats där vägarna naturligt möts, där du kan sitta ner en stund, njuta av trädgården och rykande färsk lunch eller nybakat fika med en kaffe av högsta kvalitet!

Café och creperie hittar vi här men även en liten butik. Spana in deras hemsida här. Och vägbeskrivning på googlemaps ja det hittar du här.

Jureskogs första vägkrok

Trafikplats Mjölby. Den matkedja som inte etablerat sig här har ännu inte fötts. En av dem är Jureskogs.

Här i Östergötland öppnade man sin första vägkrog i början av 2020 och sedan dess har fler tillkommit. Sveriges långsammaste fastfood kallar de sig och de gångerna jag inte är sugen på asiatiskt och väljer Chop chop är Jureskogs det självklara valet här.

Läs mer: Om vårt första besök på Jureskogs i Mjölby

Naturum Tåkern och Prinsessan Estelles sagostig

Naturum Tåkern
Naturum Tåkern

När vi når nästa avfart, nummer 107, hittar vi en avfart som bjuder på inte bara en eller två härliga pauser. Från denna avfart hittar du ett helt smörgåsbord av upplevelser för hela familjen och vi börjar starkt med ett av Sveriges naturum. Naturum Tåkern ligger precis bredvid den kända fågelsjön. Och precis intill finns också en lite enklare led som också är Östergötlands present till vår blivande drottning Estelle. Hon är hertiginna av Östergötland och fick sagostigen som dopgåva.

Tolv minuter eller 9,6 kilometer från E4:an ligger detta.

Läs mer: Vårt besök på Naturrum Tåkern och Prinsessan Estelles sagostig
Läs mer: Rökstenen – Världens längsta runskrift – mitt i mitt Östergötland

Rökstenen & Alvastra – historiska tungviktare vid E4:an

En av Sveriges mest kända runstenar hittar du nio minuter eller 10,2 kilometer från motorvägen om du svänger av vid samma avfart som ovan 107.

Med sin inskrift på 760 tecken så anses detta vara världens längsta ruinskrift. Rökstenen hittar du precis intill Röks kyrka. Väl värt ett besök.

Fortsätter du nio minuter till eller ungefär 8 kilometer så närmar du dig vackra Omberg, som i sig är ett helt underbart besöksmål. Men mer om Omberg, allt du behöver veta och lite till, hittar du här.

Alvastra klosterruin
Alvastra klosterruin vid foten av Omberg

Vid Ombergs fot ligger ytterligare en historisk tungviktare. Ruinerna efter Alvastra kloster. Grundat 1143 och kanske mest omtalat för sin egen kändisnunna – Den heliga Birgitta. Det var här hon första gången gick i kloster och det var här hon bodde fram till flytten till Rom.

Kommer du söderifrån kan du med fördel ta avfart 106 vid Ödeshög för att besöka både Alvastra och Rökstenen.

Läs mer: Ett besök i Alvastra klosterruin

Väderstad centralkonditori en 100-årig och Whiteguideprisad fika

Jag kan inte bestämma om du ska börja eller avsluta din avstickare på avfart 107 med en fika på Väderstad centralkonditori. Men ATT du ska stanna till där, tre minuter eller 2 kilometer från motorvägen det tycker jag inte att vi behöver diskutera. Är du inte övertygad av rubriken? Då klickar du dig vidare hit och läs mer från vårt besök här.

31:ans Glass och kök i Hästholmen

Kommer du norrifrån så avslutar vi på topp. Kommer du söderifrån lägger vi grunden till resan genom Östergötland här. Sju minuter eller 6,6 kilometer från E4:an vid Ödeshög hittar du prisbelönt glass på den vackraste av platser. Precis vid Vätterns strand med utsikt över vattnet och Omberg.

31:ans glass får du bara inte missa. Behöver du lite mer övertygelse kan du spana när Mauri utser Sveriges bästa glass här.

De bästa avstickarna från E4:an genom Östergötland

Men redan innan jag skrivit de sista tecknen i inlägget om de bästa avstickarna från E4:an genom Östergötland har jag kommit på ett eller flera platser jag gärna skulle lägga till.

Som Särtshöga vingård som du bäst hittar till via avfart 107 vid Väderstad. Östergötlands egen vingård finns fortfarande på min önskelista. Kanske blir det ett besök sommaren 2021?

Eller Narr konfektyr som ligger nästan precis intill E4:an vid avfart 106 vid Ödeshög. Narr konfektyr har både egen chokladtillverkning och butik med fabriksförsäljning av många olika godissorter. Och Narr står också på min önskelista och kanske kan jag kombinera det med ett besök på 31:ans glass i Hästholmen till sommaren?

Vad saknade du?

Vilka platser saknar du på listan? Hjälp mig och andra att hitta fler fantastiska avstickare och smultronställen i Östergötland. Lämna en kommentar här nedanför.

Omslagsfoto: Från vägen mot Naturum Tåkern ett av tipsen här ovan.

9 Comments

 • Stefan Hagdahl
  22 januari, 2021 at 19:41

  När man åker vägen till bergs slussar så passa på att besöka en nostalgi smedja som är i full aktion. Det finns en butik och möjlighet att besöka smedjan. Öppet efter överenskommelse, ring eller smsa.

  Reply
  • Cornelia
   25 januari, 2021 at 20:12

   En nostalgismedja. Vad heter den?

   Reply
 • Ulla Martel
  22 januari, 2021 at 20:20

  Kornettgården. Ett riktigt nostalgimuseum med café. Måste bara besökas. Några km efter Boställets vedugnsbageriet. Ett underbart ställe som du missat.

  Reply
  • Cornelia
   25 januari, 2021 at 20:11

   Ja det har jag verkligen helt missat men det är ju också lite härligt för då har jag något mer att besöka. Tack för tipset.

   Reply
 • Anna Peterson
  8 maj, 2021 at 11:32

  Motala, Göta Kanals huvudstad. Vandra längs kanalen , fika i historisk verkstadsmiljö Mallbodens kafé och vandrarhem. Badsugen?! Motala har massor av stränder bla 5km sandstrand i Varamon, där det också finns olika restauranger. Fika, ät glass eller inta en middag i hamnen. Gillar du gamla bilar? Motala Motormuseum finns också i hamnen. Inte att förglömma, Verner von Heidenstams Övralid, otrolig utsikt över Vättern, historia och mysigt fik.
  Som sagt besök Motala, Östergötlands sjöstad.

  Reply
  • Cornelia
   16 maj, 2021 at 13:26

   Härliga Motala. Så fin pärla i Östergötland. Absolut värt en lite längre avstickare från E4:an.

   Reply
 • Cissi
  22 mars, 2022 at 07:35

  Albackens Trädgårdskafferi i Mjölby är bra mycket trevligare än Jureskogs och här finns även prisbelönt rastplats för de som har husbil eller husvagn 🙂 I Mjölby rekommenderas även Cafe Nyfiket med vackert läge vid Svartån, Hembygdsmuseet och vandringsleden till Bleckenstad.

  Reply
  • Cornelia
   31 maj, 2022 at 14:57

   Stort tack för tips.

   Reply
 • […] i Sya som idén till detta inlägg föds. Det finns ett populärt inlägg på bloggen som heter Avstickarna från E4:an genom Östergötland – här pausar du i toppklass. Men tanken som nu slår mig är att man inte alls måste åka E4:an genom Östergötland. […]

  Reply

Leave a Reply