Meny

Luciadagen 1926 går fröken Emilie Piper, Löfstad slotts sista ägare, ur tiden. Hon tar sitt sista andetag i sitt privata sovrum på Löfstad slott i just den sängen du ser på bilden nedan. Emilie Piper var i rakt nedstigande led åttonde generationens arvinge till slottets byggherre Axel Lillie. Men den åttonde generationens ägare blev också den sista. Emilie Piper förblev ogift och utan barn och vid sin död testamenterade hon Löfstad slott till Riddarhuset och Östergötlands musem för att bevara det och göra det tillgängligt för allmänheten. Drygt 92 år senare är jag en av de som får ta del av hennes historia.

Löfstad slott
Emilie Pipers sovrum

Bevarat så som decemberdagen 1926

Det är bevarat som det var den där decemberdagen 1926 när Emilie, som var mycket sjuk kände att slutet var så nära att hon hastade tillbaka till sitt slott. Slottet där hon föddes och där hon ville avsluta sina dagar i jordelivet.

Det dröjde ytterligare 16 år innan slottet öppnades för allmänheten, Emelies syster Sophie var fortfarande i livet. Men när Sophie avled 1940 påbörjades arbetet med att göra Löfstad slott til det museum det är idag.

Mellan Norrköping och Linköping

Löfstad slott

Löfstad slott ligger mellan Norrköping och Linköping i hjärtat av Östergötland. Och åker du E4:n genom vårt landskap kan du omöjligt missa skyltarna mot Löfstad slott. Åker du söderut har du till och med en chans att se tinnarna och tornen på slottet bland trädkronorna på höger sida om vägen. Men kör inte bara förbi, jag rekommenderar att du svänger av och gör ett besök.

Löfstads slott byggdes mellan 1637 och 1660 av Axel Lillie d.ä. och gick alltså därefter i arv i åtta generationer. Det är unikt så tillvida att det aldrig lämnade släkten. Även om det kan verka så då slottet ägts av både familjerna Lillie, de la Gardie, von Fersen och Piper. Den enkla förklaringen till det är att detta slott kunde ärvas av familjens döttrar som sedan i samband med giftermål bytte namn.

Slottet brinner 1750

Genom åren har slottet genomgått flera stora förändringar. Bland annat efter den stora brand som förstörde slottet 1750, det enda som klarade sig var den ena flygeln. Men trots de förändringar som är gjorda kan man se spår av 1600-talets pampighet både på utsidan och insidan. Inte minst när det gäller inredning.

Löfstad slott
Biblioteket

Löfstad slott är inte öppet för turer på egen hand men under sommaren sker flera guidade turer om dagen. Spana in Löfstad slott hemsida för mer information.

Gillar du slott lika mycket som jag?

Följ gärna mitt slottskonto på INSTagram @svenskaslottsguiden

Från de pampiga salongerna till det privata

Löfstad slott

I slottet får du höra om och se allt ifrån de stora salongerna och hur det kunde gå till vid middagsbjudningar till postgången i slutet av 1800-talet. Men du får också besöka Emilies pappa Charles Emil Pipers privata kontor. Där ligger hans glasögon kvar på skrivbordet än idag.

Löfstad slott
Charles Emils kontor

Allra störst intryck gjorde ändå besöket i Emilies privata delar på mig. Hennes sovrum där hon tog sina sista andetag som är bevarat precis som det var den där dagen. Och den privata salongen dit bara de allra närmaste kom.

Löfstad slott
Den privata salongen, precis bredvid Emilies sovrum

En stor eloge till den duktiga guiden som med inlevelse berättar historien om slottet och Emilie.

I väntan på Emilie på ärende

Det är en del i marknadsföringen att framhäva att det är bevarat precis som det var. Som om Emilie bara är ute ett ärende och snart kommer tillbaka. Men det är så mycket mer än bara marknadsföring. Det är precis så det känns.

Har du inte tiden att tajma in en av de guidade visningarna kan du ta en tur i den stora slottsparken. Där kan du bland annat se det minnesmonument av Axel von Fersen d.y. som hans syster Sophie lät sätta upp efter mordet i Stockholm. Det finns också en handelsträdgård. Och i slottets norra flygel ligger ett värdshus där du kan slå dig ner för en fika och njuta av samma miljö och utsikt som Emilie gjorde på sin tid.

Löfstad slott
Världshuset veranda med magiska vyer. Här satt även Emilie och avnjöt kaffet.

Vill du också göra ett besök hittar du till slottet såhär.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. 


2 Comments

Leave a Reply