Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Naturum Tåkern – ett sagolikt utflyktsmål i Östergötland

Strax öster om Vättern och en bit söder om Vadstena hittar man Tåkern. Tåkern är en riktig fågelsjö som anses vara en av Europas bästa och för att bevara fågellivet är hela området ett naturreservat. Personligen var biologilektionerna inte mina favoriter i skolan och jag är inte heller den ni hittade i Mullegruppen. Men ett besök vid Naturum Tåkern det kan jag rekommendera till både stora och små.

Vet du egentligen vad ett Naturum är? Det visste i alla fall inte jag och jag fick ta till googles fantastiska kunskap för att lära mig mer. Sverige har 320 naturum, från Abisko i norr till Falsterbo i söder. De flesta av Sveriges 32 naturum drivs av länsstyrelser, kommuner och stiftelser. Ett naturum är ett besöks- och informationscentrum som ska ge besökarna mer information om det lokala områdets natur och djurliv.

Naturum Tåkern – med fokus på fågelliv

Ett av Sveriges 32 är Naturum ligger vid Tåkern. Invigningen gick av stapeln i maj 2012. Med tanke på närheten till Tåkern och dess fågelliv blir fokus naturligt på fågellivet men det finns också fina möjligheter till naturupplevelser.

Naturum Tåkern
Naturum Tåkern

Inne i Naturum finns möjligheter till fågelskådning på egen hand från de stora panoramafönstren ut mot sjön. Man kan lära sig mer om fåglar i de olika interaktiva stationerna den det finns även prov på hederliga analoga utställningar och experiment lika roliga för stora som för små.

Naturum Tåkern

I ett speciellt rum finns det möjlighet att lite mer ”hands on” se närmare på vad naturen har att erbjuda. I mikroskop kan man studera både djur och efterlämningar av dessa på detaljnivå ofta tillsammans med Naturums egna experter som på ett engagerat sätt guidar både stora och små. Vill du lära dig ännu mer om Tåkern och naturen runt om? Då kan du delta på en av de guidade turerna. Program och tider kan läser du mer om på Naturums egen hemsida.

Naturum Tåkern och Prinsessan Estelles sagostig

Det var inte vilken dag som helst den 23 februari 2012. Den dagen föddes det i Sverige en liten prinsessa, en prinsessa som en vacker dag ska bli Sveriges drottning. Prinsessan Estelle blev Hertiginna av Östergötland och i dopgåva fick hon av sitt landskap en helt egen sagostig just här vid Naturum Tåkern.

Sagostigen börjar precis utanför entrén till Naturum. Med en liten karta tar man sig sedan runt de 700 meterna tillsammans med haren Ann-Sofie som är på jakt efter sin kompis Hasse.

Naturum Tåkern

Stigen sträcker sig genom både strandskog, ängar, genom vassen och ut till öppet vatten. Och på olika stationer uppmuntrar skyltar barnen, att krypa, känna, lukta och lära känna naturen närmare på olika lekfulla sätt.

Naturum Tåkern med lite extra naturkraft

Sommaren 2018 när vi gjorde vårt besök var ju den varmaste och torraste i mannaminne. Men just denna dagen såg vi åskmolnen dra in över sjön på ett i det närmaste magiskt sätt. Och under vår promenad på sagostigen började mullret närma sig. Vi hann precis till bilen innan regndropparna kom och blixtarna sökte sig ner i vattnet.

Naturum Tåkern

Lite extra krydda till vårt besök som vi ändå av respekt för naturens krafter gärna upplevde på ett lite säkrare håll än i vassen.

Såhär tar du dig hit

Naturum Tåkern ligger nära E4:an och är lätt att hitta till med bra skyltning.
Från E4, ta av i Väderstad, kör vänster i första rondellen, kör ca 3,5 km på gamla E4 mot Ödeshög (väg 918). Tag höger vid skyltning mot naturum Tåkern. Följ sedan skyltarna.

För uppdaterad information om öppettider och liknande, klicka dig gärna vidare till Naturum Tåkerns egen hemsida. Och du, det är helt gratis att besöka.

Du får förutom besöket vid Naturum också se den vackra östgötska slätten på vägen dit.

Östergötland

Min kollega Annika på Resfredag har också helt nyligen skrivit om sitt och familjens besök på Naturum Tyresta Nationalpark.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om familjeweekend i Kolmården och påsklov i Vadstena.

Följ gärna Lite mera rosa på BloglovinFacebook och Instagram för ännu mer vardagsinspiration.

1 Comment

  • […] Det är en solig söndag i februari när vi tar oss till Naturum Tåkern för att utforska vandringsmöjligheterna. Vi har varit här förr. Då stod det augusti i kalendern och vi hade med oss barnen och fokuserade mer på alla de fantastiska aktiviteter som finns för både stora och små. Naturum Tåkern är fullt av upptäcktsmöjligheter, strax intill ligger Prinsessan Estelles sagostig och numera finns det också en stor och fin naturlekpark precis vid parkeringen och entrén till Naturum Tåkern. Mer om vårt tidigare besök kan du läsa här. […]

    Reply

Leave a Reply