Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Tre alternativa vägar genom Östergötland – för dig som vill se annat än E4:an

Det är vid ett besök på favoritcaféet Open New Doors Banhof i Sya som idén till detta inlägg föds. Det finns ett populärt inlägg på bloggen som heter Avstickarna från E4:an genom Östergötland – här pausar du i toppklass. Men tanken som nu slår mig är att man inte alls måste åka E4:an genom Östergötland. Istället finns det (minst) tre alternativa vägar som jag nog hellre skulle rekommendera den som har lite tid och upptäckarlust. Tre alternativa vägar genom Östergötland för dig som vill se mer än E4:an.

Gamla Riksettan och Sveriges första motell

De gamla riksvägarna genom Sverige må vara utbytta mot Europavägar sedan 1962, men vissa sträckningar finns kvar och är väl värda en omväg. En av dem går genom Östergötland och på den hittar vi Sveriges första motell. För att nå detta tar du av från E4:an vid Linköping och avfart 111 om du kommer norrifrån eller avfart 109 vid Mjölby om du kommer söderifrån.

På denna sträcka hittar vi norrifrån just ett av Sveriges absolut första motell, Sjögestad motell. Då låg det precis intill Riksettan och då fanns det också bensinmack här. Det var en viktig mötesplats här och det är inte den första mötesplatsen på platsen. I de södra delarna finns nämligen en gammal Galgbacke. Men kanske är den senare mötesplatsen något trevligare.

Open New Doors Banhof
Open New Doors Banhof

En bit söderut i den lilla orten Sya stannar du sedan till för en fika i världsklass i det gamla stationshuset. Inte övertygad? Läs mer om mitt första besök på Open New Doors Banhof här.

När du ändå stannar till – kolla upp om Kaptensbostaden, Sya Auktionshus, har öppet för ett besök.

Östergötlands västra sida via Vadstena och Omberg

Vill du krydda din resa genom Östergötland med magiska vyer och mängder av historia föreslår jag att du om du kommer norrifrån svänger av avfart 110 vid Mjölby och tar väg 206 mot Vadstena. Väg 206 bjussar på flera besöksmål väl värda ett stopp. Börja med ett stopp i mysiga Öjebro och beskåda stenvalvsbron från 1797. EN bit västerut ligger Skänninge. Den lilla staden som nu är ganska oansenlig men som en gång i tiden tävlade med Vadstena om att vara störts och viktigaste stad i området. Här i Skänninge fanns inte mindre än tre kloster och även vad som troligen var Sveriges första hospital.

Hospitalet i Skänninge
Hospitalet i Skänninge – eller i alla fall ruinerna efter det.

Med reformationen minskade Skänninge i betydelse men än idag är det en ort väl värd ett besök. Strax utanför Skänninge finns mysiga Gripenbergs gårdsbutik. Och när du sedan närmar dig Vadstena tycker jag att du med fördel stannar till på Ladugård 206.

Nu är du nästan framme i det jag brukar kalla Östergötlands historiska centrum. Vadstena har så oerhört mycket historia och är så otroligt mysigt. Här hittar du mäktiga Vasaborgen Vadstena slott från 1545. Men också Sveriges äldsta rådhus och självklart Klosterkyrkan och de klosterruinerna från Den Heliga Birgittas kloster.

Från Vadstena åker du sedan söderut på det som kallas Mjöblyvägen och här reser du längs med det vackra Omberg. Här finns förutom härliga vandringsmöjligheter också en hel del platser att stanna till vid för den som vill. Jag säger bara Adolfsnäs Handelsträdgård, Roglösa kyrka med sin rikt järnbeslagna dörr daterad till 1275, Borghamn med Borghamns strand. Eller varför inte Kafé på Skedet, Väversunda kyrka, Alvastra klosterruin, Hästholmen och 31:ans glass och varför inte Rökstenen.

Härifrån finns det möjlighet att fortsätta på den vackra kustvägen intill Vättern söderut. Alternativt så tar du av och åker österut och ansluter på E4:an igen.

På väg 23 mot Småland

Ska du exempelvis besöka Astrid Lindgrens värld, Växjö, Kosta eller någon annan del av centrala Småland. Då kan jag verkligen rekommendera att svänga av vid Linköping och redan här slå in på de lite mindre vägarna med mängder av utflyktsmål att stanna vid. Ta vägen förbi Harvestad och Ullstämma ner emot Brokind innan du ansluter till väg 23. Stora delar av den vägen reser du då längs med Kinda kanal vilket ger möjlighet till flera mysiga stopp. Här hittar du 11 mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Brokind.

Hovetorps sluss Kinda kanal
Mysiga Hovetorps sluss

När du sedan svänger ut på vägen ner emot Kisa och senare Vimmerby finns också flera härliga stopp att besöka. Kanske vill du göra en övernattning? Varför inte ta in på Rimforsa strand i just Rimforsa? Vill du läsa mer om exakt hur mysigt det kan vara kan jag rekommendera dig att läsa min resebloggarkollega Annikas recension av deras vistelse på Rimforsa strand.

En bit söderut hittar vi Kisa. Stanna gärna till. Besök Hjortlunds stengods, Emigrantmuseet och Café Columbia. Önskar dig nu en härlig tur genom Östergötland.

3 Comments

Leave a Reply