Meny
. / Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Stens hus – ett undangömt smultronställe utanför Norrköping

Otaliga gånger har jag passerat ändå hade jag ingen aning om att det fanns. På en höjd ovanför väg 55 mellan Norrköping och Katrineholm. En väg vi åkt fler gånger än jag kan räkna eftersom det är vägen man åker hem till min sambos hemstad Arboga. Där ligger Stens hus. Via ett tips på den aldrig sinande kanalen för inspiration – Instagram – fick jag vet att det existerade. Och den fjärde adventssöndagen styrde vi kosan dit för en fika.

Trots att det ligger precis intill vägen syns det inte just på grund av att det ligger så högt. Och även att jag har sett huset på bild blir reaktionen när det dyker upp bakom träden helt överväldigande. Det är en väldigt vacker och annorlunda byggnad. Lite som att kliva in i en saga. Och du är välkommen!

Läs mer: Fler Upplevelser i Östergötland hittar du här

Stens hus – en oas utanför Norrköping

Men låt mig börja med lite historia. Jag skulle själv inte kunna placera byggnaden i historien på rak arm. Det skulle lika gärna kunna vara rasande gammalt som helt nytt. Men magnifikt – det är det oavsett.

Stens hus stod färdigbyggt 1897. Fasaden som är det som ger den omedelbara ahaupplevelsen och som är något jag aldrig sett like till är gjord av slaggsten. Slaggsten är en restprodukt från masugnarna vid Stens bruk i Graversfors som ligger bara ett stenkast från Stens hus. Och därav namnet på huset.

Under åren har byggnaden använts för en rad olika områden. Fram till 1940-talet var det folk- och småskola. Under andra världskriget var det militärförläggning och när kriget var slut blev det istället flyktingförläggning.

På 50-talet hade det som idag är Philips sin radiorörstillverkning här men 1967 köptes huset av familjen Rauker som hade huset som sin bostad ända till 2007. Numera ägs byggnaden av en ny familj som använder huset som både bostad, kontor och uthyrningsdel. Och det är i den senare delen som vi också avnjuter vår fika.

Vill du läsa om fler café i Östergötland – då hittar du fler tips och inlägg här.

Möten, mat och minnen

Med utsikten över sjön Näknen och precis intill skogsbrynet tronar Stens hus upp sig denna sista adventssöndag. Solen skiner från en blå himmel. Vi får de perfekta förhållandena för en fin stund på detta smultronställe.

Jag är en känslomänniska, det råder det ingen tvekan om. När vi kliver in genom dörrarna kommer en tår. Den kommer av alla känslor som infinner sig. Av hur vacker platsen är. Hur mysigt det är ordnat. Men också av tacksamhet att få möjligheten att hitta dessa pärlor.

Mat, möten och minnen är Stens hus fokusord. För Stens hus kan du hyra. Här finns en matsal för upp till 70 personer men också stora ytor utomhus för aktiviteter. Perfekt för bjudningar som bröllop och fest.

När vi är på plats är det café med lunch och en liten butik som är dragplåstren. Och vilket dragplåster sen. Min pepparkaksmuffins med polkafrosting är to die for. Men de övriga sällskapens luncher ser oerhört inbjudande ut.

Håll koll för nästa öppettillfälle

Den fjärde adventshelgen är den sista möjligheten att besöka Stens hus för 2020 och nästa tillfälle det är öppet är just då inte bestämt. Normalt är det öppet runt helgerna och vid speciella tillfällen. Ägaren berättar att det brukar anordnas matmarknader. I vanliga fall. Inte så mycket just nu. För öppettider rekommenderar jag att hålla koll på deras Instagram.

Vi får en mysig stund vid den öppna spisen. Vi kommer garanterat att återkomma hit. I närheten finns flera fina vandringsmöjligheter som både Glotternskogen och vid Ågelsjön som jag spanat in och Stens hus är en perfekt avslutning på en fin vandring. Men väl värt en helt egen omväg också.

Hitta hit: Stens hus (kartan öppnas i googlemaps)

5 Comments

 • Helena Blomqvist
  17 januari, 2021 at 07:10

  Tusen tack Cornelia för denna underbara beskrivning, som att läsa en saga ? Trodde jag visste det mesta men Stens hus var något helt nytt för mig. Blir lyrisk bara att läsa om det. Detta fina tips kommer absolut att finnas med på min önske lista över sevärda platser i Östergötland. Här finns fortfarande otroligt mycket att upptäcka. Tusen tack ???

  Reply
  • Cornelia
   10 mars, 2021 at 19:05

   Tack snälla Helena för dina ord. Ber om ursäkt att jag missat din kommentar. Jag hittade den först nu. Så glad att jag kan tipsa om alla vackra ställen som upptäcks. Och visst är det så, att det finns mycket kvar att upptäcka. Vet att Stens hus har öppet till påsk nu 🙂

   Reply
 • Torbjörn
  26 mars, 2021 at 10:04

  Boxholms kyrka är också byggd av slaggsten 🙂

  Reply
  • Cornelia
   28 mars, 2021 at 18:10

   Tack snälla för tipset. Jag har inte varit i Boxholm så många gånger och har helt missat kyrkan. Googlade nu. Så vacker den är.

   Reply
 • […] för att Bistro Bubbel får kallas Stens hus härliga kusin men det är lite så det känns. Stens hus har jag skrivit om tidigare. Det där vackra huset intill väg 55 mellan Norrköping och Katrineholm […]

  Reply

Leave a Reply