Stens hus – ett undangömt smultronställe utanför Norrköping

Stens hus

Otaliga gånger har jag passerat ändå hade jag ingen aning om att det fanns. På en höjd ovanför väg 55 mellan Norrköping och Katrineholm. En väg vi åkt fler gånger än jag kan räkna eftersom det är vägen man åker hem till min sambos hemstad Arboga. Där ligger Stens hus. Via ett tips på den aldrig sinande kanalen för inspiration – Instagram – fick jag vet att det existerade. Och den fjärde adventssöndagen styrde vi kosan dit för en fika.

Trots att det ligger precis intill vägen syns det inte just på grund av att det ligger så högt. Och även att jag har sett huset på bild blir reaktionen när det dyker upp bakom träden helt överväldigande. Det är en väldigt vacker och annorlunda byggnad. Lite som att kliva in i en saga. Och du är välkommen!

Stens hus – en oas utanför Norrköping

Men låt mig börja med lite historia. Jag skulle själv inte kunna placera byggnaden i historien på rak arm. Det skulle lika gärna kunna vara rasande gammalt som helt nytt. Men magnifikt – det är det oavsett.

Stens hus stod färdigbyggt 1897. Fasaden som är det som ger den omedelbara ahaupplevelsen och som är något jag aldrig sett like till är gjord av slaggsten. Slaggsten är en restprodukt från masugnarna vid Stens bruk i Graversfors som ligger bara ett stenkast från Stens hus. Och därav namnet på huset.

Under åren har byggnaden använts för en rad olika områden. Fram till 1940-talet var det folk- och småskola. Under andra världskriget var det militärförläggning och när kriget var slut blev det istället flyktingförläggning.

På 50-talet hade det som idag är Philips sin radiorörstillverkning här men 1967 köptes huset av familjen Rauker som hade huset som sin bostad ända till 2007. Numera ägs byggnaden av en ny familj som använder huset som både bostad, kontor och uthyrningsdel. Och det är i den senare delen som vi också avnjuter vår fika.

Möten, mat och minnen

Med utsikten över sjön Näknen och precis intill skogsbrynet tronar Stens hus upp sig denna sista adventssöndag. Solen skiner från en blå himmel. Vi får de perfekta förhållandena för en fin stund på detta smultronställe.

Jag är en känslomänniska, det råder det ingen tvekan om. När vi kliver in genom dörrarna kommer en tår. Den kommer av alla känslor som infinner sig. Av hur vacker platsen är. Hur mysigt det är ordnat. Men också av tacksamhet att få möjligheten att hitta dessa pärlor.

Mat, möten och minnen är Stens hus fokusord. För Stens hus kan du hyra. Här finns en matsal för upp till 70 personer men också stora ytor utomhus för aktiviteter. Perfekt för bjudningar som bröllop och fest.

När vi är på plats är det café med lunch och en liten butik som är dragplåstren. Och vilket dragplåster sen. Min pepparkaksmuffins med polkafrosting är to die for. Men de övriga sällskapens luncher ser oerhört inbjudande ut.

Håll koll för nästa öppettillfälle

Den fjärde adventshelgen är den sista möjligheten att besöka Stens hus för 2020 och nästa tillfälle det är öppet är just då inte bestämt. Normalt är det öppet runt helgerna och vid speciella tillfällen. Ägaren berättar att det brukar anordnas matmarknader. I vanliga fall. Inte så mycket just nu. För öppettider rekommenderar jag att hålla koll på deras Instagram.

Vi får en mysig stund vid den öppna spisen. Vi kommer garanterat att återkomma hit. I närheten finns flera fina vandringsmöjligheter som både Glotternskogen och vid Ågelsjön som jag spanat in och Stens hus är en perfekt avslutning på en fin vandring. Men väl värt en helt egen omväg också.

Hitta hit: Stens hus (kartan öppnas i googlemaps)

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

Lämna ett svar