Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Att göra i Linköping: tips för allt från barnfamiljen till naturfantasten

Har du varit i Linköping förr? Eller har du bara åkt förbi? Har du passerat på E4:an? Sett IKEA, kyrktornet som höjer sig högt över stadssiluetten och flygplanen vid sidan av vägen. Har du hittat hit har du troligen bestämt dig för att svänga av och uppleva min stad. Och det gjorde du rätt i. För här finns något för alla. Och med denna guiden hittar du något att göra i Linköping för hela familjen.

Här nedan har jag samlat mina bästa tips för sex olika kategorier. För barnfamiljen, för den historieintresserade, för den hungrige, för fikafantasten, för den naturintresserade och så det där som passar för alla.

Att göra i Linköping – för barnfamiljen

Reser du med barn? Välkommen till Linköping. Här finns mängder av aktiviteter för hela familjen.

# Gå på skattjakt med Questropolis

Ladda ner appen Questropolis på din smartphone och upptäck Linköpings historiska kvarter genom en skattjakt. Perfekt för både stora och små. Och numera finns Questropolis även i Vadstena, Norrköping och Söderköping.

Questropolis Linköping

Läs mer: Om när vi gick på vår skattjakt med våra barn 6 och 9 år.

# Trädgårdsföreningen – en oas för hela familjen mitt i city

Mitt i Linköping ligger Trädgårdsföreningen. Ett stort grönområde mitt i stan som är lika populärt bland studenter som motionerande Friskis & Svettis-deltagare som barnfamiljer. Här finns en stor lekplats ”Parkleken”, stora grönområden att springa fritt på men även ett naturcentrum där man kan botanisera mer bland parkens djur- och växtliv.

Parkens historia sträcker sig ända tillbaka till 1850-talet och vill du läsa mer om parken kan du klicka dig vidare hit.

Hitta hit: Trädgårdsföreningen Linköping

# Björkö 4H-gård

En bit utanför Linköping hittar du Björkö 4H-gård. Här kan du njuta av att vara ett med djuren och ta en fika på det mysiga loftet.

Björkö 4H-gård, Ljungsbro

Läs mer: Från ett av våra besök på Björkö 4H-gård

Hitta hit: Björkö 4H-gård, Ljungsbro
Kombinera gärna med: Ett besök vid Bergs slussar, Vreta kloster och Boställets vedugnsbageri. Dessa platser ligger alla nära och går också att läsa om i denna lista

# Fenomenmagasinet

Beläget i Gamla Linköping som du kan läsa mer om under avdelningen för den historieintresserade här nedan finns Fenomenmagasinet. Egentligen nästan lika kul för stora som för små. Här kan du experimentera med naturlagarna. Mer info hittar du på Fenomenmagasinets hemsida här.

Läs mer: Från ett av våra besök på Fenomenmagasinet

Hitta hit: Fenomenmagasinet Linköping
Kombinera gärna med: Ett besök i Valla och Gamla Linköping. Dessa platser ligger alla nära och går också att läsa om i denna lista

# Valla

I anslutning till Gamla Linköping ligger också Valla, ett stort grönområde med flera museum. Bland annat järnvägsmuseum. Här finns också en ny stort lekplats och mycket djur.

Hitta hit: Valla, Linköping
Kombinera gärna med: Ett besök i Gamla Linköping och på Fenomenmagasinet. Dessa platser ligger alla nära och går också att läsa om i denna lista

Att göra i Linköping – för den historieintresserade

Är du intresserad av historia – grattis. Redan på 1100-talets början nämns Linköping för första gången. Här finns det rikt med historia.

# Domkyrkan

Mitt i stan med det där höga tornet du ser på flera mils avstånd hittar du Linköpings domkyrka. Med sina 107 meter är kyrktornet det näst högsta i Sverige efter Uppsala domkyrka. Här kan du delta i guidade turer och lära dig mer om historia och nutid. För mer info kolla på Linköpings domkyrkas hemsida här.

Linköpings domkyrka

Själv jobbar jag bara några hundra meter därifrån och passade på att gå en guidad visning på en lunch förra året. Vilken ynnest att ha möjligheten helt nära.

Läs mer: Om mitt besök i domkyrkan och andra aktiviteter från min hemester 2019.

Hitta hit: Linköpings domkyrka
Kombinera gärna med: Ett besök i slottet eller en bit mat på Mörners eller 1854. Dessa platser ligger alla nära och går också att läsa om i denna lista

# Linköpings slott

Men Linköping har också ett helt eget slott. Beläget precis bredvid kyrkan och med de äldsta delarna redan från 1100-talet. Slottet är inte så stort men vackert och med stora delar öppna för allmänheten. Går du på guidad visning får du dessutom komma in i slottets absolut äldsta delar. Kanske vill du testa att dricka vattnet från den 900 år gamla källan i slottets källare? Läs mer om guidade visningar och entré här.

Läs mer: Linköpings slott – om kungens rum och nästan 1000-årig historia

Hitta hit: Linköpings slott
Kombinera gärna med: Ett besök i slottet eller en bit mat på Mörners eller 1854. Dessa platser ligger alla nära och går också att läsa om i denna lista.

# Vreta kloster och klosterkyrka

Strax utanför Linköping hittar du Sveriges äldsta kloster, Vreta kloster. Av klostret återstår bara ruinerna men dessa kan du besöka och gå in i. Intill ligger den klosterkyrka som ännu är bevarad om än i ombyggt skick.

Vreta kloster var inte bara Sveriges första kloster utan även den katolska institution som överlevde längst efter reformationen. Från sent 1000-tal till 1580 var klostret i bruk.

Hit har jag åkt både på egen hand och med barnen, de älskar att upptäcka de olika rummen i klosterruinerna och får på köpet lite häftig historia.

Läs mer: Ett ögonblick och tusen år & Vreta kloster & kyrka – ruinerna efter Sveriges första kloster

Hitta hit: Vreta klosters kyrka
Kombinera gärna med: Ett besök vid Bergs slussar eller en fika på Boställets vedugnsbageri. Dessa platser ligger alla nära och går också att läsa om i denna lista

# Gamla Linköping

Friluftsmuseet Gamla Linköping är ett populärt resmål och passar långt fler än de historieintresserade. Men till syvende och sist så är det ju just historia du tar del av här i den i allra högsta grad levande stadsdelen.

I Gamla Linköping kan du ta del av trädgårdarna, handlar i gamla handelsbodar som de såg ut för 100 år sedan, besöka flera olika museum så som både post- och bankmuseum. Och blir du hungrig finns det flera möjligheter till en bit mat eller fika.

I Gamla Linköping hittar du även Fenomenmagasinet som du kan läsa mer om under avdelningen för barnfamiljer här ovan. Planera din dag i Gamla Linköping på deras egen hemsida här.

Har du svängarna förbi jultid kan jag varmt rekommendera ett besök på deras julmarknad som är riktigt mysig och stämningsfull.

Julmarknad Gamla Linköping

Ska du övernatta i Linköping kan jag varmt rekommendera att göra det just här. För här är det faktiskt möjligt att sova över i ett museum. Mitt i Gamla Linköping i två av de gamla husen från 1700- och 1800-talen ligger Himla Winblads B&B. I maj 2021 checkade jag in för staycation och ville aldrig checka ut igen.

Läs mer om min upplevelse i detta inlägget.

Hilma Winblad B&B i Gamla Linköping
Fröken Löfgrens gård, ett av husen där Hilma WInblads B&B finns. Jag bodde i rummet med fönster till höger och vänster om skylten.

Läs mer: Julmarknad i Gamla Linköping

Hitta hit: Gamla Linköping
Kombinera gärna med: Ett besök i Valla och på Fenomenmagasinet. Dessa platser ligger alla nära och går också att läsa om i denna lista

# Det gåtfulla klostret

Här har vi en historia utan dess like. Och också en av mina stora sorger här i Linköping. På 1200-talet fanns det ett Franciskanerkloster här men efter en stor brand förstördes alla dokument som talade om var klostret legat. I 250 år har man trott att det legat strax norr om domkyrkan och elever och dess historialärare har vallfärdat till ett gammalt hus i domkyrkans närhet. Man hade förvisso inte hittat några belägg för att det var där, men det var den bästa gissningen.

Men så 2015 gör arkeologer en sensationell upptäckt. När man ska göra om det så kallade Hospitalstorget gör man utgrävningar och hittar efterlämningar från det gamla klostret. Och inte bara det utan även lämningar från en stor klosterkyrka.

Planerna för torget ändras dock inte nämnvärt. Istället för att se över möjligheterna att visa upp fynden fyller man igen alltsammans och markerar med små förgyllda plattor var klostret och kyrkan en gång legat. Hade jag fått bestämma hade man ersatt några plattor med glasgolv och visat upp fynden och berättat historien om det gåtfulla klostret.

Hitta hit: Hospitalstorget i Linköping
Kombinera gärna med: Ett besök på Café Berget som ligger i kvarteret intill. Även slottet och domkyrkan ligger ett stenkast bort. Dessa platser ligger alla nära och går också att läsa om i denna lista

# Flera slott

I närheten av Linköping ligger också flera slott och slottsruiner. Ta en tur ut till Ljungs slott utanför Ljungsbro, känt från Det okända. Eller gör ett besök på Ekenäs slott. Ett av de absolut bäst bevarade 1600-talsslotten. Här guidas du runt av härliga och guider som gör hela upplevelsen ännu bättre.

Mer om Ekenäs slott, om slottsfogden, den guidade turen, vem som är inmurad i väggen och vem som kommer på fika varje år i maj kan du läsa här.

Ekenäs slott
Ekenäs slott

Men Linköping kan också uppbringa en slottsruin av rang. Den i Stjärnorp. Läs mer om vårt besök här.

Att göra i Linköping – för den hungriga

Du behöver inte gå hungrig i Linköping det kan jag lova dig. Här blir nog svårigheten att rekommendera några bland alla restauranger.

# Överste Mörners

Ceasarsallad på Överste Mörners

Men en gammal klassiker är definitivt Överste Mörners på Stora torget. I folkmun kallat Mörners. Och här kan jag varmt rekommendera Ceasarsalladen. Låter kanske trist men den absolut godaste Ceasarsalladen jag ätit trots att jag testat många.

Hitta hit: Överste Mörners

# 1854

Om Mörners är en gammal klassiker är 1854 definitivt en ny klassiker. Rakt över torget i det som är klassiska lokaler ligger restaurangen 1854. Här hittar du riktigt god pasta och finfina pizzor.

Och namnet då? 1854. Jo det härstammar från historien om ett av världshistoriens största bankrån som faktiskt ägde rum i just 1854:s lokaler en vårnatt. Året var – 1854.

Är du nyfiken på historien finns den att läsa på restaurangens menyer – eller här på deras hemsida.

Och rånet kan du också läsa mer om på bankmuséet i Gamla Linköping som du kan läsa mer om tidigare idetta inlägg.

Hitta hit: 1854

# Ammos Café & Crêperie

I en liten minilokal precis bredvid ett av Linköpings mest hajpade glasshak ligger Ammos Café & Crêperie. Det ser kanske inte mycket ut för världen utifrån men går du in genom dörrarna är det som att du slungas hundratals mil bort och in i en annan värld. Här serveras crêpes på grekiskt vis på en plats och med en atmosfär som för dig till vilken sydeuropeisk stad du än drömmer om.

Hitta hit: Ammos Créperie

# Café Tannefors slussar

Rakt genom Linköping går Stångån som är en del av Kinda kanal. Och vid Tannefors sluss ligger Café Tannefors slussar. Ett härligt litet vattenhål nära city men med närheten till en av de klassiska slussarna.

Hitta hit: Café Tannefors slussar

# För hamburgerfantasten

Är din favorit ändå en god hamburgare har du många restauranger att välja mellan här i stan. På senare tid har de hamburgerrestaurangerna ploppat upp som svampar ur marken. Booya burger och Bastard Burger är båda nya för året medan Flott och Hörnan har funnits ett tag. Så även Beer & Burger som ligger I Clarion Collection Hotell Slottsparken.

Att göra i Linköping – för fikafantasten

# Åbacka café

Linköpings hemligaste café. Som jag själv har svårt att hitta till varje gång jag ska besöka det. Det lilla röda huset ligger gömt bakom prunkande grönska och serverar våfflor på löpande band. Ett hett tips om du vill komma ifrån betongen men ändå var kvar i city.

Läs mer: Åbacka café – en fikaoas mitt i Linköping

Hitta hit: Åbacka café

# Café Berget

Vill du vara kvar i city men ändå komma bort en liten stund kan du ta trapporna upp till Café Berget. Huset är från 1800-talet och det första fiket öppnade 1901. Därmed är det Linköpings äldsta café. Här serveras klassisk fika i klassiska miljöer.

Hitta hit: Café Berget

# Boställets vedugnsbageri

En bit utanför Linköping. Mitt på östgötaslätten hittar du Boställets vedugnsbageri. Hit har du inte vägarna förbi. Hit tar du dig vägen förbi för det är det värt. Njut av en god lunch eller fika med de vackraste omgivningarna.

Läs mer: Bostället vedugnsbageri – Fikatips i Linköping

Hitta hit: Boställets vedugnsbageri

# Ronaldos

Ronaldos är lite av en institution i Linköping numera. Deras surdegsbullar är vida kända och definitivt värda att testa om du är det minsta förtjust i kanelbullar.

Hitta hit: Ronaldos bread

# Det är glassår i år – Linköpings glasscaféer

Det är med glass som med hamburgare i Linköping i år. För det har fullkomligt exploderat av nya glasscaféer. Du behöver inte gå glasslös.

Bosses glassbar

Den mest klassiska glassen hittar du på Bosses glassbar mitt i Linköping. Ett slick sen är du fast är deras slogan. Här ringlar kön lång varje sommar. Bosses var ganska tidiga med den hemlagade glassen i alla möjliga och omöjliga smaker och det hänger i. Det klart mest populära glasscaféet i Linköping.

Hitta hit: Bosses glassbar

Andra klassiska glasscaféer är Ben & Jerrys som du hittar som en del av Karamello mitt över gatan från Bosses Glassbar. I Valla hittar du Gelato House med klassisk italiensk gelato. Numera dessutom i nya lokaler precis intill lekplatsen i Valla.

Nykomlingar för säsongen är blanda annat Ronaldos som satsar på Gelateria vid sidan av surdegsbageri och Gelato Amore som öppnade så sent som för några dagar sedan.

Delimo och Stafsäters en bit utanför

Vill du ta dig utanför stan en bit kan du med fördel besöka Kanalkrogen Delimo vid Berg. Här är det inte vanlig glass som gäller utan kreationer som saknar motstycke.

Sveriges bästa glass

En bit utanför stan i sydlig riktning hittar du Stafsäters gårdsglass. Mitt ute på landet med egen tillverkning i magiska miljöer. Jag har hört att deras körsbärsglass ska vara något utöver det vanliga men har inte fått testa själv ännu. Alla smaker finns inte alltid och jag har inte lyckats pricka in rätt dag.

Läs mer: Stafsäters gårdsglass – i nöd och lust eller sommar och höst

Läs mer: Sveriges bästa glass – landskap för landskap

Att göra i Linköping – för den naturintresserade

# Tinnerö eklandskap

Du kan gå och gå och gå. Och Tinnerö eklandskap tar aldrig slut. 687 hektar stort och beläget bara ett par kilometer från centrum är det en fantastisk plats för avkoppling oavsett om du vill vandra flera mil eller ta en kortare promenad. Här i området finns också flera olika fornlämningar och vad som tros vara Sveriges äldsta vägnät.  Runt 1500 år gammalt på cirka 10 kilometer med många broar och en stenlagd vägkorsning. Något som inte har dokumenterats på någon annan plats i Sverige.

Läs mer: Tre kortare vandringar i Östergötland

Hitta hit: Tinnerö eklandskap (området är stort med flera entréer men detta är den vanligaste)

# Stjärnorpsravinen

Har du turen att vara historieintresserad har du kanske redan hittat hit via den mäktiga slottsruin som stoltserar här ute. Högt upp med bedårande utsikt över Roxen. Om inte är det ändå väl värt att göra ett besök här för en liten vandring i ravinen. Som ett naturens eget vardagsrum.

Läs mer: Ruinen och ravinen i Stjärnorp

Hitta hit: Stjärnorpsravinen

Att göra i Linköping – för alla

# Flygvapenmuseum

I Malmslätt utanför Linköping, precis bredvid flygplatsen Malmen hittar du Flygvapenmuseum. Malmen är en av de få flygplatserna i landet som används helt militärt. Flygflottiljen F3 som tidigare låg här är nedlagd men inhyser numera flygskola med stridspilotutbildning och helikopterflottilj. Och har du tur så kryddas ditt besök på muséet med att en livs levande JAS landar eller lyfter ovanför ditt huvud.

Flygvapenmuseum, Linköping

Flygvapenmuseum består bland annat av en gigantisk hangar där det svenska militärflygetshistoria visas upp med riktiga plan från de allra första planen till dagens JAS 39 Gripen. 

Hitta hit: Flygvapenmuseum

# Cloetta i Ljungsbro

Visste du att Cloetta ligger i Ljungsbro utanför Linköping. Det är här bland annat Kexchoklad tillverkas. Tittar du riktigt noga på förpackningen så står det till och med. Här kan du se utställningar om Cloettas historia och köpa godis som andrahandssorterats.

Hitta hit: Cloetta
Kombinera gärna med: Ett besök vid Vreta klosters kyrka och Bergs slussar som ligger nära och går att läsa om i denna lista.

# Bergs slussar

Genom det lilla samhället Berg utanför Linköping rinner Göta Kanal och här hittar du även en av de mest berömda och den största slusstrappan i Bergs slussar. Hela 11 av kanalens totalt 58 slussar hittar du här. Passa på att kika på slussning eller spela lite minigolf. Här finns det också badplats så att du kan ta ett dopp i Roxen.

Läs mer: Bergs slussar – när du vill uppleva hela Göta kanal på en och samma plats

Hitta hit: Bergs slussar
Kombinera gärna med: Ett besök vid Vreta klosters kyrka och Cloettafabriken i Ljungsbro som ligger nära och går att läsa om i denna lista.

# Trampbåt och minigolf på Mickeys strandfik

Rakt genom Linköping går Stångån. Och mitt i centrum precis nedanför Scandic City finns Mickeys strandfik – eller Playa del Linkan. Här hittar du en liten sandstrand, en kiosk där du kan köpa förfriskningar och flera olika aktiviteter. Du kan både spela minigolf och andra strandspel. Men du kan också trampa trampbåt på ån.

Hitta hit: Mickeys strandfik

# Ta en tur på Kinda kanal

Göta kanal är storebror. Men minst lika vacker är Kinda kanal som sträcker sig ner mot området Kinda söder om Linköping och dessutom fyller 150 år 2021. Att cykla eller vandra längs med Kinda kanal är en vacker upplevelse, men du kan också åka på en kryssning längs med kanalen och slussa. Mer information om olika kryssningar hittar du på rederiets hemsida här.

Här läser du mer: 11 mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Brokind (som i stort följer kanalen)


Sist men inte minst – varmt välkommen hit. Hoppas att du kan hitta något att se och göra i Linköping här hos mig. Har du några specifika frågor får du gärna höra av dig så hoppas jag kunna svara. Kontakta mig här eller skriv en kommentar här nedan.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

5 Comments

 • Inget römer ek
  29 juni, 2021 at 17:19

  Tack för alka fina tips! Glassen var toppen maken tog två strutar ! Hur bokar man båttur start med nya båten 1/7 från var o till var? Pris o klockan o hur lång tid tar den undrar vänligen Inger. Romer- ek@ Telia.com

  Reply
  • Cornelia
   7 juli, 2021 at 11:12

   Hej Inger,
   va kul att du tyckte om tipsen. Och glass, finns det något ljuvligare.
   Vilken båt är det du tänker på? Lite osäker på vilken du menar, återkom gärna med det så ska jag kolla upp var du kan hitta mer info.
   Hälsningar
   Cornelia

   Reply
 • […] Söker du fler tips i Linköping? Då kan jag varmt rekommendera min guide till staden på slätten […]

  Reply
 • […] restauranger här, men du hittar bra tips på restauranger och caféer i Linköping på bloggen Lite mera rosa. Här är också några […]

  Reply
 • […] restauranger här, men du hittar bra tips på restauranger och caféer i Linköping på bloggen Lite mera rosa. Här är också några […]

  Reply

Leave a Reply