Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Åbacka café – en fikaoas mitt i Linköping

Bara ett stenkast från citykärnan men ändå som i en egen liten oas långt från civilisationen, där ligger Åbacka café. Kanske Linköpings mysigaste sommarcafé.

Vet du inte om att det ligger där är det inte lätt att hitta. Inga stora skyltar guidar dig dit. Men precis intill Drottningbron på Tanneforssidan av Stångån inbäddat i grönska ligger ett litet rött hus med en stor trädgård. Det är Åbacka och sommartid är det café här.

Åbacka café med historia från 1861

Det lilla huset hittar vi i historieböckerna första gången 1861. Och vill man se bilder från den tiden så finns det att beskåda på Åbackas egen hemsida. Då var bebyggelsen glesare än nu och den lilla röda stugan ligger långt utanför stan.

Fram till 1964 är det handelsträdgård här. När ägaren avlider köper Linköpings stad torpet. Mellan 1964 och 1991 hyrdes torpet ut men sedan 1991 har det varit obebott och huserar istället café. Och det tackar vi för. Det är sannerligen unikt att hitta en oas av detta slag så nära stan.

Lästips: En fikaoas utanför Linköping – Boställets vedugnsbageri – väl värt en omväg.

En fikaoas mitt i stan

Huset är litet och i skrivande stund är platserna inomhus inte tillgängliga. Men normalt går det att sitta både inne och ute. Slå dig ner i den stora trädgården och avnjut en klassisk fika. Själv tog jag päronbulle och sockerdricka vid mitt senaste besök. Mer klassiskt än så blir det väl ändå inte.

Åbacka café är ett hett tips för den fikasugna i Linköping.

Såhär hittar du hit: Ploggatan 2A (kartan öppnas i googlemaps)

Sugen på fler fikatips i Östergötland? Här hittar du fler tips i vårt landskap.

1 Comment

Leave a Reply