Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Brunch på Stångs Magasin – lite vardagslyx en höstlördag

Brunch. Är begreppet obekant för dig kan jag berätta att det kommer från engelskan från början och är en sammanslagning av breakfast och lunch som vi antagit i svenska språket. Vi har helt enkelt tagit ordet till vårt eget och även konceptet. I Östergötland finns det på flera ställen även om många haft en paus under de år som varit. Vi valde brunch på Stångs Magasin i Linköping en lördag i november innan julborden tar över för en stund.

Men min vana trogen måste jag få börja med att berätta lite om historien bakom byggnaden vi nu ska inta brunch i. I Linköpingsmått mätt är anor från 1800-talet i och för sig en riktig nykomling men det gör inte lokalen mindre vacker. Detta är dessutom en av få restauranger som ligger intill det lilla vatten vi har i Linköping.

Stångs Magasin – en restaurang intill Stångån

MovEat Linköping Stångs Magasin

I början av 1800-talet var man närapå i utkanten av Linköping när man befann sig vid det som idag är Stångs Magasin. Hade du besökt platsen då hade du istället för restaurang fått bevittna en kvarn i huset. Och matsalen vi avnjuter brunchen i är från den tiden. 1864 tog Linköpings stad bort fallet som nyttjats för kvarnen sedan medeltiden och byggde istället Nykvarns sluss som blev en del av Kinda kanal. Kvarnhuset gick därmed inte längre att använda och åren efter det användes det som tullhus och sjömanshus. 1877 brann de övre våningarna och därmed är det endast första våningen som är bevarad sedan 1805 när huset stod färdigt. När huset återuppbyggdes användes det under en tid som magasin och därav namnet på restaurangen vi nu ska avnjuta en härlig brunch i. Stångs Magasin.

Brunch på Stångs Magasin i Linköping

Brunch på Stångs Magasin serveras på lördagar. Men inte alla lördagar. Vi haffar en av de sista tiderna innan julborden tar över för någon månad. Och vi är inte ensamma. Vi väljer den första tiden vid 11 och många sällskap samlas utanför innan vi till slut får komma in någon minut i elva.

Det är vackert uppdukat i de gamla lokalerna med bjälkar som bär upp och ger en charmig inramning i restaurangen. Några får plats på den inglasade verandan ut emot ån.

Småskaligt och närodlat

Det finns mängder av mat att välja emellan, ändå är det inte överdådigt. Stångs Magasin skriver på sin hemsida under fliken Om oss att det är småskaligt, närodlat och personligt som gäller. Restaurangen är KRAV-certifierad. Och det småskaliga lyser igenom även vid brunchen som annars kan tendera att spränga alla gränser. Här finns lite av allt. Men inte mycket av lite. Jag känner att jag kommer att gå härifrån mätt och nöjd med valet.

Mina favoriter på brunchen

Mina favoriter på brunchen blir svampomeletten och den friterade kycklingen med lökmajonnäs. Jag vet att det låter som en galen kombo men det var herrejössesgott. Även desserbordet är dignande men inte överdådigt. Favoriten blir ostdelen tillsammans med Creme bruleen som är en av de godaste jag ätit någonsin.

Brunch på Stångs Magasin för barn

Stångs Magasins brunch – fakta

Brunchen på Stångs är tillagad från grunden med hjärtat. Den serveras på lördagar mellan 11-14 förutom från mitten av november då julborden tar vid. I oktober 2021 kostar det 325 kr för vuxna, barn 4-12 år betalar 95 kr och under det är det gratis.

Brunchen på Stångs håller en hög kvalité och jag kan varmt rekommendera den när vi börjar blicka framåt mot 2022 igen och julborden fått ge vika.

Klicka dig vidare hit för mer info på Stångs Magasins egen hemsida.

Söker du fler tips i Linköping? Då kan jag varmt rekommendera min guide till staden på slätten

2 Comments

Leave a Reply