Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

4H & 2F – eller Björkö 4H-gård, Fenomenmagasinet och Flygvapenmuseum

Med bilen nyservad öppnade sig nya möjligheter och dagarna innan smällhettan infann sig på Östgötaslätten hade jag och de små några dagar att fylla med vad vi kände för för dagen. Det slutade alltså förutom med besöket i Vreta klosters kyrka med 4H och 2F som i Björkö 4H-gård, Fenomenmagasinet och Flygvapenmuseum.

Med eller utan fungerande bil är mitt mål att i sommar verkligen uppleva det våra närområden har att bjuda på. På egen hand har jag redan upplevt domkyrkan och lämningar från istiden. Tillsammans med barnen blir det andra upplevelser.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och familjeweekend på Vildmarkshotellet i Kolmården.


Björkö 4H-gård

En halvtimme hemifrån oss, en bit utanför Ljungsbro, hittar man Björkö 4H-gård. En bekant är engagerad i verksamheten och därför har jag sett henne dela uppdateringar från deras Facebook-sida. Annars hade jag nog faktiskt inte ens haft en aning om att den fanns. Kanske inte ens att konceptet 4H fanns kvar. Senast jag hörde om det var som barn. Men det visar sig att den är i allra högsta grad levande som organisation. Och nyfiken som jag blev läste jag på lite. 4 H står för de fyra orden huvud (för kunskap), hjärta (för medkänsla), hand (för färdighet) och hälsa (för ett sundare levnadssätt). Organisationen är internationell och startade i USA 1902. Det är en fröjd att lära sig nya saker varje dag. Detta var en sådan sak. Vill du veta mer om 4H så kan du klicka dig vidare hit.

Björkö 4H-gård ligger alltså en bit utanför Linköping. Ja egentligen en liten bit utanför samhället Ljungsbro som i sin tur ligger utanför Linköping. Gården är öppen för besökare alla dagar i veckan mellan 9:30-14. På gården finns får, getter, grisar, hästar, höns, kaniner, katter, myskankor och åsna. Men just nu på sommaren är åsnan på semester på Visingsö.

Björkö 4H-gård, Ljungsbro

Hela bilden är lite som en floskel. Hur barnen öppnar bildörrarna och bokstavligen rusar ut i den svenska sommaridyllen. Men det är precis så det är. På riktigt. På gården kan flera av djuren gå fria och hos kaninerna är det fritt fram att hoppa in och klappa.

Och klappades gjorde det. Det är ett under att vi kom därifrån. Ljuvliga timmar på landet som avslutades med medhavd lunch. Hit kommer vi definitivt tillbaka.

Björkö 4H-gård, Ljungsbro

Vill du också åka hit hittar du vägbeskrivning här. Besöket är helt gratis.

Fenomenmagasinet

Ett ställe vi besökt flera gånger tidigare men som alltid förnyas och där det alltid finns något man missade när man var där senast är Fenomenmagasinet.

Fenomenmagasinet hittar du i Gamla Linköping som är ett friluftsmuseum med en hel liten stadskärna uppbyggd som förr i tiden. Jag hoppas få anledning att återkomma till det men fokus för dagen var alltså bara en liten del av denna lilla idyll. Och när vi parerade de gamla kullerstensgatorna i regnet på väg dit så kändes det som helt rätt val.

Fenomenmagasinet är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Linköpings kommun och Region Östergötland. Och fokus är att förstå vardagliga fenomen som optik, elektricitet och kroppen. Man får testa på själv vid olika stationer och kan läsa fakta om experimenten vid varje station.

Favoriten vid detta besöket blev för både stora och små Däckargåtan som skulle lösas i ett rum. Klurigt var ordet och spännande. Alla samarbetade för att lösa gåtan och ta fast tjuven.

Ogillar du ormar eller spindlar rekommenderar jag dig dock att hoppa över den översta våningen i huset.

Fenomenmagasinet Linköping

Besöket kostar 70 kronor per person och barn under 3 år går in gratis.

Fenomenmagasinet är öppet 10-16 alla helger samt alla lovdagar i Linköpings kommun. För mer information om avvikande öppettider – spana in deras egen hemsida.
Fenomenmagasinet hittar du här.

Flygvapenmuseum

I Malmslätt utanför Linköping, precis bredvid flygplatsen Malmen hittar du Flygvapenmuseum. Malmen är en av de få flygplatserna i landet som används helt militärt. Flygflottiljen F3 som tidigare låg här är nedlagd men inhyser numera flygskola med stridspilotutbildning och helikopterflottilj. Och har du tur så kryddas ditt besök på muséet med att en livs levande JAS landar eller lyfter ovanför ditt huvud.

Flygvapenmuseum, Linköping

Flygvapenmuseum består bland annat av en gigantisk hangar där det svenska militärflygetshistoria visas upp med riktiga plan från de allra första planen till dagens JAS 39 Gripen. Flightspotting på ett annat sätt än det jag är van vid.

Utöver det finns det en mycket spännande utställning om Kalla krigets historia där man kan besöka tidstypiska rum från andra delen av 1900-talet. En riktig nostalgitripp.

När de lite yngre besökarna tröttnar på ovanstående finns två lab där det går att testa på allt ifrån flygsimulator till att bygga egna flygande föremål av papp.

Flygvapenmuseum är ett av ganska många museum i Sverige som vi kan besöka helt utan kostnad. Vägbeskrivningen hittar du här.

Björkö 4H-gård, Fenomenmagasinet och Flygvapenmuseum

Reser du till Linköping med barn kan jag varmt rekommendera dessa tre aktiviteter. Lite av varje och något för alla. Jag tror inte ni blir besvikna.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och familjeweekend på Vildmarkshotellet i Linköping.


Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

2 Comments

 • Therese
  11 juli, 2021 at 10:29

  Vildmarkshotellet ligger ju dock i Kolmården och inte i linköping

  Reply
  • Cornelia
   11 juli, 2021 at 10:41

   Hej Therese, det stämmer. I inlägget står det: Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och familjeweekend på Vildmarkshotellet i Kolmården.

   Inlägget ingår alltså i en serie inlägg som inte handlar bara om Linköping utan om Östergötland i stort. Exemplen jag anger är två olika där det ena går till inlägg om Hemester i Linköping och den andra till en familjeweekend på Vildmarkshotellet.

   Här på Lite mera rosa hittar du mycket om Östergötland men även om övriga Sverige och världen.

   Tack för din kommentar.
   Hälsningar
   Cornelia

   Reply

Leave a Reply