Meny

De första adventshelgerna är det Julmarknad i Gamla Linköping. Vi passade på att göra ett besök medan vi hade lite snö på marken redan den första december. Och känslan som infinner sig är lite att befinna sig i en Astrid Lindgren-värld. Jag hade inte höjt på ögonbrynet om Madicken eller Emil strosat förbi.

Gamla Linköping är ett friluftsmuseum beläget i utkanten av Linköping. Här kan man vandra runt på kullerstensgator och uppleva både natur och miljö som den var för hundra år sedan. Gamla hus från olika delar av Östergötland har flyttats och byggts upp här tillsammans med andra och bildar nu en helt egen liten stadsdel med autentiska byggnader från gamla tider.

Julmarknad i Gamla Linköping

Det är en miljö som gjord för en julmarknad. De i vanliga fall öppna små butikerna och museerna där man också kan uppleva vardagen i början av det förra århundradet samsas nu med marknadsstånd. Det doftar lika delar brända mandlar och pepparkaka på det lilla torget.

I vanliga fall är det fritt inträde i Gamla Linköping, men vid speciella evenemang, som detta, kostar den en liten slant att gå in. Barnen, de tre mellan 6 och 9 jag har med mig går in gratis medan jag swishar 50 kronor. Som hittat.

Mer att läsa: Varför inte passa på att bo en natt i Gamla Linköping när du är på julmarknad? Här finns underbart mysiga Hilma Winblads B&B.

Polismuseum och brända mandlar

Vi passar på att värma oss direkt med en strut nybrända mandlar. Sedan traskar vi in i det lilla polismuseet. Tittar på gamla uniformer och tittar på gamla polisutrustningar. På väggarna trängs berättelserna om brotten som begåtts i Östergötland. Allt från den stora bankkuppen 1854 till det tragiska polismordet i Malexander 1999.

Lite längre upp på torget ligger banken och sommartid spelas det gatuteater i Gamla Linköping. Rätt som det är kommer poliser i tidtypiska kläder i full utryckning då banken just blivit rånad. Det är levande och underhållande att besöka Gamla Linköping sommartid.

Nu är det fullt fokus på julaktiviteter men vi ser ändå till att besöka både polismuseet, brandkårsmuseet och den gamla banken. Även det numera ett museum.

Tomten, korvstoppning och Rudolf

En bit bort bland kvarteren får man lov att gå in i de gamla husen. Där visas pepparkaksbak i gammal järnspis och korvstoppning. Reaktionen när det informeras att det var tarmarna man använde för att stoppa korven i är obetalbar.

Det ligger det något mystiskt över stämningen redan vi går in i nästa lilla stuga. Där inne är tomten på besök. På gården utanför står renen och släden parkerad. Barnen hälsar, men den minste tvekar. Det verkar inte som att årets julkalender fått honom att tveka på tomten och om han finns.

Eldshow som avslutning

Mörkret har lagt sig när vi hälsat på tomten och vi rör oss bort emot Fenomenmagasinet och den utlovade eldshowen. Kvinnan som showar har en komisk talang vi vuxna skrattar gott åt medan barnen med gapande munnar betraktar en eldshow som vida överträffade mina förväntningar.

Vi lämnar vår julmarknad i Gamla Linköping med leenden på allas läppar och kommer garanterat återkomma flera år.

Östergötlands julmarknader 2021

Vill du besöka fler julmarknader i Östergötland? Här nedan ser du en lista uppdaterad 2021 med fler julmarknader runt om i Östergötland:


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om Hemester i Linköping och familjeweekend på Vildmarkshotellet i Kolmården.

1 Comment

Leave a Reply