Meny
Resor / Svenska resmål

Visingsö alpacka – på promenad med Nisse, Eskil och Sverker

Redan på vår lilla rekartur till Visingsö i maj tog vi vägen söderut och tittade förbi Visingsö alpacka. Finns det några sötare djur? Då ven snålblåsten på de flacka områdena på södra ön. Men när vi tog skydd i den lilla gårdsbutiken berättade Karin som tillsammans med sin man Jan-Erik äger Visingsö alpacka, att det finns möjlighet att boka så kallad alpackatrekking. Helt enkelt en promenad med alpackorna. Sagt och gjort – klart vi skulle göra det. Och helgen som gick var det dags.

Alpackan är ett kameldjur som lever vilda i Anderna långt ifrån den småländska myllan på Visingsö. I Europa finns det ca 30 000 alpackor och runt 2000 av dem finns i Sverige på olika alpackagårdar. En av dem alltså på Visingsö.

Visingsö alpacka – farm och gårdsbutik

Karin och Jan-Erik flyttade permanent till Visingsö för fyra år sedan och satsar sedan dess på sin alpackafarm. Alpackornas ull blir det mjukaste av garn och i den lilla gårdsbutiken finns både garn och hantverk från gårdens djur. Naturligtvis väl utmärkt vem det är gjort av.

Alpackapromenad

Vi hade bokat in en promenad på lördagen vid två och då stod Jan-Erik redo med tre djur. Vi valde tre djur på fyra personer. Någon behövde ju såklart fotografera.

Promenaden startar med lite matnyttig information som vi behöver veta inför promenaden. Såsom exempelvis att alpackorna inte vill bli klappade på rumpan. En inbyggd reflex gör att de då sparkar till. Det gäller såväl om vi människor som deras alpackakompisar kommer för nära.

Sverker, Nisse och Eskil

Med oss på promenaden hade vi Sverker 4 år, Nisse 2 år och så minstingen Eskil 1 år. Han var fortfarande på promenadinvänjning och allra bäst gick det om det var Sverker som tog lead medan Nisse och Eskil kom efter.

B och Sverker tar lead på promenaden

Ganska snabbt lärde vi känna varandra och promenaden gick smidigt över åkrarna ner mot Vättern och magiska vyer in över Gränna och fastlandet. Under hela promenaden berättar Jan-Erik om djuren. Fakta och anekdoter.

Alpackorna behöver inte göra ultraljud

Vad sägs till exempel om denna fakta. Alpackorna behöver inte göra ultraljud för att få veta om det ska bli någon alpackabebis eller inte. En vecka efter betäckningen tar man bara in hanen till honan igen. Har det inte blivit någon bebis lägger sig honan ner som inget hänt. Men har det tagit så att säga, då spottar hon på hanen. Så är det med den saken.

En liten matningsstund och avgrimning

Efter halva turen får vi mata alpackorna och sedan vänder vi tillbaka samma väg igen och promenerar hemåt där vi också får möjligheten att lära oss grimma av djuren.

Så avslutar vi med att titta lite närmare på gårdens övriga djur innan vi tittar in till butiken och känner på ull och garn från djuren vi just lärt känna lite bättre.

En fantastisk stund hos Visingsö Alpacka. Och jag är redan sugen på att återvända och se hur våra nya kompisar har det nästa år.

Fakta Visingsö Alpacka

Hitta hit: Visingsö Alpacka ligger på den södra delen av Visingsö vid Näs. (Länken öppnas i Google maps)
Kontakt: För vidare kontakt och bokning kika in på Visingsö Alpackas Facebook eller Instagram.

2 Comments

  • FREEDOMtravel
    26 juli, 2020 at 21:48

    De är ju helt grymt söta! Visingsö står egentligen på vår ”lista”, men nu funderar vi på ett åka en annan väg, och i så fall får vi spara Visingsö till en annan gång!

    Reply
  • […] jag insåg att jag bara måste krama en alpacka. Var har dessa djur varit hela mitt liv? Bloggaren Lite mer rosa har kramat aplackor på Visingsö och Come fly with me i Norrängen utanför […]

    Reply

Leave a Reply