Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Ekenäs slott – ett besök i 1600-talsslottet med den blodiga historien

Det finns slott och så finns det slott. Ekenäs slott har förmågan att verkligen få mig att tappa andan redan när jag ser tornen i fjärran när jag närmar mig. Ekenäs är ett riktigt sagoslott i alla fall på utsidan. För insidan rymmer både spöken och ond bråd död. Precis som det ska vara på ett slott. Välkommen till Ekenäs slott mitt i Östergötland.

Ekenäs slott är ett av Sveriges bäst bevarade 1600-talsslott. Högt på en klippa vid sjön Teden mitt i Östergötland tronar slottet som på senare tid gjort sig känt för både TV-sända spökjakter och Riddarspel.

Från historia till nutid på Ekenäs slott

Nuvarande utformning, i renässansstil, fick det på 1630- och 1640-talen av riksrådet Peder Gustafsson Banér. Och ända fram till 1880 är slottet sedan i familjen Banérs ägo. Endast med undantag av åren mellan 1687-1727. Mellan 1880–1934 äger ätten Klingspor slottet. Och än idag sätter just den ätten sina spår på slottet en särskild dag i maj, låt mig återkomma till det. Efter 1934 har ingen bott på Ekenäs.

Riddarspel och spöken

På slottet ordnar man normalt årligen flera tillställningar såsom Riddarspel och en välbesökt julmarknad. Men slottet är även känt för sina spökhistorier.

Greve Mauritz Vellingk som ägde slottet under ovan nämnda perioden 1687-1727 ska ha gjort sig av med hemliga dokument och drängpojken som hjälpte honom blev därefter inmurad i ett källarrum, för att hemligheten inte skulle komma ut. Det igenmurade rummet, som aldrig har öppnats, kallas för ”Nisses håla”. Det berättas att om utrymmet öppnas upp, kommer en stor olycka att drabba både slottet och dess ägare.

Bakom väggen till höger bredvid trappen sägs Nisse finnas – vem vet?

På hedersplatsen innanför slottsentrén sitter ett stort porträtt på den så kallade Hönsagumman. Hon som ska ha räddat slottet från fientligt anfall och som tack blivit avporträtterad, vilket annars var ovanligt för tjänstefolk. Sedan dess håller hon ett vakande öga på alla som kommer in i slottet. Och så gör hon än idag.

En speciell dag i maj dukar man upp fika

Och så har vi familjen Klingspor. Grevinnan Maria Klingspor sägs besöka slottet den 2 maj varje år. Då har hennes make Philip namnsdag. Ögonvittnen säger sig ha sett henne resa sig ur sin grav på Örtomta kyrkogård och vandra till slottet. Slottets personal måste då alltid ha förberett med kakor i hennes syrum som är det blå rummet du ser på bilderna nedan.

Förutom flera återkommande evenemang kan man också boka guidade visningar på slottet. Guiderna berättar levande om de olika epokerna i Ekenäs historia. Hon är verkligen one of a kind och kan sitt slott. Vill du få en liten glimt av hur det kan gå till på en av guidningarna kan du titta in på mitt konto Svenskaslottsguiden på Instagram. I höjdpunkten Östergötland ser du en liten del av Marias inlevelserika guidning.

Fakta om Ekenäs slott & hitta hit

Karta: Ekenäs ligger strax utanför Linköping, hitta hit såhär (länken öppas i googlemaps)
Event på slottet: Slottet håller varje år riddarspel i maj och julmarknad i november. Förutom guidade visningar sommartid brukar man även anordna både seanser och spökjakter. Håll utikt på slottets egen hemsida för mer aktuell info
Fika: Alldeles intill slottet i en flygelbyggnad från 1700-talet ligger slottscaféet där du kan slå dig ner för fika eller någon lättare rätt. Vill du hellre ta med eget går det bra att slå dig ner i slottsparken på en filt. Det är dock inte tillåtet att grilla i omgivningarna.

5 Comments

Leave a Reply