Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Ett besök på Ljungs slott bland spöken och grevar

Några mil utanför Linköping i det lilla samhället Ljung ligger ett slott. Och det var en ren slump att jag ens fick höra talas om det. Inga skyltar leder nämligen dit. Det dyker upp ganska oväntat precis intill Motala ström och Göta kanal. Ljungs slott. Ett slott med en ganska namnkunnig byggherre.

Slottet byggdes under senare delen av 1700-talet av ingen mindre än greve Axel von Fersen d.ä. Och det räknas som ett av de viktigaste gustavianska minnesmonumenten i Sverige. Idag är det i privat ägo men ingen bor på själva slottet utan ägarna bor i de lite mindre friliggande sidoflyglarna. Under sommarhalvåret ombesörjer föreningen Ljungs slotts bevarande öppethållande och visningar av slottet och de som jobbar både i café, slottsbod och med visningar bär tidstypiska kläder. För dagen i den 30-gradiga värmen hade man dock valt att hoppa över perukerna för att inte få värmeslag.

Ljungs slott

Ägarlängd och spännande historier

Slottet var i familjen von Fersens ägor från uppförandet fram till 1868 och historien om den sista von Fersen som ägde slottet , grevinnan Louise, får man berättad för sig under den guidade turen. Det är en fascinerande och bitvis också ganska tragisk historia.

Efter att Louise inte helt frivilligt förlorade ägarskapet har olika familjer från både Tyskland, Danmark och Sverige ägt slottet. Förutom perioden mellan 1939 och 1949 då militären la beslag på flera stora byggnader, bland annat Ljungs slott, för att kunna mobilisera sig för försvar under kriget. Dessvärre vidtog de inte så mycket försiktighet och slottet blev ordentligt både slitet och länsat under denna period. Föreningen Ljungs slotts bevarande ombesörjer nu tillsammans med ägarfamiljen ett försiktigt upprustande av slottet genom bidrag. Men man har också hittat och kunnat ta till vara på saker som stuvats undan i allehanda vindsutrymmen och förråd.

Tips! Vill du se mer slott?
På Instagram frossar jag vidare i slott på kontot instagram.com/svenskaslottsguiden

Titta gärna in och följ.

Tomma salar öppnar för fantasi

Därmed är slottssalarna vi vandrar igenom ganska tomma. För min del ökar det ändå snarast på min fantasi och ger möjlighet att själv måla upp bilden av greven och grevinnan på Ljung under sent 1700-tal. Och med guidens smakfulla utsvävningar och anekdoter kan jag leva mig in i slottslivet.

På slottets översta våning har man försökt återskapa några rum ur de olika tidsepokerna som slottet varit bebott men flera rum står också helt tomma och ödsliga. Och det är här vi hittar spökrummet. Har inte varje slott ett sådant?

Spökrummet på Ljungs slott

Till och med TV4:s Det okända har varit på besök på Ljungs slott och mediet sägs ha sagt att han sällan besökt ett hus med så mycket aktivitet. Flera personer ska också ha blivit både berörda och sett saker i spökrummet. En kvinna sägs sitta i ett hörn med ett dött barn i famnen till exempel. Själv märkte jag dock ingenting. I just det rummet…

Ljungs slott
Spökrummet på Ljung, kanske var kvinnan med det döda barnet i famnen någon annanstans.

Två andra rum berörde mig istället. Ett som vi fick gå in i och ett där det var avstängt och som jag fick se på avstånd. Kanske var det andra spöken än kvinnan med det döda barnet som ville prata lite med mig? Ja det får vi nog aldrig veta.

Ljungs slott

Ljungs kyrka och von Fersens grav

Ljungs kyrka

Bara några hundra meter bort ligger Ljungs kyrka och här vilar nu stoftet av både Axel von Fersen d.ä. och flera familjemedlemmar. Ganska otippat ändå att hitta minnesplatsen för dessa mäktiga personer i svensk historia i lilla Ljung i Östergötland.

Faktum är att Axel von Fersens begravning hölls i Stockholm men stoftet fördes ner till Östergötland när Ljungs kyrka var tillräcklig värdig. Ljung betydde tydligen mycket för honom. Och det tackar jag för en sisådär 225 år senare.


Vill du också besöka Ljungs slott. Här hittar du vägbeskrivning.

Du kan besöka slottet och caféet utan kostnad men vill du vara med på en guidad visnings kostar det 80 kronor och har du Kulturarvskortet betalar du bara hälften. Mer info om visningar och öppettider hittar du på slottets hemsida.

Läs gärna fler av mina inlägg om svenska slott här.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här.

13 Comments

 • Reiselinda
  15 augusti, 2019 at 20:44

  Spännande med spöken! Vi besökte Ängsö slott förra helgen och där sägs det också spöka. Vi såg dock inga…

  Reply
  • corneliatoneri
   15 augusti, 2019 at 20:45

   Ängsö står på min lista. Det har lite gemensamt med systerslottet till Ljung, Löfstad utanför Norrköping. ÄLSKAR slott!

   Reply
 • Ann-Louise
  15 augusti, 2019 at 21:35

  Vad kul att du varit på Ljungs slott! Jag var där 2001 tror jag, när jag pluggade journalistik och multimedia. Jag och en klasskompis gjorde ett projekt som handlade om Ljungs slott och spökena där. Jag minns inte de exakta detaljerna men tror vi gjorde någon slags webbplats med reportage, ljud och video. 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   15 augusti, 2019 at 21:36

   Nej, är det sant! Va häftigt. Var läste du journalistik?
   Hade varit sjukt kul att läsa ert arbete ?

   Reply
 • FREEDOMtravel
  16 augusti, 2019 at 19:45

  Tack för tips! Jag gillar spökslott 🙂

  Reply
 • Ann-Louise
  7 september, 2019 at 13:14

  Kom på att jag glömt svara dig på din fråga. Jag läste journalistik på Södertörns högskola, ett program som hette Journalistik & Multimedia. Har försökt att hitta det vi skrev om Ljungs slott men efter många datorbyten osv så verkar det vara spårlöst borta. Häromhelgen träffade jag förresten en person (god vän inom släktforskningsbranschen där jag jobbar) vars dotter faktiskt bor på Lungs slott! 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   8 september, 2019 at 21:24

   Det är inte Elisabeth? Dottern alltså?!

   Reply
 • Ann-Louise
  8 september, 2019 at 22:15

  Jag tror att hon heter Sofia. De bor i en av flyglarna om jag förstått det rätt.

  Reply
  • corneliatoneri
   8 september, 2019 at 22:17

   Ja det finns ju några stycken ?
   Jag är bekant med ägarnas dotter Kerstin och även Elisabeth då som bor i en av flyglarna. Men även om världen är liten så är den inte riktigt så liten ?

   Reply
 • […] byggdes av den ganska namnkunnige Axel von Fersen d.ä och mer om ett av mina besök på slottet och lite historia kan du läsa här. I Ljungs kyrka alldeles i närheten hittar vi von Fersen-familjens […]

  Reply
 • […] Läs mer om min egen känsla jag fick vid mitt besök här […]

  Reply
 • […] bland annat läsa om Hemester i Linköping och besök på några av våra slott som Ljung, Löfstad och Husby […]

  Reply
 • […] bland annat läsa om Hemester i Linköping och besök på några av våra slott som Ljung, Löfstad och Husby […]

  Reply

Leave a Reply