Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Linköpings slott – Sveriges äldsta slott

En fredag i juli spenderade jag lunchtimmen med en guidad visning på Linköpings slott som faktiskt är Sveriges äldsta slott. Precis bredvid domkyrkan ligger det och är ganska oansenligt egentligen men likväl ett slott. Jag minns mycket väl när jag fick höra talas om det första gången. Då hade jag bott i Linköping i några år och besökt domkyrkan många gånger utan att ens ha sett det. Men nu skulle jag inte bara beskåda det utifrån utan även inifrån.

Året var 2011, jag var videoreporter på 24Corren och skulle göra en intervju med dåvarande landshövding Elisabeth Nilsson. Vi skulle mötas på slottet och jag fick googla alltså var det låg.

Intervju på slottet och kungens säng

Vi möttes där. Jag gjorde intervjun som jag inte för mitt liv kan minnas vad den handlade om. Och kanske finns det en naturlig förklaring till det. Jag fick nämligen en helt egen visning av slottet av Elisabet. Och inte bara i de delar som var representationsvåning. Jag fick också komma in i de rum som tillhör hovet och som alltid står redo för kungaparet och kronprinsessparet.

De allra äldsta delarna på Linköpings slott

En plats jag inte fick besöka då var den plats jag fick besöka på den guidade visningen. Den allra äldsta delen av slottet. I en liten liten oansenlig dörr till höger om det nuvarande slottstornet gick vi in och ner.

Linköpings slott
I den vänstra av de två dörrarna med lite välvd överdel gick vi in och ner för att se de allra äldsta delarna av slottet.

Och där finns de allra äldsta delarna av slottet bevarade. Där nere finns original-kalksten som byggde det som på 1100-talet var biskopsgården och grunden till dagens slott som alltså är Sveriges äldstas slott.

Linköpings slott
Kalkstenen som grytan står på är originalkalksten från de allra första delarna av slottet och dateras till 1100-talet.

Biskopens boning

Slottet är nämligen från början inte just ett slott utan var istället tänkt som boning till biskopen och det var det också under flera hundra år. Linköping var då ett betydande kyrkligt fäste även om det inte var ärkebiskopssäte.

Linköpings slott
Biskopens boning så som den troligen såg ut i början. Det röda tornet är nu en del av slottet men då var det fristående.
Linköpings slott
Några hundra år senare tros det ha sett ut såhär. Undrar du vad den stora råttan gör på inre borggården tycker jag du ska gå den guidade turen.

Vid reformationen på 1500-talet förändrades detta. Och det som idag är Linköpings slott har byggts om och till genom århundradena beroende på vad byggnaden använts till för stunden. Slottet som det ser ut nu är en byggnad som består av alltifrån delar av originalbyggnaden från 1100-talet, till ett torn som byggdes på 1200-talet som skulle tjäna som försvar till ringmuren från 1400-talet som används som yttervägg till flygelbyggnaderna. På 1500-talet bygger sedan Johan III det torn vi ser idag.  

Linköpings slott
Slottstornet a la 2019.

Landshövdingen flyttar in

Någon gång under 1700-talet flyttar landshövdingen in på slottet och än idag bor alltså han eller hon i slottets nedervåning. Men under flera hundra år var landshövdingen inte ensam om att bo på slottet. Då tjänade nämligen en av flyglarna som fängelse i staden. Mer om det får man också berättat under visningen.

I de allra äldsta delarna av slottet som bara går att se under en guidad visning får man också se den källa som finns bevarad. Det är oklart vad den använts till och om man haft någon typ av medicinsk verksamhet knuten till den. 12,5 meter djup är brunnen och vattnet smakar alldeles utmärkt. Det kan jag intyga i egen hög person.

Linköpings slott
Den gamla brunnen med vatten som fortfarande går finfint att dricka.

Murbruk och återbruk

Linköpings slott är ett slott som gjort för att demonstrera återbruk. Under århundradena har slottets olika byggnader raserats och använts till nya delar på mängder av olika sätt. Och arkeologerna har gjort omfattande utgrävningar och mätningar för att se vilka delar som är från vilken tidsålder. Hur har man då kunnat göra det? Jo stenarna har många gånger varit detsamma men murbruket dem emellan har alltid gjorts nytt och därmed har man kunnat tidsbestämma de olika delarna med hjälp av murbruket och avancerade prover som gjorts på det.

Linköpings slott
Vår guide visar på modellen av slottet hur det olika delarna tillkommit under århundradena.

Har du vägarna förbi Linköping kan jag varmt rekommendera en guidad visning i slottet som anses vara den bäst bevarade icke-kyrkliga byggnaden från 1100-talet i hela Sverige.

Här finns något för stora och små. Och för de lite mindre finns i museet möjlighet att bland annat testa på kläder tidstypiska för slottets lite äldre dagar.

Pris och plats

Ett besök i slotts- och domkyrkomuseet kostar 80 kronor för vuxen och 40 kronor för barn. Och vill du delta i den guidade visningen kommer du till slottet en timme innan det öppnar för allmänheten. Den guidade turen ingår då i den ordinarie entrén. Mer info hittar du här.

Har du för vana att besöka Kulturarv kan jag tipsa om att skaffa Kulturarvskortet för 200 kr. Bara här får du då halva priset och betalar 40 istället för 80 kronor. Kortet kan du använda över hela Sverige.

Läs mer: Kulturarvskortet – med rabatter till Sveriges kulturskatt


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om besök på flera slott i Östergötland LjungLöfstad och Husby Säteri.


No Comments

    Leave a Reply