Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Ammos Café & Crêperie – en smak av Grekland på Platensgatan i Linköping

I en liten minilokal precis bredvid ett av Linköpings mest hajpade glasshak ligger Ammos Café & Crêperie. Det ser kanske inte mycket ut för världen utifrån men går du in genom dörrarna är det som att du slungas hundratals mil bort och in i en annan värld. Här serveras crêpes på grekiskt vis på en plats och med en atmosfär som för dig till vilken sydeuropeisk stad du än drömmer om.

Klockan är strax efter 11 och jag är först på plats men snart kommer det fler besökare. Ammos Café & Crêperie är populärt även om det inte gör så mycket väsen av sig. Det behöver inte göra det. Har man en gång varit här är man fast. Och man berättar gärna vidare om det mysiga lilla stället på Platensgatan.

Jag slår mig ner vid bordet halvvägs ner i trappen så att jag har överblick över den lilla lokalen. Här inne glömmer man lätt bort att det är svenskt aprilväder utanför fönstret. Jag hade lika gärna kunnat befinna mig i Montmartre eller på Rhodos.

Inte bara crêpes på Ammos Café & Crêperie

Målet för dagen är deras crêpes men det finns så mycket mer att välja på här. Och den milkshake som jag en stund senare ser bäras ut till en av de andra gästerna tittar jag längtande efter. Men det får bli en annan gång. Det är för crêpesen jag är här. De som ägaren själv gör på klassiskt manér på runda stekbord i fönstret. Precis som på kontinenten.

Men jag får vänta en stund. Dimitris pratar i telefon just nu. Och han är inte nöjd. Någon har inte gjort det de skulle och på engelska med klingande grekisk brytning talar han om exakt vad han tycker om det. Sa jag att det känns som att jag befinner mig på kontinenten snarare än på östgötaslätten.

Sugen på fler fikatips i Östergötland? Här hittar du fler tips i vårt landskap.

Grekisk crêpes på Ammos

Jag väljer grekisk crêpes för även om jag själv förknippar just crêpes mer med Frankrike än med Grekland så måste man ju här smaka på just den grekiska. Och fetaost ligger mig varmt om hjärtat så det ska inte blir några problem.

Ammos har verkligen lyckats att skapa en sydeuropeisk känsla mitt i Östergötland. Här finns fullständiga rättigheter för den som önskar det. Men se till att ha kontanter eller möjlighet att betala med swish. Här tar man inte kort.

Men vad du än gör så gör ett besök på Ammos Café & Crêperie och dröm dig bort för en stund.

Lite fler matupplevelser i Linköping

Detta ger sig inte ut för att vara en matblogg. Långt ifrån. Men det finns flera mysiga restauranger du inte får missa i Linköping. Är du fikasugen kan jag varmt rekommendera ett besök på Simons Rosteri & Bageri och flera olika restauranger testade vi på under eventet MovEat här i Linköping.

No Comments

    Leave a Reply