Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Stångs Magasin – en restaurangpärla i Linköping

Det händer mycket kring restaurangutbudet i Linköping och har gjort de senaste åren men en restaurang som är väl etablerad och har funnits ett bra tag nu är Stångs Magasin. Och den vill jag prata mer om, för här har vi en riktig stjärna på restauranghimlen i Linköping väl värd inte bara ett utan flera besök. Vi har besökt Stångs Magasin vid flera tillfällen för både brunch, julbord, vinprovning och deras 4-rättersmeny och ingen gång är den andra lik.

Brunch på Stångs Magasin

Det är inte alltid det serveras brunch på Stångs, exempelvis byts den någon gång i november ut emot julbord men när det händer då är det lördagar som gäller och tiden 11-14. Pris per person 345 kronor. Barn mellan 3-6 kostar det 95 kronor för och mellan 7-12 175 kr. Vissa speciella dagar brukar det vara special-insatt brunch exempelvis på fars och mors dag.

Mitt första och enda men mycket viktiga råd är – ta tid på dig. Trots att det är buffé är det småskaligt och lokalt som gäller här och det finns så mycket rasande gott att testa att du riskerar att drabbas av matkoma fortare än du anar.

Nyfiken på mer? Jag har skrivit ett helt inlägg om vårt brunchbesök här och där kan du också läsa lite mer historia om den fantastiska byggnaden som Stångs Magasin huserar i.

Stångs Magasin 4-rätters Kvällsmeny Fokus Grönt

Det finns två kvällsmenyer att välja på på Stångs. Den ”vanliga” som kallas Stångs Meny och så den som vi väljer vid detta besök – Fokus Grönt. Det är juni och kvällen är varm så vi tar ett bord på den flytande uteserveringen där vi också får se M/S Kind lägga ut för en kvällstur på kanalen. Under tiden knaprar vi på lite tilltugg medan vi spanar in menyn.

Menyn i Stångs 4-rätters byter skepnad med råvarornas aktualitet. Lokalt och småskaligt ger en relativt förändringsbenägen meny. Och det är en fröjd att få rätterna serverade av kunnig personal som kan berätta precis allt om varifrån råvarorna kommer. Kvällens rätter ser ut som följer

Är du på besök i Linköping och vill ha mer tips på vad Östergötland kan erbjuda – klicka dig vidare hit till 50 upplevelser i Östergötland.

Julbord på Stångs Magasin

Stans bästa julbord har det kallats och jag är benägen att hålla med. Men samma råd gäller här som för brunchen. För guds skull ta det lugnt, här är det om möjligt ännu större risk för matkoma. Så sent som inför julen 2022 testade jag julbordet senast så jag talar av egen erfarenhet. Det är nämligen rysligt lätt att glömma bort det där med att ta det lugnt när du ser allt du har att välja mellan. Och om Stångs lokaler är mysiga i vanliga fall är det inget emot hur det är när det är julpyntat. När jag nu ska leta upp bilder från julbordet inser jag att det mesta är filmat och inte i stillbild. Jag ser det som ett tecken. Jag måste helt enkelt testa i år igen och då se till att fotografera lite till.

Stångs Magasin 4-rätters Kvällsmeny

Juni 2023 återvände vi för att avnjuta ännu en fyrarätters på Stångs Magasin och denna gången valde vi den vanliga menyn alltså inte Fokus Grönt. Utöver det testade vi också deras Vinprovar After work. Du kan läsa mer om konceptet här men det går att boka tisdag-fredag från 17 och tillsammans med lite gott snacks får man sedan testa tre viner i provmängd. Välj mellan rött, vitt eller bubbel. Vi valde bubbel. En härlig start innan det var dags för maten.

Och menyn, ja den var som vanligt lika lokal och småskalig som det bara går. Det yttersta beviset på det var väl troligen när servitören och tillika restaurangchefen kunde berätta att ramslöken som var genomgående i många av rätterna var plockad av ingen mindre än hans svärmor. Jo man tackar ja. Då vet man var råvarorna kommer ifrån. Kvällens meny såg ut som följer.

Stångs Magasin – för varje tillfälle

Så med det sagt är det väl ganska tydligt att det finns alltid ett tillfälle att boka Stångs Magasin. Och de serverar ju även lunch som jag kan skriva under på att även den är magisk.

Stångs Magasin ligger precis intill Stångån med adress Södra Stånggatan 1 (länken öppnas i Googlemaps). Här har du närheten både till centrum och till resecentrum. Öppettider, erbjudanden och event eller om du vill boka bord på direkten – det hittar du och kan göra på Stångs Magasins hemsida som du hittar här. Jag önskar dig en härlig upplevelse. Njut lite för mig också.

2 Comments

Leave a Reply