Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Unika boenden / Östergötland

Glamping intill Göta kanal på Sörby Glamping

Mitt i grönskan intill Göta kanal syns tre trätrianglar sticka upp. Tittar du lite närmare ser du en liten uteplats och möbler strax utanför dem och mellan dem går som stigar av trä. Och faktum är att här kan du övernatta på glamping intill Göta kanal i ett alldeles speciellt litet hus. De tre Bivackerna är en del av Sörby Glamping som ligger strax utanför Borensberg i Östergötland. Här checkade vi in en sensommarkväll.

Ska vi börja med att reda ut ordet Bivack? Det behövde nämligen jag göra när jag såg det första gången. Ordet används kanske framför allt inom det militära men kan också användas i vildmarksturism för sovplats vid dagsturer. Nu har ju denna glamping intill Göta kanal inte så mycket med vare sig det militära eller vildmarken att göra. Men namnet bör vara taget från formen på dessa små hus som kommer från Lapland Cone som gör fler olika typer av hus som passar i lite mer vild natur. Och på den vägen är det.

Glamping intill Göta kanal

Jag har haft span på Sörby glamping ett tag. Nya glampingplatser som dyker upp brukar jag ha koll på och kompletterar gärna mitt mycket populära inlägg från 2021 Glamping i Östergötland med nya pärlor. Sörby glamping har definitivt en plats på den listan med sina åtta unikt inredda glampingtält. Men det var när dessa Bivacker dök upp som jag helt enkelt var tvungen att testa själv. Så kommer det sig att vi en torsdag i augusti strax efter att sommarens högsäsong har tackat för sig åker ut till Sörby och checkar in.

Sörby glamping ligger bokstavligt talat bara några meter från kanalen. Under högsäsong vittnar bilderna från deras egen Instagram om att du får se ett skådespel från bivackerna. Men eftersäsongen bjuder för oss på ett efterlängtat lugn och en av de där vackra augustikvällarna när vi tar en promenad längs kanalen.

Att göra intill Sörby glamping

Vill du inte som vi bara koppla av och njuta av glampingen finns det fler saker att hitta på i närheten. Alldeles utanför finns kajakuthyrning från Outdoortime. Vill du istället använda egna verktyg är en promenad längs kanalbanken att rekommendera. Bara en liten bit bort ligger Brunneby musteri och Brunneby kyrka dit du kan ta en promenad. Vill du ta en längre tur ligger Borensberg ytterligare en bit bort och sträckan Berg till Borensberg sägs vara en av de allra vackraste längs med hela kanalen.

Bivackerna – så är det att bo i dem

Bivackerna ligger lite avsides på glampingen och inte alldeles intill de övriga tälten och köket. I bivackerna finns det el och till min stora förtjusning även en vattenkokare samt kaffe, the och choklad så att morgonkaffet var ordnat. Toaletter och duschar finns några hundra meter bort alldeles intill de övriga tälten det stora utomhusköket med plats och utrustning för egenhushåll under din vistelse. Det finns också möjlighet att hyra grill om du önskar.

Takhöjden i bivackerna skulle jag säga är dryga 190 centimeter baserat på min sambos längd som är just 190.

Tält och bivacker – alla med unik inredning

Innan vi drar oss tillbaka till vår Bivack får jag en liten pratstund med Karin som äger Sörby glamping och vi får titta in i flera av glampingtälten. De flesta tält och bivacker är unikt inredda med föremål från ägarinnans stora intresse – resor runt världen. Är det ett Afrika-tält kan du vara säker på att detaljerna i tältet är autentiska från Afrika.

Frukost på glampingen

Om du så önskar kan du köpa till frukost. Då kommer den levererad runt 8-tiden och du hämtar den i köket. Leveransen sker från ett av mina absoluta favoritbagerier – Boställets vedugnsbageri, som för övrigt också är väl värt ett besök.

Fakta och bokning

Både bivacker och glampingtält är öppna under sommarhalvåret. Sista öppetdagarna för 2023 är 9-10 september. Bokning och tillgänglighet hittar du på Sörby Glampings hemsida här.

Nyfiken på var du hittar Sörby glamping? Klicka dig vidare hit för en karta i google maps.

2 Comments

Leave a Reply