Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Sparesor / Svenska resmål

Himmelsby Spa – följ med oss på gårdslunch och dagspa

Den bästa reaktionen på Himmelsby Spa står jag inte för själv. Den avger min kära sambo när vi för första gången ser byggnaderna vid sidan av den lilla landsvägen som tar oss dit. ”Tänk att det ligger något sånthär HÄR”, säger han. Och jag kan bara hålla med. Sju kilometer från E4:an vid Mantorp åker vi på småvägar rakt ut på Östgötaslätten. Kör genom små byar, passerar hagar och gårdar. Och så plötsligt. Ett spa. Med det alldeles perfekta namnet – Himmelsby.

Det är en fredag i början av juni och vi har blivit lite beroende av de där kortveckorna som våren är så generös med. Vi har blivit så pass beroende att vi väljer att ta en extra ledig dag den där fredagen. Och den väljer vi att spendera på Himmelsby spa. Eller Himmelsby Gårdshotell & Spa som det egentligen heter.

Vi checkar in för spa en gråmulen fredag i juni när regnet hängde i luften.

Men denna gången väljer vi att nyttja deras dagspa-erbjudande utan just hotell. Tre timmar i deras generöst tilltagna spa-avdelning. Och vi inleder med lunch.

Gårdslunch på Himmelsby Spa

Vi bokar in oss på spa från klockan ett och inleder med lunch vid 12. Det är gårdslunch och menyn för dagen är Kycklinggryta smaksatt med citron, chili och koriander. Detta serveras med kokt vildris och en sallad med mangoldskott, spenat, rädisa, sockerärta och picklad rödlök. Till det serveras efterrättsbuffé och där hittar vi min absoluta dessertfavorit alla kategorier cheesecake.

Spa i timmarna tre

Det är lite smått otroligt att det går att hitta ett spa av denna kalibern mitt ute i vad som känns som ingenstans på Östgötaslätten. Vi tiden för vårt besök pågår utbyggnad. Inom kort kommer ytterligare en del invigas. I den skall det bland annat finnas ett konferensrum som är en direkt avbildning av Ovala rummet i Vita huset och 40 nya hotellrum. Det är populärt att lägga sina konferenser här och jag förstår varför.

För egen del börjar vi vår spasession i det romerska badet som är det senaste tillskottet här ute. Hela denna delen öppnades 2018. Lyxen börjar redan i de väl tilltagna och härliga omklädningsrummen.

I denna delen finns en stor bassäng som passar både för motionssim och avkopplingsbad. Möjligen var vattnet lite väl kylslaget för att just jag skulle slappna av helt. Efter ett dopp tog jag min tillflykt till Saltrummet som också hittas i denna delen av spaet. Saltrummet passade mig perfekt. Varmt men inte för varmt som jag ibland kan uppleva att det blir i en bastu. Värmen kommer från bänkarna som håller ca 40 grader.

Romerska badets varma källa

Infrabastu och bastukåta

Runt om bassängen finns flera olika möjligheter till avkoppling och vi väljer de stora mjuka solsängarna med madrass. Till och med jag som i vanliga fall brukar ha lite svårt att luta mig tillbaka och bara njuta gör precis just det. I alla fall en liten stund för sen är det dags att upptäcka vidare.

Vi tar oss vidare och i dagsläget behöver man ta sig ut för att komma in i den andra spa-delen. Den jag upplever är den ursprungliga delen.

Här hittar man jacuzzi, turkisk bastu och även infrabastu. Den sistnämnda testar vi en stund. Men jag vet inte om jag var överkänsligt, för det känns som det knäpper i hela huvudet efter en stund och vi fortsätter istället till utomhusdelen av spaet. Här återfinns ännu en varm pool av mindre karaktär och den sötaste lilla bastukåtan jag någonsin skådat. Med tillhörande iskallt bad om man så skulle önska.

De där små detaljerna som gör det

Det finns mycket att gilla med Himmelsby men det är det detaljerna som dröjer sig kvar i mitt minne. De där som skiljer sig från andra spa jag varit på och som ger ett stort mervärde och en förenklad vistelse för mig.

Som att handdukskrokarna i spaet är numrerade så att jag kan komma ihåg vilken krok jag hängde just min handduk och badrock på. Eller som att det finns en rulle med plastpåsar att tillgå i omklädningsrummen för de blöta badkläderna om man har glömt att ta med egen. Sånt får många plus av mig.

Tre timmar dagspa – alldeles lagom

Hade vi valt att övernatta här hade jag nog kunna hänga kvar lite mer men för ett dagspa är tre timmar alldeles lagom om du frågar mig. Tillräckligt för att hinna njuta men inte heller för lång tid så man känner sig klar.

Fakta Himmelsby Gårdshotell & Spa

  • Hitta hit: Himmelsby Gårdshotell & Spa ligger 7 km från E4:an vid Mantorp.
  • Bokning: Bokning av boende och paket gör du bäst på Himmelsbys egen hemsida. Men var gärna uppmärksam även på deras Facebook-sida där det brukar dyka upp trevliga erbjudanden och tävlingar.
  • Ombyggnad & tillbyggnad: I skrivande stund (juni 2020) pågår det en om- och tillbyggnad på Himmelsby vilket gör att det kan röra sig byggpersonal på hela området. Det var dock inget vi stördes av alls.
  • Aktiviteter: Är du ute efter en lite mer aktiv spavistelse finns det möjlighet att låna både cyklar och vandringsstavar. På Himmelsby finns även ett välutrustat spa.
  • Fiskpa: Missa inte att uppleva fiskspa på Himmelsby.

Vi tackar Himmelsby spa för en härlig vistelse. Vi är båda positivt överraskade över vår vistelse och kommer gärna tillbaka. Kanske för att se de nya delarna när allt är färdigbyggt.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om En lördag på Östgötaslätten  och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

Connecta gärna med mig på mina sociala medier för dagliga uppdateringar

4 Comments

Leave a Reply