Meny
Halland / Hotelltips / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Sparesor / Svenska resmål / Unika boenden

Ästad vingård & Sinnenas spa – att checka in i en spaoas som saknar motstycke

Mitt ute på landet mellan Falkenberg och Varberg i Halland ligger en oas som inte liknar något annat jag sett i Sverige. Just när du tror att du åkt fel ska du bara åka lite till så hittar du det. Ästad vingård. Här ute i det totala lugnet ligger en upplevelse du sent kommer att glömma. En En spa- och bastuvärld inspirerad av bokskogarna som omger den men som mest liknar en exotisk plats på Bali med nordiska inslag. Som en sagovärld för oss som älskar spa.

Och jajamen – det är hit till Ästad vingård som Peja i Bonde söker fru 2021 åker på spa.

Ästad Vingård

Min sambo har fyllt 35 och det ska såklart firas, han vet bara inte om det än. I fem månader, sedan början av januari, har jag burit på en hemlighet. Det var då Ästad vingård släppte rummen för bokning våren och försommaren 2021 och säkra källor hade sagt att det gällde att hänga på låset. Så det gjorde jag. I början av juni är det så dags. Ledtrådarna hittills har varit att resan inklusive lunchstopp tar ca 4,5 timme, att vi ska åka ungefär 30 mil, vad packningen behöver innehålla samt att kvällen på Högby spa på födelsedagen kunde ses som uppvärmning. Det är det han vet när vi sätter oss i bilen.

Alla vägar bär till Ästad vingård – till slut

Google maps visar att vi har tre möjliga alternativ till vägar, jag väljer den som tar kortast tid, mest för att den faktiskt bjuder på lite småvägskörning. Och småvägar ska det visa sig vara. Så pass små när vi närmar oss Ästad vingård att jag faktiskt måste radera resmålet i min kartapp och slå in det igen för att vara säker på att vi inte har åkt fel. Men så plötsligt, vid ett vägskäl, står en skylt och strax därefter åker vi in i det lilla område som är Ästad vingård och Sinnenas spa.

Ästad vingård är från början en lantgård som vuxit till att bli det det nu är, men låt mig återkomma till historien. För det du rullar in i idag är snarast en liten stugby med vackra trähus i olika storlekar med gräsbevuxna tak. Jag får känslan av en sagovärld, som om det ska komma ut en hobbit från någon av stugorna vilken sekund som helst. Mitt i världen ligger en stenbeklädd byggnad som mest liknar en borg. Här hittar du receptionen men även Ästads restaurangstolthet, Äng. För en sekund undrar jag var de gömt det utomhusspa jag sett på alla bilder. Men jag behöver inte undra så länge till.

Ästad vingård – spa, mat och vin

Vi åker med siktet inställt på spa men det finns flera anledningar att åka hit. Ästad vingård är såklart en vingård. Man har sedan kompletterat med spa men man har också fina konferensmöjligheter och man satsar mycket på sina restauranger. Det finns tre. En i spadelen, en med namnet Logen och en som heter Äng.

I spadelen serveras lättare rätter. Logen är där man äter både gårdsmiddagen, frukosten eller stannar till på en fika, lunch eller brunch om man har vägarna förbi. Restaurang Äng ligger i den borgliknande byggnaden vid receptionen och där serveras bland annat Ästads avsmakningsmeny på 16 rätter. Så mycket som möjligt serveras med lokala råvaror. Och i skrivande stund vet jag att man planerar för en flytt av restaurang Äng. Vi såg spåren av de nya husgrunderna där det ska ligga en bit bort. Och det blir såklart något utöver det vanliga.

Ästad gård blir Ästad vingård

Vingården ligger granne med Sinnenas spa

Men innan jag går loss på alla superlativen jag har att säga om Sinnenas spa på Ästad vingård vill jag berätta lite om hur det kommer sig att kanske Sveriges bästa spa ligger just här. 1985 tar den förra ägaren över gården från sina föräldrar. Det är en nedåtgående trend för småskaliga jordbruk och för att testa något nytt satsar man på att bli en av de första EKO-gårdarna i Sverige. Något svenskarna vid den tiden kanske inte var helt redo för. Parallellt med detta satsar man även på småskalig turistverksamhet med gårdscafé, restaurang och rum för övernattning. Det var svenskarna mer redo för och det blir populärt.

Tjugofem år senare tar barnbarnen, Linda, Mattias och Daniel över gården. De har jobbat där sedan barnsben och nu är det deras tur. Som gemensam dröm hade man att återigen börja odla på markerna samt att locka fler till området. Till det lägger vi en passion för mat och smakupplevelser. Det var just det som gjorde Ästad gård till Ästad vingård.

De första rankorna satte man i jorden några år senare och numera finns det 30 000 stockar av druvan Solaris och något hundratal av Chardonnay och Pinot Noir. Odlingen är helt ekologisk och vinerna finns hittills på grund av småskaligheten endast att dricka vid gårdens vinprovningar.

Gården i sig har historia som sträcker sig några hundra år bakåt i tiden och spåren av historien återfinner vi i dagens anläggning men låt mig återkomma till det.

Sinnenas spa – en spaupplevelse för dina sinnen

Har du läst om Ästad vingård & Sinnenas spa har du förmodligen sett en bild som liknar denna. Det är vad jag skulle säga den mest förekommande i sammanhang där man visar upp Ästad. Men det är bara en av alla de liknande byggnader vi hittar i bastuvärlden. För ja – det är en värld av bastusar (säger man en så, vad är plural för bastu).

Inomhusdelen på Sinnenas spa

Det finns två spadelar, en inne och en ute. Och så en pool som är ute men som tillhör inne. Jag förklarar strax. För nu börjar vi inne.

Inomhuspoolen – 31 grader

Sinnenas spa ligger i den bruna tvåvåningsbyggnaden som ligger till vänster om den borgliknande receptionsdelen. Där på nedervåningen hittar du en stor vacker spareception och redan när dörrarna glider upp möts du av doften. Den där speciella spadoften som alla spa inte lyckas med. Men här har man lyckats.

Furu och Eld

Inomhusdelen av Sinnenas spa består förutom av en relaxyta med restaurang, av fem olika bastu och två pooler. Jag tänkte först skriva att man ska gilla att basta för att trivas här, men jag ångrar mig. För det är inte sant. Jag är nämligen inte speciellt förtjust i att basta. Men detta är något annat.

Ta till exempel bastun Furu som nog ändå är den mer klassiska bastun vi hittar. En medeltempererad bastu på 80 grader. Inspirerad av bokskogarnas träd som fått växa fritt och okontrollerat. Men inte som någon annan bastu jag upplevt. De mjuka formerna i träet, utsikten över utespaet, doften av varm kåda och den dova musiken som ska symbolisera Näckens melodi i bakgrunden – det blir till en helhetsupplevelse. Precis som alla de övriga fyra bastuna. Detta är inte bastu som i bastu. Detta är bastu som i en upplevelse för alla sinnen.

Den enda bastu jag inte testade var Eld – 130 grader och ett inferno beskrivs den som. Där inne var det mörkt och rysligt varmt och just det där som jag inte gillar med bastu, så det överlåter jag till någon annan. Här inne får du en intensiv upplevelse till tonerna av kol, rök och sprakande eld sägs det.

Regn och Sjö

Vidare till Regn och Sjö. Regn är en horisontaldusch snarare än bastu Man lägger sig ner på stenhällen och upplever regnet, både känslan av vatten men också doft och ljud.

Bastun Sjö 70 grader

Strax intill ligger Sjö, en förlängning av inomhuspoolen som håller 30 grader men inne i bastun är det 70. Denna bastu är uppbyggd som en brygga där du kan sätta dig ner och dingla med benen mot vattnet. Hit in kan du simma från utomhuspoolen eller gå in genom dörren, det väljer du själv.

Ljudet inne i denna bastun är autentiskt inspelat vid Älvasjön och Byasjön, de två stora sjöarna i närheten av Ästad.

Skog – min favorit

Men jag har sparat det bästa till sist om du frågar mig. Vi avslutar i Skog. Min favorit. Här inne sjunker man ner i en av fyra hängmattor i lagom 45 grader. Ljudet från grönsångaren, fasanen och skogsduvan är inspelat i Åkulla bokskogar som omsluter hela Ästad vingård. Bilderna på väggarna är fotograferade på Skogsbostigen en höstmorgon, samma höstmorgon som fågelsången är inspelad. Här njöt jag som allra mest.

Bastu Skog

Det hade ju kunnat vara slut här, men vi har knappt gått igenom hälften. Innan vi går vidare ut i utedelen av Sinnenas spa stannar vi till i den stora utepoolen, den som tillhör innedelen men ligger ute. På terrassen med utsikt över utomhusspaet hittar vi den stora poolen som håller 39 grader året om. Här fastnade vi en hel del och denna fick vi helt för oss själva en tidig stund på måndagsmorgonen. Det är den stunden som är förevigad på omslagsbilden till detta inlägg.

Spaträdgården på Sinnenas spa

Vi tar oss vidare ut i utedelen av Sinnenas spa. Spaträdgården. Det är egentligen helt omöjligt att beskriva spaträdgården med ord. Det känns som att vad jag än kommer att skriva så måste det upplevas på riktigt. Men jag kan inte annat än återkomma till att det är samma känsla som barndomens lycka att komma till en sagovärld. Oavsett om det är Astrid Lindgrens värld, Liseberg eller ett tivoli. Känslan av att gå runt i en värld som egentligen inte finns på riktigt. Detta är en sådan värld för vuxna – som gillar spa. Eller vuxna som kanske inte gillar spa men som är här och kommer att övertygas. Jag kan inte illustrera det på annat sätt än att ta med er på en virtuell promenad i spaträdgården i bild.

Följ med till Sinnenas spa i rörliga bilder – på Lite mera rosas Instagram finns en höjdpunkt med rörligt material från Ästad vingård och Sinnenas spa – titta in här – eller sök efter @litemerarosa på Instagram.

I spaträdgården återfinns ytterligare tre olika bastu och två dammar. Och inte heller här är det några medelmåttor till upplevelser.

Källdammarna

Det finns två källdammar, en liten och en stor. Och detta är just som det låter. Dammar med friskt källvatten där temperaturen varierar med årstiden. När vi besöker Sinnenas spa är det början av juni och lilla dammen håller 10 grader medan den stora ligger på 8.

Lilla Källdammen
Stora Källdammen

Undervattensbastun

Tar du dig ett dopp i den stora källdammen och dyker under ytan kan du simma förbi och vinka till de som valt att avnjuta Undervattensbastun. Här hittar du dock inte mig. Jo i Undervattensbastun, absolut, men inte utanför. Dels för att jag är en badkruka men också för att jag hellre beskådar dammens regnbågslax och kräftor från andra sidan glasrutan.

Undervattensbastun är kanske den mest omtalade bastun. Den ligger i det lilla huset som du ser på de flesta inlägg där Ästad marknadsförs. Det hus som på så många sätt symboliserar hela Ästad vingård. Och visst är det spektakulärt att sitta inne i värmen och se livet där utanför under vattenytan gå i slowmotion.

Kvarnbäcksbastun

På andra sidan den lilla gången från Undervattensbastun ligger Kvarnbäcksbastun. Och här går vi rakt in i historien. För många år sedan var Kvarnbäcksbastun ett litet vattenkraftverk med kvarnhjul i den lilla bäcken som fortfarande flyter förbi här. Idag kommer elektriciteten på Ästad från annat håll men det lilla kraftverket fortsätter att ge energi på annat sätt.

Kvarnbäcksbastun

Ångbastun

Precis som i innedelen sparar jag det bästa till sist. Och med bäst i detta fallet är det lika mycket historien bakom som själva bastuupplevelsen. Den lilla Ångbastun i spaträdgården har nämligen en alldeles underbar historia. Vid första ögonkastet smälter den in bland de övriga små byggnaderna i trädgården. Men tittar du lite närmare så är det den enda byggnaden i sten. De övriga är i trä.

Ångbastun

Tittar du ännu lite mer noggrant kanske du ser att byggnaden påminner om något. Är det inte en bro? Jo det stämmer.

En gång i tiden byggde nämligen Ästad och grannbyn en vacker stenbro över bäcken. Över hundra år senare bestämde Vägverket att den gamla bron skulle rivas och bytas ut mot en modern variant. Det gick såklart inte för sig och från Ästad vingård valde man att plocka ner den och bevara den. Ombyggd som en Ångbastu i sin spaträdgård.

Är inte det den bästa av historier så säg?

Läs mer: Sugen på fler reseberättelser från våra sparesor? Klicka dig vidare hit.

Boende på Ästad Vingård

Det finns tre olika varianter av boende att välja mellan på Ästad Vingård. Hotellrum, Gårdsrum eller Bäckstugor. Bäckstugorna är de enklaste med lite glampingkänsla. Här bor du precis intill Sinnenas spa och den lilla bäcken i en nyrenoverad stuga. TV och minibar finns på rummet. Toalett och dusch finns i ett gemensamt utrymme 10-20 meter från stugan.

Annars kan du uppgradera till Gårdsrum. De finns i två varianter, standard och superior som ger lite större yta. Stugorna med dessa rum ligger ett stenkast från Sinnenas spa och vinfälten och har egen bastu på rummet.

Hotellrummen

Hotellrummen ligger i spabyggnaden och finns i tre varianter. Standard, superior och svit. Skillnaden är förutom ytan utrustningen på rummet. Standardrummen har egen bastu, superior-rummen har egen ångbastu och i sviten lyxar man till det med en hel liten spaavdelning med både bastu och badkar i natursten.

Denna gången lyxade vi till det med sviten. Det finns fyra och de har alla fantastiskt läge med utsikt över spaträdgården. Ljud, ljus och bastu, gardiner och mörkläggning, ja hela rummet faktiskt styrs på läsplattorna. Högteknologiskt så det förslår och populärt hos jubilaren.

Mat på Ästad Vingård

För vår vistelse valde jag valde spapaketet med gårdsmenyn, men det finns också möjlighet att välja paket med 16-rätters avsmakningsmeny i Restaurang Äng. Men nej, några finsmakare är vi inte. Och vår fyrarätters på Logen var alldeles alldeles tillräcklig. Logen är den lantligare av restaurangerna och vi trivdes som fisken i vattnet.

På Logen serveras även frukost och den smällde nästan ännu högre. Kanske för att vi redan hade hunnit tillbringa någon timme i spaet och var superhungriga, kanske för att den lantliga känslan på Logen omslöt hela upplevelsen.

Men frukosten hade verkligen det lilla extra. Såsom den hemmagjorda Nutellan eller den rasande goda äggröran på höns från trakten. Lokalt är grejen på Ästad. Och det är charmen.

Det var med vemod vi i sista sekunden checkade ut från vår sagovärld. Med en sak klar för oss. Hit kommer vi tillbaka.

Har du någon gång funderat på att åka till Ästad? Sluta fundera. Boka och åk. Har du inte funderat på att åka till Ästad? Boka och åk ändå!

För mer fakta om paket och priser samt annat som händer på gården klicka in på Ästads egen hemsida här.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

15 Comments

 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Ästad vingård & Sinnenas spa – där verkligheten överträffar dikten […]

  Reply
 • […] Läs hela inlägget av Lite mera rosa här –> Ästad vingård & Sinnenas spa – där verkligheten överträffar dikten […]

  Reply
 • Amanda
  12 juni, 2021 at 13:04

  Haha! Var precis där, jag och min sambo förlovade oss och var där 2 nätter över kristi himmelsfärd 🙂 Så fint spa! Middag på Logen var vi lite besvikna på men däremot åt vi vår godaste måltid någonsin på Äng så rekommenderar varmt att uppgradera till avsmakningsmenyn om man är glad i mat! 🙂

  Reply
  • Cornelia
   13 juni, 2021 at 21:44

   Åh va kul. Stort grattis till er. Två nätter är ju en riktig dröm. Kanske blir det Äng för oss en gång även om jag känner att det kanske vore att kasta pärlor för svin. Jag är ju verkligen inte den som vet att uppskatta det. Kanske får jag ändå de det ett försök när Äng flyttar in i de nya lokalerna. Vet vet 😉

   Reply
 • FREEDOMtravel
  12 juni, 2021 at 21:46

  Alltså, wow, vilket ställe!!! Det ser ju helt fantastiskt ut! Tack för att du delar och berättar om detta!!

  Reply
  • Cornelia
   13 juni, 2021 at 21:43

   Ja alltså detta saknar motstycke. Det är häftigt när man har höga förväntningar och alla uppfylls och överträffas. Magiskt.

   Reply
 • Camilla
  13 juni, 2021 at 15:27

  Tusen tack för att du så målande delar med dig av dina upplevelser!

  Reply
  • Cornelia
   13 juni, 2021 at 21:42

   Åh varmt tack för dina ord. Jag blir så glad för dem. Tack för att du läser och framför allt tack för att du skriver en rad. Det betyder massor. Kram Cornelia

   Reply
 • […] Ästad vingård & Sinnenas spa – lite mera rosa reseblogg … […]

  Reply
 • Annie Myrén
  1 april, 2022 at 07:31

  Hej Cornelia ? funderar på 60 års present till min man men stannade ni 1 eller 2 nätter?
  Häls Annie Myrén

  Reply
 • Annie Myrén
  1 april, 2022 at 07:36

  Hej Cornelia ? funderar på 60 års present till min man men stannade ni 1 eller 2 nätter?
  Häls Annie Myrén

  Reply
  • Cornelia
   3 april, 2022 at 20:10

   Vilken fantastisk present. Den kan jag varmt rekommendera. Vi stannade en natt men hade gärna stannat en till.
   //Cornelia

   Reply
 • […] årstid som är bäst att åka till Ästad och jag vet faktiskt inte. Dels för att jag själv hittills bara upplevt det en somrig helg i juni och dels för att jag tror att det inte finns någon årstid som är bäst. Av allt att döma och […]

  Reply
 • Astad Spa | astadvingard.se - SwVast
  20 februari, 2023 at 03:46

  […] Ästad vingård & Sinnenas spa – lite mera rosa […]

  Reply
 • […] övriga deltagarnas backdrop är Norrköpings hemmaarena, vinterlandskap i fjällen och Ästad vingård. Min egen är på riktigt och väcker uppståndelse när jag avslöjar det. Det är distansarbete […]

  Reply

Leave a Reply