Man hade egentligen lika gärna kunnat fråga efter mina bästa tips för att resa billigare. Istället är en fråga, eller jag vet inte om det så ofta är en fråga egentligen, men en kommentar som jag ofta får är hur vi kan ha råd att resa så mycket. Fast med tanke på att vi inte så ofta pratar om pengar här i Sverige så får jag ju inte frågan rakt ut. Istället så ger det sig mer uttryck genom kommentarer såsom:
– Det går bra nu – eller – har du fått löneförhöjning?
Svaret är nej. Inte mer än någon annan. Hemligheten ligger i att vi inte alls betalar så mycket som säkert många tror att vi betalar. Här är mina bästa tips för att resa billigare.
Vad är billigt?
Men först en liten reflektion över inläggets titel. För billigt är ju verkligen relativt. Det som är billigt för mig behöver inte vara billigt för dig. Så när jag nämner billiga resor är det helt utifrån mina egna förmågor och möjligheter. Och här kommer då mina tips för att resa billigare och därmed kunna resa mer.
Köp min e-guide: Res billigare, smartare & bättre – 10 tips!
Det är billigare när inte alla andra åker
Har du små barn som inte går i skolan eller om du inte har barn alls. Eller om du som jag har barn på deltid. Passa på att åka när inte alla andra åker. Under lov är resorna alltid dyrare och du kan hitta resor till halva priset eller mindre när det inte är lov. Åker du dessutom direkt efter lov och ledigheter så kan du hitta riktigt prisvärda resor. Ta exempelvis perioden mellan jul- och nyårshelgen och sportlovet. Under den tiden kan du hitta riktiga klipp.
Se över dina fasta kostnader
En aktiv åtgärd vi gjort är att se över våra fasta kostnader. När vi började resa hade vi två bilar. En lite sportigare variant som varit Andreas lilla pärla och en stor Volvo XC60. En dyr bil både att ha och att köra. Genom att sälja båda bilarna och byta till en billigare bil sänkte vi våra fasta månadskostnader med många tusenlappar. Pengar vi har valt att lägga på bland annat resor istället.
Använd resesajter för billigaste pris
Förutom all reklam om casino är reklamen för olika resesidor vanligt förekommande på TV. Men funkar de verkligen så bra som de vill utge sig för?
Absolut. Flera av de olika resesidorna erbjuder både smidiga sätt att hitta kombinationsresor och även möjligheten att på ett enkelt sätt se vilka dagar det är absolut billigast att åka. Du kan välja en månad du vill åka och vart och via en kalendervy ser du sedan vilka datum som biljettpriserna är absolut billigast.
Skyscanner.com har haft tjänsten länge och helt nyligen har även Momondo släppt samma möjlighet på sin sida.
Samla bonuspoäng med kreditkort
Här kommer ett ämne jag verkligen har funderat på hur jag ska skriva om. För jag är och har alltid varit allergisk mot kreditkort. Jag har skällt ut fler än en stackars försäljare som genom åren ringt mig och erbjudit mig ett kreditkort som buffert. Jag har bett dem läsa på om vad en buffert är och se över sitt samvete för hur de framställer krediter och inte så vänligt men bestämt ofta lagt på luren i örat på dem. Anledningen till min känsla för krediter hittas i en full pärm som ligger i förrådet. Pärmen innehåller inkasso-krav och brev från Kronofogdemyndigheten och är alla resultatet av min mammas oförmåga att hålla i pengar. Jag ville och fick ta hand om de delarna efter hennes bortgång i rent terapisyfte och det har fått mig att hata krediter, lån och kort.
Och med det sagt vill jag att du som läser detta skall förstå att jag verkligen har funderat på hur jag skall lägga fram detta ämne.
För en tid sedan så började nämligen min sambo snöa in på detta med kreditkort, poängintjäning och bonusresor. Och det lät nästan lite för bra för att vara sant när han förklarade hur det skulle kunna hjälpa oss att ta oss ut på resor nästintill kostnadsfritt eller väldigt billigt.
Amex och Mastercard
Vi har i dagsläget varsitt American Express med koppling till SAS Eurobonus och varsitt SAS Eurobonus Mastercard (mina är kopplat till hans så vi samlar poäng gemensamt). Alla köp vi gör på korten omvandlas till Eurobonuspoäng. Och det som är viktigt här är att vi istället för att handla upp pengar som vi redan har på vårt konto med ett kort kopplat till det så handlar vi på kreditkorten men hela tiden med koll att vi inte handlar för mer pengar än vad vi har på kontot och därmed har möjlighet att betala när fakturan kommer. Vi handlar alltså inte för mer eller mer saker utan använder oss bara av andra kort och för varje spenderad krona samlar vi Eurobonus-poäng som ger oss möjligheten att resa.
För att förtydliga vilka möjligheter det faktiskt ger så kan jag bjuda på ett par exempel.
Vi har haft våra kort sedan i mars 2018 och handlat allt på dem. Det innebär att vi handlar allt vi annars skulle handlat på VISA-kortet kopplat till våra konton på dessa kort istället.
Konkreta exempel på resor 1
Våra resplaner för 2019 har jag redan skrivit om och 2019 kommer inte bli lika reseintensivt som 2018 varit. Ändå har Andreas svårt att hålla sig ifrån att kika på möjliga resor och kollade helt nyligen vilka möjligheter som finns att åka 2019 med hjälp av de bonuspoäng och den voucher vi har fått i och med nyttjandet av korten. Och om vi hade önskat hade vi, två vuxna från Arlanda, exempelvis kunnat åka i ekonomi till:
Seychellerna mellan 6-20 mars för 4210 kr (60 000 poäng)
Cancun, Mexico mellan 6-20 mars för 5134 kr (70 000 poäng)
Bali mellan 6-20 mars för 2692 kr (90 000 poäng)
Konkreta exempel på resor 2
Ett annat exempel är en resa vi till helt nyligen hade planerad men som avbokades till förmån för resan vi skall bege oss ut på i maj. Det handlar om en resa vi hade bokad till New York och vi skulle då åka med SAS via Oslo. Och från Oslo till New York flyga i business class. Något vi aldrig skulle ha råd med annars men självklart lite häftigt att testa på om man kan göra det för poäng. Här kommer ett par exempel på resor vi skulle kunna göra i business-class för poäng två vuxna från Arlanda:
New York mellan 18-26 november för 714 kr (100 000 poäng)
Bangkok mellan 13-27 november för 1656 kr (165 000 poäng)
Bonuspoängen kan man alltså välja om man vill nyttja till att åka i business eller i ekonomi och inte helt förvånande så kan du åka fler resor om du väljer att nyttja dem i ekonomi. Det beror helt på vad du önskar.
Det är en hel vetenskap detta med bonuspoäng och intjäning om man så önskar och det finns många som förklarar det bättre än vad jag gör men jag gör det utifrån de allra enklaste av principer att du kan få möjlighet att resa mer genom att använda ett annat kort än det som är knutet till ditt konto. Svårare än så är det inte om du inte vill.
Bonuspott till oss båda
Vill du också skaffa ett kort kan jag tipsa om att klicka dig vidare via denna länken. Det är en tipsarlänk som gör att vi båda om du väljer att skaffa kortet får en gåva i form av ganska många extra poäng.
Undertecknad har under alla år haft alla poängkort du har kunnat hitta. Åhléns, H&M, Lindex, Clas Ohlson, ICA. You name it – I´ve got it. Så när jag insåg att jag kunde välja mellan att handla allt det där jag måste och få ingenting eller handla allt det där jag måste och få billiga resor så var valet lätt.
Var flexibel och res billigare
Stycket om korten tenderade visst att ta över hela inlägget men det är också ett av mina bästa tips för att resa billigare. Och mer. Ett annat tips är att om du har möjlighet så var flexibel. Sista minuten-resorna hos charterarrangörerna är inte längre lika lukrativa för oss resenärer men om man är flexibel och har möjlighet att ta ledigt med kort varsel så kan det absolut löna sig att hålla koll på biljetter som avbokas av någon annan i sista stund.
Hoppas att jag har kunnat inspirera dig som önskar att du kunde resa mer till att på ett eller annat sätt se över hur du kan göra det möjligt.
Har du frågor eller funderingar kring kort eller bonusprogram eller några andra av tipsen ovan. Tveka inte att höra av dig. Maila mig på litemerarosa[at]gmail.com eller klicka dig vidare hit och skicka din fundering via formuläret.
Läs gärna fler av mina inlägg om poängintjäning eller poängresor här
No Comments