Meny
Resor / Samla bonuspoäng

Vill du börja samla SAS Eurobonuspoäng – en guide för nybörjare

Funderar du på att börja samla SAS Eurobonuspoäng för att boka en flygresa med poäng då och då istället för att betala? Kanske drömmer du om att boka en resa i Business class för dina intjänade poäng? Tycker du att det är en snårig djungel där ute när det gäller intjäning och kort? Funderar du på om det ens är något för dig? Då har du hamnat helt rätt. Här kommer en guide för nybörjare.

Samla SAS Eurobonuspoäng

SAS Eurobonuskort och poäng

Här förklarar jag ur ett vanligt Svensson-perspektiv hur du kan samla poäng och resa jorden runt för bara en bråkdel av det vanliga biljettpriset. Inga nördiga supersvåra regler utan bara de allra bästa och enklaste vardagsknepen.

Vid en flytt för några år sedan hittade jag en gammal klenod. Mitt Eurobonus poängsamlar-kort från sent 1900-tal. Då var det inte tal om kreditkort men jag samlade poäng flitigt på mina resor mellan Kallinge i Blekinge och Stockholm.

15 år senare, när jag hittade det, hade poängen naturligtvis brunnit inne och när vi förra året vid denna tiden skaffade oss AMEX-kort med koppling till Eurobonus fick jag skaffa ett nytt Eurobonus-medlemskap och det har jag inte ångrat. Redan innan ett år hade gått hade jag nu helt nyligen möjligheten att för poäng resa Los Angeles tur och retur i SAS Business class och SAS Plus för bara 1226 svenska kronor. Men hur man kan nyttja poängen skall jag komma till, detta inlägget kommer att fokusera på hur man bäst samlar poäng på de allra vanligaste vardagsinköpen genom att betala med kort.

Här kan du läsa mer: Såhär förvandlar jag alla mina vardagsinköp till SAS Eurobonuspoäng

Eurobonuspoäng och Eurobonuspoäng

Men först behöver vi reda ut vilka olika typer av poäng som finns och vad man kan göra med de olika poängen:

 • Baspoäng Detta är poäng du endast kan samla genom att köpa resor hos SAS eller andra bolag inom Star Alliance. Baspoäng samlar du på ditt SAS Eurobonuskonto och dessa är statusgrundande. Dessa poäng ger dig alltså i tillräcklig mängd en högre medlemsnivå inom SAS såsom Silver, Guld eller Diamant. Dessa nivåer ger i sin tur olika förmåner såsom fasttrack, loungeaccess, extra bagage utan kostnad och så vidare.
 • Extrapoäng – detta är de poäng du kan tjäna genom att handla hos andra Eurobonuspartners än de inom Star Alliance. Och här finns det en uppsjö av partners och sätt att samla poäng. Ett sätt är att handla i butiker som är anslutna till SAS Eurobonus partnerprogram. Det går att handla både via nätet och fysiska butiker som är knutna till partnerprogrammet. (Jag kommer att gå djupare in på det i ett kommande inlägg). Men det kan också samla poäng om du hyr bil eller bor på hotell inom partnerprogrammet. Ett annat sätt att tjäna extrapoäng är att skaffa de kreditkort som är knutna till partnerprogrammet. Och för dig som lagt ihop ett och ett kan då redan räkna ut att du kan tjäna dubbla poäng om du både handlar på det kreditkortet och i en affär som är ansluten till tjänsten. Att tänka på det sättet är lite av en vetenskap men jag ska försöka ge mig på att förklara det också lite närmare i ett annat inlägg. Det viktiga att veta här är att Extrapoängen aldrig kan ge dig status eller högre medlemsnivåer. Extrapoängen använder du istället till att boka bonusresor.

Samla SAS Eurobonuspoäng med SAS betalkort – men tänk till innan

Ett av de absolut enklaste sätten att samla SAS Eurobonus extrapoäng är när du förvandlar köpen du ändå redan gör varje dag till poäng. Jag är av personliga skäl egentligen helt emot kreditkort, jag berättade lite mer om det i detta inlägget och tänker därför inte dra den historien en gång till. Men för att du inte på något sätt skall tro att jag gör detta med blå, naiva ögon och vill dra ner mina läsare i skuldträsket så vill jag ändå tydliggöra att jag i allra högsta grad känner till riskerna med kreditkort.

För min del handlar det inte om att nyttja krediten utan att handla för de pengar jag redan har men istället för att betala med ett kort knutet till det lönekonto där pengarna står betalar jag med ett SAS betalkort jag får en faktura på en gång i månaden. Den betalar jag sedan med pengarna som står på mitt lönekonto och betalar därmed ingen ränta, skuldsätter mig inte men tjänar poäng på alla mina inköp. Det är grunden i ett sunt sätt att hantera kortet.

Läs också: Samla Eurobonuspoäng när du handlar på nätet

Samla poäng – vilket kort ska jag välja?

Det finns två kort att välja mellan eller kanske ännu hellre kombinera när du ska samla extrapoäng. Och dessa finns sedan i flera olika varianter. Och någonstans här brukar jag tappa intresset för att jag känner att det blir för snårigt och stort. Jag kan fortfarande känna så ibland när min sambo som är en riktig expert drar igång med de olika möjligheterna och valen. Men för att inte göra det för svårt så tänker jag utgå från vad vi har och varför.

Det finns alltså två kreditkort för att samla Eurobonus-poäng.

SAS betalkort

SAS AMEX Eurobonus och SAS Mastercard

Och det är sedan dessa som kommer i olika varianter som skiljer sig i poängintjäning, förmåner och självklart pris. Och det skall jag försöka mig på att förklara mer om nu.

SAS AMEX Eurobonus

Vi har mellanvarianten av AMEX-kortet som heter SAS AMEX Premium. Det kostar 1020 kr per år i ordinarie pris, men vill du ha kostnadsfritt kort de tre första månaderna och en fin välkomstbonus rekommenderar jag dig att klicka dig in på denna länken så får du ta del av vår möjlighet att bjuda in nya poängsamlare.

Fördelen med mellanvarianten av kort, alltså Premium-kortet, tycker vi är ett förmånligt pris och möjligheten att efter att vi spenderat 150 000 kr på ett kalenderår få den voucher som berättigar oss till att åka för halva poängpriset på valfri resa i hela världen. Det innebär att åker du själv betalar du halva poängpriset, åker ni två åker ni två för kostnaden av en. Den vouchern finns alltså bara på AMEX-kortet och inte på SAS Eurobonus Mastercard.

AMEX Eurobonus voucher

Tycker du att det låter mycket med 150 000 kr på ett år? Vi har alla olika förutsättningar såklart men tänk såhär. 150 000 kr blir 12 500 kr i månaden. Har du 12 500 kr i månaden kvar idag som du betalar mat, kläder, hudvård, hygienartiklar, aktiviteter eller annat för? Bara där har du 150 000 kr som du idag spenderar utan att få något tillbaka för. Spendera dem istället genom ditt AMEX Eurobonuskort, samla poäng och använd dem till en resa för en bråkdel av kostnaden mot vad det skulle kosta om du inte hade poängen.

SAS AMEX Classic, SAS AMEX Premium och SAS AMEX Elite – skillnaderna

Skillnaden mellan vårt AMEX Premium och den billigare varianten av AMEX Classic är att du på det kortet får mindre poäng per spenderad krona, men också att vouchern du får efter 100 000 spenderade kronor endast gäller i Europa. I gengäld är kortet också kostnadsfritt.

Skillnaden mellan vårt AMEX Premium och den lyxigare varianten AMEX Elite är att du på det kortet får mer poäng per spenderad krona, du har möjlighet att få två vouchers om du spenderar
300 000 kronor på ett kalenderår. Du får också en mer omfattande reseförsäkring än den som finns i Premiumkortet och utöver det uppgradering på resan. I gengäld kostar kortet 335 kronor i månaden, alltså 4020 kronor om året.

Vårt val av SAS AMEX Eurobonus

Och utifrån dessa fakta anser vi att mellanvarianten AMEX Premium är det alternativ som passar oss allra bäst just nu. Ett extrakort kan ställas ut utan extra kostnad och därmed har vi varsitt och kan enkelt båda samla poäng som sedan samlas på ett gemensamt Eurobonuskonto. Vill man ha ytterligare kort kan man beställa upp till tre ytterligare kort mot en kostnad av 525 kronor per kort och år.

Så – har du hört att det inte går att betala med AMEX överallt? Att många ställen inte tar AMEX? Det var nog sant för några år sedan men stämmer definitivt inte idag. Nio av tio köp vi gör där vi drar kortet så kan vi använda AMEX. Men hur ska man tänka där man faktiskt inte kan använda sitt AMEX? Vi övervägde noga om vi då skulle handla på våra vanliga VISA-kort eller om vi skulle skaffa SAS Eurobonus Mastercard.

SAS Mastercard

SAS Mastercard finns i två varianter varav vi just nu har den dyrare varianten. Vi började med den billigare varianten men uppgraderade för ett tag sedan, jag skall berätta mer om varför.

Vi har alltså SAS EuroBonus World Mastercard Premium. Det kostar 1495 kronor per år vilket vi egentligen tycker är lite dyrt. Med detta kort kan du då samla poäng på de få ställen som inte tar AMEX. Men återigen, det är inte många.

Den stora anledningen att vi valde att komplettera med ett Mastercard var att det kommunala parkeringsbolaget i Linköping inte tar AMEX när man har månadsabonnemang som man prenumererar på och det är ändå en ganska stor summa vi lägger på parkering varje år – 9 600 kr. En kostnad vi inte ville vara utan poäng för.

Såhär tjänar du SAS Baspoäng med SAS Eurobonus Mastercard

Med risk för att nu krångla till det lite mer än jag önskar så är det så att du utöver att tjäna Extrapoäng på de köp du gör på ditt Mastercard också får ett antal SAS Baspoäng per år med detta kort. Alltså de Baspoäng som jag berättade tidigare om som ger dig status och högre medlemsnivå inom SAS lojalitetsprogram.

De baspoäng du får har ingen direkt koppling till din intjäning av extrapoäng. Men på det kort vi har, alltså Mastercard Premium-kortet får du 1 000 baspoäng varje månad du använder kortet. Totalt är alltså 12 000 baspoäng möjliga att tjäna in per år. Skulle vi av någon anledning välja att inte använda kortet en månad får vi inte de 1 000 poängen.

Öka nivån med baspoäng

Eftersom vi har flugit en del det senaste året och kommer att flyga några av resorna med Star Alliance på vår jorden runt-resa i maj vet vi att vi kommer att tjäna in en hel del baspoäng under året. Kanske till och med så många att vi med det dyrare Mastercard Premiumkortet och dess 12 000 baspoäng kan komma upp i Guld-status som medlemsnivå i SAS medlemsprogram. Och det är av den anledningen vi har valt att uppgradera till Mastercard Premium nu helt nyligen. Med guldnivå under Eurobonusåret 2020-2021 (vårt år sträcker sig från 1 mars till 28 februari) så skulle vi få flera fina förmåner såsom, lounge-access, fri WiFi på SAS-flygningar, mer poängintjäning på resor, möjlighet att välja platser i planet utan kostnad och mycket mer. Och det är något vi skulle gilla just det året om alla planer går i lås.

Hade det inte varit för denna plan så hade vi nöjt oss med den billigare varianten av kort SAS EuroBonus World Mastercard. Kostnad 395 kr per år.

Är ni flera i familjen så beställer ni SAS EuroBonus World Mastercard PointEarner för 95 kronor om året till de som behöver det. Ett sådant kort har jag då huvudkortet står på min sambo.

Här kan du läsa mer: Koppla ditt betalkort till Eurobonus och tjäna extrapoäng

Alla poäng på samma konto

Men även om vi har olika kort så är de i och med de val vi gjort (med pointearnerkort och extrakort) kopplade till varandra och poängen samlar vi på tillsammans. Poängen du tjänar på ditt AMEX Eurobonus och ditt SAS Eurobonus Mastercard kommer alla in på samma konto – ditt Eurobonuskonto. Fram till för en tid sedan var det dock bara Andreas som kunde se summan på sitt inlogg. Men det har det blivit ändring på nu. Nu finns nämligen pointsharing som faktiskt ger möjlighet att bjuda in både familj och vänner. För vår del använder vi det för att även jag skall kunna se våra gemensamma poäng och följa vår väg mot nästa bonusresa.

Sammanfattningsvis

Så sammanfattningsvis – hur lyckades jag? Lyckades jag förklara på bond-svenska hur det går till att samla poäng på vardagsinköpen? Eller har jag blivit en poängnörd utan att veta om det själv?

Mina viktigaste tips i punktform:

 • Tänk till hur du använder ditt kreditkort, handla bara för så mycket pengar du har.
 • Använd dig av SAS AMEX-kortet i första hand för att få den voucher som ger dig möjlighet att resa för halva poängpriset.
 • Komplettera med ett SAS Mastercard för att även samla poäng på de köp du inte kan göra med AMEX.

Hoppas att du fann texten intressant och värdefull på din väg mot möjligheten att resa nästan gratis.

Funderingar? Hör av dig!

Undrar du över något kring SAS betalkort och Eurobonuspoäng? Funderar på hur du samlar på dem, hur du nyttjar dem, eller hur du samlar fler? Tveka inte att höra av dig. Kontakta mig via denna sida eller maila på litemerarosa[at]gmail.com så ska jag försöka förklara eller förtydliga.
Detta är bara del ett i vad jag hoppas ska bli en liten serie inlägg om poängintjäning. Vad vill du läsa mer om i kommande inlägg? Tipsa gärna och ställ frågor, direkt till mig eller i kommentarsfältet här nedan.


Här kan du läsa mina andra inlägg om poäng. De handlar både om tips kring intjäning men också om de resor vi gjort med poäng.


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

4 Comments

 • FlyingDryden
  28 februari, 2019 at 11:37

  Ja, intjäning på kort känns som enda vägen att gå nu för tiden. Att flyga ihop poäng är ju mer eller mindre omöjligt om man flyger Go. Senaste resan jag flög med SAS fick jag 100 poäng för. 100!

  Reply
  • corneliatoneri
   3 mars, 2019 at 10:26

   100 poäng minsann… Som hittat 😉
   Jag har inte samlat poäng så länge men har förstått att det är STOR skillnad på intjäningen och att det har hänt mycket bara de senaste åren. Men att samla poäng med kort och på lite andra påhittiga sätt är ganska kul tycker jag. Mvh hon som alltid haft plänboken full med poängkort. 🙂

   Reply
   • Daniel | FlyingDryden
    4 mars, 2019 at 15:04

    Jag försöker hålla antalet kort nere av två skäl. Liten plånbok rent fysiskt och jag orkar inte hålla koll på alla årsavgifter hit och dit. 🙂

   • corneliatoneri
    5 mars, 2019 at 16:27

    Sant, rätt som det är så kostar avgifterna mer än vad man får tillbaka.

Leave a Reply