Meny
. / Nordamerika / Reseinspiration / Resor / Samla bonuspoäng

SAS plus mellan Stockholm och Los Angeles – såhär lyxigt är det

Har ni möjligen under årets första månad hört mig ”tjata” om att vi ska spara och inte resa? Hur kommer det sig då att ni för en dryg vecka sedan kunde hitta mig på ett plan tur och retur Stockholm Los Angeles? Det kan kräva sin förklaring. Och den förklaringen kommer dessutom att innehålla information om att åka i SAS Plus och hur lyxig det kan vara.

Förutom att döva vårt allra värsta resesug innan vi i mars tar båten till Tallin så hittade Andreas en bonusresa tur och retur Los Angeles för inte många kronor alls.

Res billigare och bättre – tipsen

I mitt inlägg Mina tips för att resa billigare berättade jag om hur man kan samla poäng, SAS Eurobonus, bara genom att välja att betala sina vardagsinköp med kreditkort som Amex och Eurobonus Mastercard. Det har vi gjort i snart ett år nu och poäng och voucher gav oss möjligheten till en resa i SAS Plus och/eller Business för bara kostnaderna för skatter och avgifter när det fanns bonusplatser kvar. För några dagar sedan kom frågan.

-Vad skulle du säga om att åka till Los Angeles nästa helg?

Ordningsfascisten i mig behövde naturligtvis kolla av kalendern både under aktuell helg, dagarna före och efter. Och det dröjde inte många minuter innan svaret var ja. Jag såg framför mig nästan ett dygn med en enda möjlig aktivitet. Att skriva. Hur ofta har man den möjligheten utan att vardagens måsten pockar på uppmärksamhet. Om det blev så? Kanske inte riktigt, jag kommer att återkomma till det – i nästa inlägg – det om hemresan i SAS Busienss.

24 timmar i Los Angeles

Utöver det såg jag såklart fram emot 24 h i Los Angeles och ett besök på Eggslut något jag inte trodde skulle hända på mycket länge och som jag längtat efter ända sedan… i november när vi var i Los Angeles sist. Om det nu blev så? Kanske inte riktigt det heller, jag återkommer till det också – i inlägget om våra timmar i LA.

Sagt och gjort, några sista detaljer klarades ut och mitt under ett möte på jobbet kom det en liten alert i telefonen att resan var bokad.

SAS Plus A330

9:50 på lördagsmorgonen skulle SK939 ha lyft från Arlanda men på grund av en försenad ankomst från ett kylslaget Chicago dröjde det till strax efter 10 innan vår A330-343 med registreringsnummer LN-RKR lyfte mot ”drömmarnas stad”. Med väderförhållandena för dagen fick vi dessutom lite bonustid i planet med en restid på hela 11:05 och en ordentligt nordlig rutt över nordligaste Grönland. På utresan skulle vi alltså husera i SAS Plus något jag aldrig tidigare åkt på långflygning utan bara passerat för att inta den egna platsen i Economy.

Vid första anblicken måste jag säga att Plus-sätena nog inte ser så mycket mer ut för världen en economy-sätena och jag har varit tveksam till att betala extra för produkten. Jag återkommer till ämnet igen men först en liten recension av komforten i SAS Plus.

SAS Plus – Sätena

Är man van vid vanliga economy-säten är ett plus-säte att jämföra med att sätta sig i en mjuk fåtölj. Det är betydligt mjukare säten med mer stoppning. De känns också bredare. Lite oklart dock om det bara var som det kändes. Nackstödet är mer justerbart både på höjd och bredd.

SAS Plus – Benutrymme

Benutrymmet är amazing (37-38 tum enligt specifikationen). Och inte bara det. Det lilla fotstödet som går att fälla ner gör jättemycket för känslan och möjligheten att variera sättet att sitta.

SAS Plus – Bekvämligheter

I SAS plus får du ett litet amenity-kit bestående av sovmask (nu väljer jag solklart ändå min egen jag redan skrivit om här i alla fall), tandborste, liten tandkräm och öronproppar (något som inte heller användes då mina Sony fick följa med även denna resa). Själva påsen som amenity-kitet kommer i är sedan en skopåse för att gömma undan skorna i under den långa resan. Utan att låta allt för otacksam måste jag säga att amenity-kitet kanske mer är för syns skull än speciellt användbart. Men visst är det en fin gest.

I stolen väntar dig också en kudde och ett riktigt skönt täcke som blev en klar favorit och som jag nog kommer att ha svårt att klara mig utan på kommande resor.

SAS Plus
Ser kanske inte så mycket ut men jösses va skönt. Utan att gå händelserna i förväg så kan jag avslöja att detta täcket till och med var skönare än det i Business.

Skärmen i Plus-sätena är också riktigt mycket större än de i ekonomi-sätena. I tum är skillnaden 12 tum mot 9 tum i ekonomi.

SAS Plus Skärm
Min skärm användes som vanligt mest till att visa var vi befann oss.

Men det bästa med plussätena förutom benutrymmet är nog ändå hur mycket de går att fälla, det blir riktigt bekvämt och inte ens svårt att ta en tupplur.

En annan sak jag uppskattar mycket är att bordet plockas upp ur ett utrymme mellan sätena som på raden längst fram i ekonomi. Bordet sitter alltså inte fast i sätet framför, utrymmet du får är därmed helt oberoende av hur mycket personen framför väljer att fälla sitt säte och jag kunde med gott om plats ha min dator uppe för att skriva. Det är ingen dålig arbetsplats. Min favorit.

SAS Plus – In flight service

Maten som serveras i SAS plus är ganska lik den i ekonomi. Huvudrätten är densamma men man får lite finare förrätt och efterrätt. För dagen riktiga godingar. En förrätt med räkor och äggröra och en efterrätt som tycktes komma direkt från chokladhimlen. Huvudrätten – jag valde torsk – var däremot inte riktigt i min smak.

I plus får du dessutom riktigt glas, riktiga bestick och dryck i valfri form (och även mängd) ingår.

Fem, sex timmar in på flighten serverades sedan ostmacka, kaffe och lite snacks, precis när man som mest började bli lite sugen. Och innan vi landade i LA bjöds det sedan på en kall rätt med parmaskinka.

Generellt sett är jag mycket imponerad av inflight-servicen i SAS Plus. Även om själva huvudrättens huvudrätt inte var så imponerande så var resten mycket bra. Det känns såklart lite extra lyxigt med riktiga glas och riktiga bestick. Men det allra största pluset går till SAS personal som var på tårna hela tiden, alltid fanns där och var mycket generösa och uppmärksamma.

Regn i Los Angeles

Och lite drygt elva timmar senare landade vi i ett regnigt Los Angeles. Men lagom till vi tagit oss igenom immigrationskontrollen så sprack solen igenom och vi fick en riktigt härlig eftermiddag och kväll.

SAS Plus – det samlade betyget

De största fördelarna jag såg med Plus-sätena var solklart dessa:

 • Möjligheten till recline, ett ord jag sällan säger på svenska. Men helt enkelt möjligheten att fälla sätet. Så stor skillnad mot ekonomi och därmed också större möjlighet att få landa utvilad.
 • Hur bordet fälls upp. Det är så stor skillnad på att ha bordet i mitten och fälla upp det mot att fälla ner det från stolsryggen framför dig. Framför allt när man som jag tänker sig att man ska jobba lite framför datorn på vägen.

Ja det var nog faktiskt det.

För mig är det stora värdet inte att få äta med riktiga bestick och dricka i riktiga glas. Inte heller benutrymmet är det viktiga. Det finns säten även i ekonomi du kan välja (och betala bara lite mer för) som ger extra benutrymme.

SAS Plus – Priset

I vårt fall betalade vi alltså resan med Eurobonuspoäng och voucher och hela resan tur och retur i SAS Plus på utresan och SAS Business på hemresan kostade oss 1226 kr för båda.

Vill du också får möjligheten till det genom att samla SAS Eurobonuspoäng med AMEX. Ansök om ditt eget kort via denna länken. Då får vi båda en mycket generös välkomstbonus i form av ganska många extrapoäng och en skjuts i starten av poängsparandet. Vill du läsa mer om mina tankar kring kreditkort och bonuspoäng kan du klicka dig vidare hit och scrolla ner en bit i inlägget.

Men i just detta fall vill jag jämföra priset mellan ordinarie resa och biljetter för att bedöma om jag utifrån min erfarenhet tycker det är värt att betala de extra kronorna för ett Plus-säte.

SAS Plus – en prisjämförelse

Därför kommer här ett prisexempel taget från verkligheten.
Säg att du åker Arlanda till Los Angeles mellan den 20-25 februari. Priset för en vuxen tur och retur skulle då bli:

I SAS Economy – 7 048kr
I SAS Plus – 13 142kr
Alltså nästan dubbelt så mycket. Plussätet skulle kosta dig 6094 kronor.
Så till den stora frågan då, skulle jag betala det?

Det rungande svaret är – NEJ!
Då hade jag hellre åkt på en ny resa. Två resor i ekonomi slår högre än en i Plus

Så mycket är det inte värt. Men om du har möjligheten att komma över en billig biljett eller har tjänat in bonuspoäng då tycker jag du ska ta chansen.

Men efter att ha testa på att åka ekonomi i SAS Airbus 330 tur och retur till New York så vet jag att det också är helt överkomligt.


Är du nyfiken på hur du kan betala dina vardagsinköp med AMEX och tjäna bonuspoäng så att även du kan åka tur och retur Los Angeles i SAS Plus och Business, två personer, för bara 1226 kr. Klicka dig vidare hit och läs mer.

Läs mer på Lite mera rosa


Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

12 Comments

 • Ann-Louise
  12 februari, 2019 at 19:38

  Vi flög SAS Plus till Los Angeles för några år sedan (också bonusresa) och jag tyckte det var otroligt skönt. Mest på grund av det extra benutrymmet som är guld värt. Förra året lyckades vi istället boka sittplatser längst fram i Economy vilket också gav bra benutrymme, men föredrar absolut Plus om möjlighet finns.

  Reply
  • corneliatoneri
   13 februari, 2019 at 19:09

   Ja Plus är ju absolut lyxigare och jag föredrar det men kanske inte för dubbla priset ?

   Reply
 • Ann
  12 februari, 2019 at 21:21

  Vilket bra tips! 😀

  Reply
  • corneliatoneri
   13 februari, 2019 at 19:08

   Härligt ????

   Reply
 • pernillabredolt
  13 februari, 2019 at 19:14

  Jättekul att läsa din review 🙂 jag älskar verkligen plus stolarna på SAS. Jobbar faktiskt som inköpare av kabin inredning på SK så kul att läsa om reseupplevelser.

  Reply
  • corneliatoneri
   13 februari, 2019 at 19:16

   Nähä är det sant. Då har du ju inside info ?
   Tack så mycket för dina ord. De värmer ??

   Reply
   • pernillabredolt
    14 februari, 2019 at 06:23

    Haha jorå lite inside info har jag alltid 🙂

 • Mika
  11 februari, 2020 at 23:01

  Skall till NY med SAS plus 9/4. 2020
  Antar fri dryck ingår?
  Men kommer de ofta till stolen eller skall man beställa ex 2 öl o 2 vin på en gång ?
  Läst nåstans att de kan ta lång tid för personalen att servera i Economi o att man därför kan få vänta rätt länge ?

  Reply
  • corneliatoneri
   12 februari, 2020 at 20:09

   Hej Mika,
   Va härligt att åka till NY. Det ingår fri dryck i SAS plus på de längre sträckorna som NY. Däremot är det begränsat till tre drycker på de kortare destinationerna.
   Jag upplevde inte att det tog så lång tid för oss men jag skulle nog ändå rekommendera dig att ta in den dryck du önskar direkt så slipper du sitta och vänta.
   Ha nu en härlig resa till och i New York

   Reply
 • […] vi på en poängresa (med just poäng jag tjänat in på detta sätt). Vi åkte till Los Angeles i SAS Plus på väg dit och SAS Business på väg hem. Och inför den resan behövde jag en större ryggsäck. 426 poäng […]

  Reply
 • […] Jag har redan berättat att resan i Business class möjliggjordes av att vi hade samlat Eurobonus-poäng med AMEX. Det innebar att vi inte betalade fullpris för denna resa. Istället gav vi 1226 kronor för hela resan tur och retur Arlanda Los Angeles. Vi åkte i SAS Plus på ditvägen och i SAS Business på hemvägen. Men upplevelsen blev ju inte sämre för det. […]

  Reply
 • […] första voucher och kunde med poäng och en minimal summa pengar flyga tur och retur Los Angeles i SAS Plus på ditvägen och SAS Business class på […]

  Reply

Leave a Reply