Meny
Resor

Vilken sida föredrar du att sitta på i planet?

För en tid sedan ramlade jag över en artikel på The points guy. Artikeln behandlade ämnet om vilken sida du man föredrar att sitta på planet och varför?

Jag funderade lite på vad jag själv tycker innan jag läste artikeln och gjorde även lite research bland mina bilder. För är det något man som flygrädd gör så är det att dokumentera varenda liten sekund av flygresan. Det innebär att jag har bilder inifrån planet på nästintill varje flygning vi har gjort. Och har jag inte bilder på platserna har jag garanterat en bild eller tjugo på vingen. Och kan därmed avgöra vilken sida vi satt på i planet.

sida i planet
På vänster sida på väg till Paris 2017

Jag kan konstatera att vi varierar oss.

Även om artikeln och även forskningen visar att man föredrar att sitta på höger sida i planet. Och då menar jag höger i färdriktningen räknat.

Varför det är så är omöjligt att säga eftersom vi i alla fall i västvärlden generellt annars alltid väljer vänster sida om vi får uppdraget. Får man exempelvis uppdraget att rita ett streck på ett helt blankt papper är sannolikheten större att man väljer att rita den på vänster sida. Kanske med anledning av att vi börjar både skriva och läsa från vänster.

sida på planet
På vänster sida på väg till New York med Eva-Lena 2017

Men när det gäller flygplan föredrar vi högersidan. En teori man har varför det är så är att vi nästan alltid boardar ett plan på vänstersidan. Jag har nog aldrig varit med om att boarda ett plan på höger sida. Har du?

Med en sambo som vars längd uppgår till 190 cm i strumplästen så har vi på flera av våra resor valt att betala för att få lite mera benutrymme. Men inte alltid. Det handlar ju faktiskt ganska mycket om hur mycket det kostar. Det är inte alltid värt det.

sida på planet
I mitten på väg till Rhodos 2016

Vill man ha mera benutrymme och inte betalar för någon bättre klass på säten får man ofta sitta över vingarna. Eller längst fram i de plan som inte har business och första klass-säten. Och då får man ju ta den sida av planet som är ledigt.

Men om vi har möjlighet att välja helt fritt och båda sidor är lediga, då sällar vi oss nog till det forskningen säger och väljer högersidan. Vilken är din favoritsida i planet?


No Comments

    Leave a Reply