Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

De tio kungliga slotten – vilka har du besökt?

Visste du att det finns tio slott som räknas som de kungliga slotten? Så vad är det för skillnad på just de slotten mot övriga svenska slott? Jo de kungliga slotten i Sverige är alla i svenska statens ägo och innefattas sedan början av 1800-talet av den kungliga dispositionsrätten. På min önskelista står att besöka dem alla. Och räknar man att jag har besökt slottet bara genom att ha varit på utsidan har jag nu besökt alla utom ett. Skulle jag lägga till momentet att jag behöver ha besökt slottet inuti återstår sex stycken. Har du besökt något av dem?

Hur ska man lista de kungliga slotten? Jag skulle kunna göra det utifrån den ordning jag besökt dem. Men då måste jag komma ihåg den ordningen. Eller så tar vi dem helt enkelt i bokstavsordning. Ja det kanske blir enklast.

Drottningholms slott

Drottningholms slott

Här har vi inte bara ett av de kungliga slotten. Det är ju faktiskt också kungens hem. I ena flygeln bor han och Silvia själva sedan barnen flugit ut. Hit flyttade de från Kungliga slottet 1981 för att komma ifrån storstan lite. Ja vem hade inte velat det. Drottningholm slott är också ett världsarv på Unescos lista. Faktiskt Sveriges första. Vill du läsa mer om vårt besök hittar du det här. Mer information hittar du även på kungahusets egen hemsida här.

Gripsholms slott

Vi hoppar raskt vidare till det enda slott jag ännu inte har besökt. Gripsholms slott i Mariefred. Ett av de slott som har mest historia i väggarna. Det gäller att vänta med det bästa till sist helt enkelt tänker jag. Kanske är det i sommar det händer. Mer info om Gripsholm hittar du här på Kungahusets hemsida.

Gustav III:s paviljong

Ser kanske inte så mycket ut för världen där det ligger i Hagaparken och kallas ju inte ens slott. Paviljongen kallas ibland ”Hagas lilla slott” och blev en plats för Gustav III att dra sig tillbaka på under oroliga tider. En plats som kungen nyttjade ofta. Det var faktiskt härifrån som Gustav III begav sig till maskeradbalen på Operan där han blev skjuten i mars 1792. Mer info om paviljongen på Kungahusets hemsida här.

Kina slott

Kina slott, Stockholm

Kina slott är ett rosa (!) litet lustslott som ligger i Drottningholms slottspark. Det var faktiskt en födelsedagspresent från Kung Adolf Fredrik till Drottning Lovisa Ulrika. I all hemlighet hade han låtit bygga lustslottet och en kväll 1753 överraskade han henne.

Lovisa Ulrika var väldigt fascinerad av allt som var kinesiskt. Vid denna tid var det högsta mode och slottet var därför byggt i just kinesisk stil. Därav namnet också. Mer information om Kina slott hittar du här på Kungahusets hemsida.

Kungliga slottet

Kungliga slottet, Stockholm

Från ett av de minsta slotten på listan till det största. Kungliga slottet i Stockholm. Representationsplats för kungen. Deras hem fram till 1981 och en plats för alla att ta del av. Ibland lite mer, ibland lite mindre. De dagar kungen har konselj eller annat besök stängs delar av slottet av. Andra dagar kan du fritt traska runt där Kungen, Kronprinsessan och regeringen dagen innan möttes. Besöker du Stockholms slott ska du heller inte missa Livrustkammaren som är bra mycket mer spännande än vad det låter på namnet. Mer information om Kungliga slottet hittar du här på Kungahusets hemsida.

Rosendals slott

Rosendals slott ligger på på Djurgården i Stockholm. Det uppfördes 1823-1826 och hade som primär funktion att vara lustslott till Karl XIV Johan, den första Bernadotten. Det är det enda slott som Karl XIV Johan lät bygga för egen räkning. Rosendals slott var aldrig tänkt att bo i och nyttjades på den tiden det byggdes enbart för representation av olika slag.

Mer information om Rosendals slott hittar du på Kungahusets hemsida här.

Rosersbergs slott

Här har jag faktiskt bott. Eller ja, inte på slottet men i en flygel. Detta är det enda av de kungliga slotten som man kan bo på. Rosersbergs slott ingår i Stockholm Meeting Selection och Staycation Stockholm och själv har jag varit där på konferens för nu en himla massa år sedan.

De sista kungligheterna som bodde på slottet var Karl XIV Johan och drottning Desideria som bland annat hade slottet som ett sommarresidens. Jajamen, det är samma kung vi nämnde ovan under Rosendal. Här hade de sitt hem på riktigt. Efter kungens död år 1844 använde änkedrottning Desideria Rosersberg som sitt så kallade änkesäte.

Mer information om Rosersbergs slott hittar du på Kungahusets hemsida här. Vill du boka in dig för en övernattning hittar du möjligheten på Staycations hemsida här.

Strömsholms slott

Strömsholms slott utanför Västerås ser du på bild i inledningen av detta inlägg. Drottning Hedvig Eleonora fick föregångaren till Strömsholm, en borg från Gustav Vasas tid, i morgongåva av sin man Karl X Gustav och det var hon som lät bygga om det till ett modernt barockslott 1669.

Genom åren har slottet varit flitigt använt och besökt av våra kungligheter. Bland annat lärde sig både Karl XI och Karl XII rida just här. 1858 blev det centrum för arméns ridskola och än idag är det nära förknippat med ridsport. Parkerna och omgivningarna är öppna året runt. Läs mer om Strömsholms slott på Kungahusets hemsida här.

Tullgarns slott

Känt från TV och fyrans En natt på slottet. Tullgarns slott var Gustaf V:s och drottning Victorias sommarslott. Två anekdoter tål att berättas om detta slott. När ovan nämnda Gustav var kronprins kallade han sig Greven av Tullgarn när han reste utomlands inkognito. Och, det var i samband med hemfärden från en jakt på Tullgarn i september 1946, som Gustaf V:s chaufför körde med hela jaktsällskapet vid Segeltorp i ett vattenfyllt dike. Platsen fick därefter heta Kungens kurva.

Mer om Tullgarn kan du å andra sidan läsa på Kungahusets hemsida här.

Ulriksdals slott

Sist ut är Ulriksdals slott. Hade denna bloggen skrivits på 1600-talet hade dock inte avslutat listan. Slottet uppfördes mellan 1638 och 1645 för Jakob De la Gardie. Och då hette det faktiskt inte Ulriksdal utan Jacobsdal. Namnet Ulriksdal fick det senare efter Karl XI:s son Ulrik.

Ulriksdal, eller Jacobsdal som det hette det, blev snabbt ett populärt besöksmål för kungligheter och adeln. En av de som tyckte mycket om platsen var Drottning Kristina. Så pass att hon faktiskt lät sin kröningsprocession utgå härifrån 1650. Missa inte att ta en fika på Ulriksdals slottscafé när du är på besök. Mer information om Ulriksdals slott hittar du på Kungahusets hemsida här.

De kungliga slotten – vilka har du besökt?

Visste du att det fanns tio kungliga slott? Det var faktiskt inte alls länge sedan som jag själv fick veta det. När jag bodde på Rosersberg 2014 eller 2015 hade jag exempelvis ingen aning om att det fanns och att just det slottet var ett av dem. Har du besökt några av de kungliga slotten?

5 Comments

Leave a Reply