Meny
Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Livrustkammaren – en resa i tiden från Gustav Vasa till Victorias myndighetsdag

Jag måste erkänna att det smärtar för mig som kungafantast att erkänna att jag fram till för ett par månader sedan inte ens visste vad Livrustkammaren var. Men till mitt försvar måste jag säga att Livrustkammaren inte är så värst självförklarande. Inte för mig i alla fall. Jag har inget bättre namnförslag på det, det ska jag inte säga. Men Livrustkammaren, näe det låter vare sig speciellt sexigt eller spännande i mina öron.

Ett besök i Livrustkammaren på Stockholms slott

Så kom det sig att vi under vårt besök i Stockholm i mitten av augusti strosade förbi Kungliga slottet och jag tror nog att Andreas drog en lättnadens suck över att besöket i de kungliga salarna var gjort, det klarade jag av på egen hand i oktober förra året. Men när jag svarade att jag aldrig varit på Livrustkammaren föreslog han promt att vi skulle gå in. Motvilligt följde jag efter, det var ju ändå gratis. Men slottets källare och vad jag trodde var ett gäng med rustningar lockade inte speciellt mycket. Ingen är gladare än jag att jag följde med. Och ingen är gladare än jag att jag hade tokfel om vad som dolde sig där inne.

Från Gustav Vasa till Prinsessan Estelle

Det ska väl erkännas att jag är mest fascinerad över nutidens kungafamilj. Släktträden bakåt i tiden är jag inte supervass på. Men ämnet historia har alltid fascinerat och jag läste med liv och lust i skolan om både Gustav Vasa, Gustav III, Karl XI och Karl XII, för att inte prata om Gustav II Adolf.

Men det är när vi kommer till kungahusen mot slutet av 1800-talet och under 1900-talet som jag har läst det mesta. Visste du till exempel att svenska kungahuset är ingift släkt med det spanska kungahuset på långt håll? Jo då. Den svenska kungen är ju kusin med den danska drottningen via kungens faster Ingrid som gifte sig danskt och blev Danmarks drottning. Drottning Margrete av Danmark har en syster som heter Anne-Marie. Eller Anna-Maria som hon heter numera efter att hon gifte sig med den grekiske (numera) ex-kungen Konstantin och Anna-Maria var faktiskt drottning i Grekland mellan 1964 och 1974. Konstantin i sin tur har en syster som heter Sofia. Hon är gift med den abdikerade kungen av – jajamensan – Spanien. Och på det sättet är det svenska och det spanska kungahuset ingift släkt.

Kanske några minuter du aldrig får igen av ditt liv och kunskap du aldrig kommer att ha nytta av men en lite förklaring till mitt rojalistiska intresse när du nu ska få följa med mig ner för trapporna till underjorden under det kungliga slottet i Stockholm.

Vagnhallen på Livrustkammaren

Vi började vårt besök en våning ner i vagnhallen. Det är dunkelt här nere och vagnarna som visas upp är effektfullt ljussatta.

Det är imponerande skapelser och omgivningarna i källarvalven gör det extra effektfullt. För mig som historieintresserad är det riktigt häftigt att se dessa vagnar på riktigt som jag tidigare bara har sett på målningar i historieböckerna från skoltiden. Jag hade faktiskt inte ens en aning om att flera av dessa vagnar fanns kvar på riktigt.

Det är en svindlande tanke att tänka att Gustav III i egen hög person satt foten på det lilla trappsteget och hoppat upp i vagnen som inte ser ut att ha så värst sköna säten.

Monarkins makt under 500 år

Livrustkammaren är Sveriges äldsta museum. Vissa utställningar varierar över tid men vissa består längre. En av dem är Livrustkammarens basutställning som sedan juni 2019 är en utställning om monarkins makt under 500 år. Från Vasatiden 1521 till monarkin i demokratins tidevarv och dagens datum. Och det är här ni hittar mig med stora ögon och öppen mun under stora delar av den dryga timmen vi befinner oss på museet.

Gustav III och Sofia Magdalenas bröllopskläder

I glasmontrar visas kläder som burits av de olika regenterna upp. Och här snackar vi stort för en kunga- och historiefantast. Det är inte utan att Andreas nog tycker att jag är lite knäpp när jag utbrister:

-Åh har du sett, detta är Gustav III:s eller det här är Karl XII:s innan jag ens så mycket som lagt en blick på de beskrivande texterna.

Som exempel finns masken som Gustav III bar den kvällen han blev skjuten så illa att han dog tretton dagar senare. Och att se en rustning som en gång burits av Gustav Vasa, hallå. Hur coolt?

Det allra viktigaste från 1995

Ändå är det inget av allt det där som påverkar mig lika mycket som den blåa skapelse jag hittar i det innersta rummet. Kronprinsessan Victoria var fyra månader och två dagar gammal när jag själv såg dagens ljus i november 1977. Och därmed har vi alltid delat födelseår. Jag har följt hennes arbete med stor respekt, väl medveten om hur betungande jag själv skulle känt det att vid de olika åldrarna tagit mig an de uppdrag som varit hennes.

Den 14 juli 1995 fyllde kronprinsessan 18 år. Fyra månader och två dagar senare gjorde jag detsamma. Själv firade jag med att klippa av mig mitt långa hår och premiär-besöka en av stadens populäraste nattklubbar.

För Victoria såg det lite annorlunda ut. Och jag minns att jag såg hennes tal inför hela det officiella Sverige samt kungen och drottningen i Rikssalen på Stockholms slott. Iklädd just den där blå skapelsen som finns framför mig i Livrustkammaren.

Några år senare analyserade jag talet sönder och samman vid min kurs i retorik vid Linnéuniversitetet. Det finns alltså en helt naturlig förklaring till att jag mer eller mindre kan hela talet utantill.

Det enda som fortfarande är i bruk

Det är en imponerande samling som visas upp i Livrustkammaren. Flera delar är också interaktiva på olika sätt.

Och den enorma bredden av föremål förklaras kanske på bästa sätt genom dessa två bilder.

Till vänster ser ni den linneduk som änkedrottning Maria Eleonora förvarade Gustav II Adolfs hjärta i efter hans död den 6 november 1632 i Slaget vid Lützen. Det är både lite makabert och galet att kungens hjärta legat i just denna linneduken och att det är Gustav II Adolfs blod vi ser.

Till höger Karl XI:s vagga beställd till den lille prinsen 1655. Tillika det enda föremål i hela Livrustkammaren som fortfarande används. Senast vid prinsessan Estelles dop 2012 då det endast är tronföljare som får använda vaggan.

Sveriges kungliga historia i en liten ask

Jag kan inte lova att du kommer att älska Livrustkammaren lika mycket som jag. Men jag önskar av hela mitt hjärta att du känner bara en bråkdel av den eufori jag kände. Det är nämligen en alldeles särskilt härlig känsla.

Vill du också göra ett besök. Titta in på museets egen hemsida för de senaste detaljerna om utställningar och öppettider.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

3 Comments

  • Elin
    13 oktober, 2020 at 12:22

    Åh jag älskar Livrustkammaren! Tror jag har varit där fem eller sex gånger och det är lika häftigt varje gång :3 För mig är det historian som lockar. Kungaföljden från Gustav Vasa till Karl XIII kan jag utantill. Det är när monarkin svajar på 1800- och 1900-talen som jag tappar intresset.
    Livrustkammaren får samma reaktion från mig varje gång jag går dit: sååå häftigt!

    Reply
    • Cornelia
      13 oktober, 2020 at 20:14

      Hej Elin, va härligt med någon som förstår mig 🙂 Kungaföljden sitter inte som en smäck längre, det fanns en tid när jag kunde den utantill. Nästa gång jag är i Sthlm på egen hand kommer jag nog slinka in igen och stanna länge länge länge. 🙂 Tack för dina tankar.

      Reply
  • FREEDOMtravel
    14 oktober, 2020 at 21:53

    Spännande! Sånt här gillar vi oxå! Jag har besökt Livrustkammaren någon gång, men det är längesedan. Det får kanske bli ett nytt besök snart, tack för inspiration! 🙂

    Reply

Leave a Reply