Meny
Resor / Svenska resmål / Sörmland

Taxinge slott – kakslottet i Sörmland

Det finns slott och så finns det kakslott och ett sådant finns i Sörmland. Det har länge stått på min önskelista att besöka och som en liten extra kick i baken så vann jag faktiskt för ett par år sedan ett presentkort i en tävling som VIsit Sörmland hade på sin Facebook. Och att det är väl värt att kallas kakslott råder det inga tvivel om. Man utlovar alltid minst 65 sorters kakor på buffén som inte fungerar riktigt som en vanlig buffé och tur är väl det. Häng med oss på en tur till Taxinge slott – kakslottet i Sörmland.

Men inget slott utan i alla fall lite historia. Och här blir det ganska lite historia för att vara jag. Taxinge är nämligen inte så rasande gammalt. Det gula slottet som ligger på en udde i Gripsholmsviken var från början ett säteri. Det kallas också Taxinge-Näsby slott. Huvudbyggnaden är uppförd i början av 1800-talet medan flyglarna härstammar från 1700-talet. Slottet har varit i statlig ägo några vändor och bland annat tillhört änkedrottning Hedvig Eleonora men några större kungliga sammanhang kan jag inte hitta att det hamnat i. Jag tänker att slottet faktiskt har sin storhets tid nu. Som kakslott i flera olika bemärkelser.

Taxinge slott – kakslott på flera olika sätt

Förutom att du kan besöka Taxinge och njuta av deras kakbuffé är det också inspelningsplats för ett program som firar 10 år 2022. Hela Sverige bakar spelas nämligen in i trädgården utanför Taxinge slott. Passande på något vis.

Men för oss vanliga dödliga som inte är expert på att laga egna kakor och bakverk går det alltså alldeles utmärkt att komma hit för att köpa slottets hemgjorda delikatesser. Kakbuffé heter det. Och då brukar man vara van att man betalar en summa och äter så mycket man orkar. Så fungerar det inte här och tur är nog det.

Läs mer: Här hittar du artiklarna om alla slott jag besökt och ser fram emot att besöka.

Så funkar kakbuffén på Taxinge slott

På den dignande kakbuffén finns alltså alltid minst 65 sorters kakor. Allt ifrån vanliga hederliga bullar till småkakor. Från praliner till tårtor. Alla kakor har ett pris och du plockar på dig så många kakor du vill och betalar därefter. Först tycker jag det låter lite trist. Buffé brukar ju innebära en större valfrihet. Men när jag en stund senare sitter proppmätt och lovar mig själv att aldrig någonsin äta mer kakor i hela mitt liv så förstår jag varför.

De sju kakorna jag och Andreas valde för att dela på kändes när vi plockade dem inte så mastiga. Det slutade med att jag inte ens orkade äta upp mina halva delar. En kakbuffé där du kan ta hur mycket kakor som helst för ett pris hade med största sannolikhet bidragit till enorma mängder svinn och det vill vi ju undvika. Man tror helt enkelt att man kan äta mer kakor än man kan – i alla fall tror jag det.

Kakbuffén på Taxinge slott – en upplevelse

Gillar man som jag kakor, slott och upplevelser så är Taxinge slott ett måste. Det är verkligen en upplevelse att botanisera i meter efter meter med kakor. Om jag skulle göra det igen? Tveksamt. För mig räcker det med en gång även om jag ganska snabbt ångrade mitt löfte att aldrig mer äta kakor. Och med det sagt inser jag att jag nog kommer att ångra mitt uttalande att det räcker att åka till Taxinge en gång. Jag kan absolut tänka mig att återvända men kanske bara avnjuta en helt vanlig fika med ett bakverk på tallriken. Med Taxinge slotts bufféupplägg är det ju faktiskt fullt möjligt.

Taxinge slott – kakslottet i Sörmland

Blir du också sugen på att besöka kakslottet i Sörmland. Här hittar du lite mer information.

Hittat hit: Taxinge slott, Nykvarn (kartan öppnas i Google maps)
Öppettider: Taxinge slott och kakbuffén har öppet året runt med lite varierande öppettider beroende på årstid. Läs mer om de akutella öppettiderna på Taxinge slotts hemsida här.
Mer att uppleva i närheten: Passa på att uppleva mera slott. Bara 20 minuter bort ligger ett av de Kungliga slotten nämligen Gripsholms slott och mysiga Mariefred. Alltid ärt ett besök. Såhär hittar du hit.

Läs mer: De tio kungliga slotten – vilka har du besökt?

1 Comment

Leave a Reply