Meny
Förträffliga Östergötland / Reseberättelser / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Roadtrip i Östergötland – från Åtvidaberg till Fyrudden

Är det något som symboliserar frihet för mig så är det att sätta sig i bilen och låta dagen få utvisa vad den kommer att innehålla. Kalla det vad du vill, roadtrip eller dagsutflykt. Förra våren gjorde vi denna roadtrip i Östergötland och hade när dagen startade ingen aning om var vägen skulle ta oss. Vi utgick från Linköping och tog sikte på Åtvidaberg där ett slott var mitt första och enda bestämda stopp. Häng med på resan och se vart den tog oss. Spara till en egen roadtrip eller ta delar av den som inspiration till en annan variant.

Adelsnäs i Åtvidaberg

Första och enda bestämda stopp för dagen var alltså Adelsnäs. Egentligen ett säteri och Sveriges enda baroni som snarast för tankarna till Downtown Abbey. Här kan du njuta av slottsparken eller en promenad runt Bysjön som ligger strax intill. I parken finns också en solkanon som avfyras varje dag under sommarmånaderna.

Själva huvudbyggnaden är privat men hela parken är öppen för allmänheten och för den intresserade går det att komma nära huvudbyggnaden för en närmare titt. Missa inte heller det vackra Orangeriet som ligger helt nära huvudbyggnaden i parken.

Här ligger Adelsnäs i Åtvidaberg

Mor & Dotter i Falerum

Efter en kort tur i slottsparken fortsatte vi söderut och svängde av 35:an mot Falerum. Vissa stannar till här för shopping på klädhuset är du mer som jag fikar du istället hos grannen Mor & Dotter.

Såhär hittar du till Mor & Dotter

Hannäs kyrkoruin

Nästa stopp blev så spontant det bara går. Jag visste inte ens att just detta låg just här. Ja hade läst om Hannäs kyrkoruin tidigare men aldrig trott att jag skulle ha vägen förbi. Men så på vår väg till nästa slott så dyker det upp en skylt om en kyrkoruin. Andreas blir beordrad att stanna och jag knatar upp för den lilla backen. Det är bland de vackraste kyrkoruiner jag sett. Väl värd ett besök.

Här ligger Hannäs kyrkoruin

Hägerstad slott

Precis intill Hannäs kyrkoruin ligger roadtripens andra och sista slott – Hägerstads slott. Den ljusblåa drömmen känt från TV. I programmet Drömmen om slottet kunde man följa Agnes och Stefan Lätt som lämnade sitt liv i USA. Köpte ett slott och renoverade det. Slottet är privatägt men går att hyra bland annat på Airbnb.

Såhär hittar du till Hägerstad slott

Det mindre kända östgötska landskapet

Har du hört talas om östgötaslätten? Troligen. När du åker vidare på din roadtrip i Östergötland mot nästa mål ska du inte missa de vackra omgivningarna här i södra delarna. Här är landskapet ett helt annat än slätten du ser från E4:an.

Landskapsgränsen i Valdemarsvik

Nu styr du kosan mot fina lilla Valdemarsvik. Kanske sträcker du som jag på benen och tar en liten promenad för att kika på Smålandsbron.

Du kan nämligen besöka två landskap när du är i Valdemarsvik. Gränsen går på den så kallade Smålandsbron och även om länsgränsen har flyttats flera gånger och inte alls ligger här så går landskapsgränsen fortfarande just här.

Samhället Valdemarsvik byggdes upp kring hamnen och var en betydande marknadsplats där bönder från både Östergötland och Småland möttes. Inte sällan uppstod det en rivalitet mellan östgötarna och smålänningarna och inte sällan blev det slagsmål. Idag går det lite fredligare till vad jag kan se vid mitt besök.

Det är på något sätt speciellt med gränser. Att man bara genom att ta ett steg åt ena eller andra hållet kan vara i ett annat land, en annan ort eller som här i ett annat landskap.

Fyrudden

Börjar det suga i magen? Ställ då in siktet, eller kanske snarare GPS:en, på Fyrudden. Vi tar oss ännu längre österut mot havet, skärgårdslandskapet och Gryts skärgård. Ta en pizza eller valfri rätt (jag valde mästerverket på bilden) och njut av havet oavsett säsong! Är det sommarsäsong när du gör besöket kan du härifrån även ta båten till Harstena. Men det kanske du ska sikta på en annan dag när roadtrip inte är dagens syfte.

Läs mer om när jag besökte Harstena för första gången en av sommarens sista soliga dagar 2021.

Roadtrip i Östergötland – fler tips

För vår del tog vår roadtrip slut här. Eller ja, det var väl en sanning med modifikation. Vi skulle ju ta oss hem också. Önskar dig en härlig roadtrip oavsett om du väljer att göra denna i sin helhet eller om du lägger till eller drar ifrån. Berätta gärna i en kommentar hur din resa blev eller om du har tips på andra stopp att göra på vägen.

2 Comments

Leave a Reply