Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Sörmland / Vandring

Stendörrens naturreservat – alla tips du behöver inför ditt besök i hängbroarnas rike

Stendörrens naturreservat är verkligen inte som något annat. Här får du möjligheten att uppleva skärgård utan att ens ha uttalat ordet båt. I Stendörrens naturreservat ger hängbroarna dig direkt access till kobbar och skär och den allra härligaste av havsmiljöer.

Vi nosade lite på reservatet redan sommaren 2020. Då tog vi en snabbt tur ut när vi övernattade på Sunlight i Nyköping. Och det gav mersmak. Sommaren 2021 var vi tillbaka med mer tid till förfogande och upplevde ännu mer av ett av Sveriges kanske vackraste och mest speciella naturreservat.

Besök Stendörrens naturreservat – hängbroarnas rike

Stendörrens naturreservat
Hängbron vid Gubbsundet

Om jag säger Stendörrens naturreservat och du känner till det ens bara lite grann så tror jag att du tänker på hängbroar. Det gjorde i alla fall jag innan jag själv hade besökt det. Och ja, jag gör det nu också såklart. För det är ju det som är så kännetecknande för Stendörren. Men när allt kommer omkring så finns det faktiskt bara fyra hängbroar i hela reservatet.

Läs mer: Här hittar du alla mina tidigare inlägg om vandring

Desto fler finns det av öar och härliga platser att både vandra och om man så vill bada på. Men det finns också ett Naturum där du kan lära dig mer om natur- och djurliv här ute med spännande experiment som förklarar hur saker faktiskt hänger ihop.

Här kommer mina bästa tips om du ska besöka Stendörren.
Oavsett om du har en timme eller en hel dag på dig.

Stendörrens naturreservat – lite historia

Men min vana trogen måste jag såklart börja med lite historia. Är du helt ointresserad av det så scrollar du bara vidare till nästa rubrik. Annars hänger du dig kvar några rader till.

Stendörren härstammar nämligen ända från 1200-talet. Då benämns sundet mellan fastlandet och Krampö som syns längst ner till höger i bilden ovan, som Stendor sund. För den som har anlänt sjövägen till Stendörren så upplevs passagen som en dörr in till den inre skärgården.


Följ mig på Lite mera rosa på Instagram för dagliga upplevelser och tips.


En snabb visit vid Stendörrens naturreservat – mina tips till dig

Har du precis som vi hade vid vårt första besök bara en kort stund på dig att uppleva så mycket som möjligt av Stendörren då skulle jag rekommendera dig att köra hela vägen in så långt du kan till den innersta av de två parkeringarna och stanna vid parkeringsplatsen som heter Stendörren Naturum.

Vägen från parkeringen ner emot Naturum

Härifrån leder två olika stigar in emot Naturum Stendörren. Här intill finns även Aspnäset som är en gammal gård med öppna betesmarker där man fortfarande brukar jorden traditionellt. Har du tur betar kossorna och du kan gå in och hälsa.

Här finns ett utsiktstorn att klättra upp i och se ut över stora delar av reservatet. I detta området finns också bord och sittplatser för att äta medhavd fika eller mat. Har du inget med dig finns det allt som oftast en liten foodtruck från Café Bergs gård i Trosa att handla allt möjligt mumsigt ifrån.

Härifrån har du också bara en kort väg ut till en av de fyra hängbroarna i reservatet. Den som leder ut till Stora Krokholmen. På Stora Krokholmen finns förutom fina grillplatser och vindskydd även naturhamn och många fina platser att bada ifrån för den som inte är badkruka.

En heldag i Stendörrens naturreservat – mina tips till dig

Har du lite längre tid på dig att upptäcka Stendörren kan du välja att parkera på vilken av parkeringsplatserna som helst och ta dig runt till fots i hela den inre delen av reservatet. Det finns en yttre del också, men den nås bara med båt.

De inre delarna når du till fots via de hängbroar som Stendörren är så känt för.

Det finns alltså totalt fyra hängbroar i reservatet och tre av de fyra finns närmare den första av de två parkeringsplatserna du kommer till i reservatet. Här tar du sikte på skyltarna mot Äspskär och ganska snart kommer du till de fina hängbroarna. Och här har du tre på raken.

Hängbroarna i Stendörren är just hängbroar. Här råder maxantal och maxvikt. Två personer får vistas på bron samtidigt och man ska hålla 1,5 mellanrum mellan varandra. Det innebär såklart att i rusningstid kan det bli lite kö för att ta sig över broarna. Men det får det vara värt. Man kan ju alltid njuta av den vackra utsikten under tiden.

Vandring i Stendörrens naturreservat

I reservatet finns flera olika vandringsleder som tar dig ut både på öarna via hängbroar och andra broar men också den så kallade Upplevelseleden som tar dig in i skogspartierna runt om Stendörren.

Övernatta på Stendörren – går det?

Kan man övernatta vid Stendörren? Ja visst går det. Kommer du med båt får du ligga högst två nätter på samma ställe. Tälta får man göra men endast på de öar som ligger söder om farleden och inte nås till fots. Även här gäller det att man bara får tälta två nätter på samma ställe. Du får inte bo över i husbil eller husvagn. Och inte heller är vindskydden gjorda för övernattning.

Vill du hyra stuga så finns den möjligheten. Men vill du göra det under högsäsong ska du ha lite tur. Det finns två stugor som ligger på Ekholmen och tillhör Naturum. Ansökningstiden för högsäsong går ut i februari och därefter lottar man ut vilka som får hyra. Då gäller veckovis uthyrning. Andra tider på året går det att hyra dygnsvis. Det är enkel standard utan rinnande vatten och el och med utedass. Ljuvligt på något sätt. Läs mer här.

Ett besök i Stendörren är något jag varmt kan rekommendera. Det är sannerligen ett naturreservat med det lilla extra.

Hitta till Stendörren

Stendörrens naturreservat ligger strax utanför Nyköping. Såhär hittar du hit. (Kartan öppnas i googlemaps)

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

10 Comments

 • pilla
  5 augusti, 2021 at 12:26

  Oj, trodde det var betydligt fler hängbroar där. Är fortfarande dock väldigt sugen på besök.

  Reply
  • Cornelia
   5 augusti, 2021 at 20:18

   Ja visst tror man det. Men det gör inget. De där fyra räcker fint och resten är ju också helt magiskt.
   Åk 🙂

   Reply
 • Enikö Bogdan
  6 augusti, 2021 at 15:27

  Tack! Ditt inlägg kommer perfekt till pass. Ska åka dit över helgen. ??

  Reply
  • Cornelia
   7 augusti, 2021 at 09:15

   Åh vad glad jag blir att höra det. Önskar er en härlig vistelse i Stendörren

   Reply
 • Catrine
  7 augusti, 2021 at 16:27

  Ser väldigt fint ut. Hur långt kan man vandra? Kan man gå runt eller är det fram och tillbaka? ?

  Reply
 • Annie - Stora Små Äventyr
  9 augusti, 2021 at 15:45

  Det är verkligen fint där! Jag har varit där två gånger och båda gångerna under våren. 🙂 Det är verkligen smidigt att man kommer ut lite på öarna med hjälp av hängbroarna, även om jag också trodde det skulle vara fler första gången jag åkte dit 😛 🙂

  Reply
  • Cornelia
   9 augusti, 2021 at 19:58

   Ja eller hur, man tror ju att det är helt uppbyggt av broarna. Men det räcker ju alldeles utmärkt med fyra och är fortfarande mysigt. Vi hoppas kunna ta en sensommar/tidig höst-resa dit 🙂 Tack för din kommentar och vilken fin blogg du har. Ska läsa lite mer så småningom. //Cornelia

   Reply
 • Emilie Zetterström
  2 augusti, 2022 at 23:41

  Hej! Vilken vandringsled ska man välja om man vill gå över så många hängbroar som möjligt? Med vänlig hälsning, Emilie

  Reply
  • Cornelia
   3 augusti, 2022 at 13:20

   Hej Emelie, det finns totalt fyra broar och tre av dem ligger väldigt nära varandra. De ligger närmare den första av de två parkeringsplatserna du kommer till i reservatet. Här tar du sikte på skyltarna mot Äspskär och ganska snart kommer du till de fina hängbroarna. Och här har du tre på raken. Önskar dig en fin vandring. //Cornelia

   Reply

Leave a Reply