Meny
Personligt / Vardagsfunderingar

Välkommen – oh du bitterljuva augusti

Slutspurten, upploppet, sluttampen – klockan hinner inte slå första augusti innan det ena efter det andra inlägget med liknande formuleringar dyker upp i mitt flöde. Det är som om vi har gett upp sommaren redan innan den har lämnat. Jag vet inte helt hur jag ska förhålla mig till det. Men jag tror att den främsta känslan jag får är att jag blir lite provocerad. Vi har tre sommarmånader per år. Augusti är en av dem. Och därmed återstår en tredjedel. Jag skulle vilja säga åt oss att ta och skärpa till oss och faktiskt ta vara på den sommar vi har.

Jag reflekterade över det redan när vi besökte Kiruna i slutet av juni. Att vi kanske inte tar till vara alla våra sommarmånader ordentligt. Det är som att hela maj går vi och väntar på att det ska bli sommarmånad. Hela juni går vi och väntar på att det ska bli juli. Och så snart juli närmar sig sitt slut så är sommaren över.

Sommarmånadens sommarmånad

När jag stod på Luossavaratoppen i Kiruna och klockan slog midsommarafton funderade jag mycket på månaden som just passerat. Den där månaden som allt som oftast försvinner i ett töcken av studentstress, avslutningstillställningar, midsommarfester och ända in i det sista förberedelserna inför stundande semester.

Men hur tar vi egentligen hand om juni?

Vi är ganska duktiga på lite bittert säga att ”nu vänder det och blir mörkare igen” när sommarsolståndet inträffar. Men vad är det vi missar? Jo vi missar ju de där kvällarna som bara blir ljusare och ljusare. Kanske sommarens absolut bästa tid. Nästa år lovar jag mig själv att uppleva juni och vara fullt medveten om allt den har med sig.

Den där månaden som bara försvinner och som ska vara så förbannat bra

Sara Rönne säger det förbaskat bra. Far åt fanders juli. För i juli ska allt hända. Av våra tre sommarmånader är det bara juli som liksom får en chans. Och då ska allt hända. Det som händer ska dessutom också vara helt perfekt! Och det är det ju också. Om man ska tro Instagram.

Ge augusti en chans

Ska vi inte ta och ge augusti en rättvis chans? En tredjedel av sommaren är kvar. Den månad som brukar ge oss de allra vackraste av himlar som den överst här i detta inlägget. Den som brukar bjuda på både en och flera varma sensommardagar. Låt oss leva upp lika mycket som i juli. Ska vi inte ta och omfamna augusti och uppleva sommarens alla dagar ända in i kaklet detta året? Välkommen – och du bitterljuva augusti.

1 Comment

  • FREEDOMtravel
    4 augusti, 2021 at 07:13

    Intressant! Jag känner inte riktigt igen det där, faktiskt. De senaste åren tycker jag att vädret varit bäst i augusti (men i år verkar det ju vara annorlunda, värmen kom så tidigt!). Själv har jag semester i augusti för övrigt. Har aldrig tänkt att sommaren skulle vara slut nu? Men om det nu blir lite svalare kan jag faktiskt tycka att det är ganska skönt 😉

    Reply

Leave a Reply