Meny
Förträffliga Östergötland / Hotelltips / Resor / Svenska resmål / Unika boenden / Östergötland

Hilma Winblads Bed & breakfast – en unik övernattningsmöjlighet i Gamla Linköping

Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att sova över i ett museum? Ja jag vet, det var kanske en konstig fråga. Men nu har du i alla fall chansen. Och inte i vilket museum som helst utan i friluftsmuseet Gamla Linköping. Mitt bland kullerstensgator och hus från tidigt 1800-tal, ibland 1700-tal, ligger nämligen Hilma Winblads Bed & Breakfast. Ett boende som kvalar in på toppen av listan bland de mest unika boende jag testat.

Att få vakna upp och titta ut till denna utsikten.

Jag har varit i Gamla Linköping många gånger förr och som historienörd älskar jag att vandra omkring på gatorna och insupa en väldigt verklig känsla hur det såg ut i Linköping för ett par hundra år sedan. Husen här i Gamla Linköping är nämligen nedmonterade från innerstaden och flyttade hitut. De flesta flyttades någon gång i mitten av 50-talet. Och husen som inrymmer Hilma Winblads är inget undantag. När jag nu har blivit avsläppt på parkeringen och med mitt lilla bagage strosar upp emot Kopparslagaregränd för att checka in så är det som att jag ser stadsdelen med helt nya ögon. Ögon som tåras lite grann, av glädje och ynnest att jag får möjligheten att bo här i natt.

Hilma Winblads B&B – såhär började det

Treportshuset, det gula huset på höger sida av Kopparslagaregränd.

Hilma Winblads öppnade sina första rum i det gula lilla Treportshuset på Kopparslagaregränd redan 2013. Och när jag skriver de orden lockas jag att börja berätta mer om Hilmas ägare, Sofia & Jessica, som jag fick en pratstund med till frukosten dagen efter min övernattning. Men jag ska försöka hejda mig så gott det går. De är nämligen värda mer än att vara bifigurer i ett inlägg om Hilma. Deras story är värd ett helt eget inlägg, om bara dem. Men för att förstå sammanhanget drev Sofia & Jessica, precis som idag, Dahlbergs café ett kvarter bort. Treportshuset blev ledigt och tjejerna fick en förfrågan om de kunde tänkta sig att göra något med det. Och på den vägen är det. Men nu ska jag spara (nästan) allt annat om detta underbar radarpar till ett annat inlägg.

Det blev ett Bed & Breakfast. Och namnet blev Hilma Winblad. Sofia & Jessica fick en lista på namn av Gunnar Elfström, Linköpings egen historiker. Namnen var på starka Linköpingskvinnor genom tiderna och från den listan var det Hilma Winblad som passade bäst. Och jag håller med. Jag har sällan hört ett så mysigt namn på ett B&B

Först kom Treportshuset och sedan Fröken Löfgrens gård

Sex rum bestod Hilma Winblad av när det öppnade i Treportshuset, några med egen dusch och toalett, några med gemensam. Därav beteckningen Bed & Breakfast. Några år senare blev även Fröken Löfgrens gård i kvarteret bredvid ledigt och Hilma utökade med ytterligare sex rum. Och i denna delen har alla egen dusch och toalett.

Treportshusets ursprungsadress är Klostergatan 24, precis mitt emot min nuvarande arbetsplats. Från början var det två olika hus som sammanfogades någon gång i början på 1800-talet. Och namnet på huset kommer ifrån att det är just tre portar som dominerar fasaden. 1958-59 flyttades det till Gamla Linköping.

Fröken Löfgrens gård är från 1797 och även det var från början två byggnader som sammanfogades till en 1819.

I slutet av 1800-talet ägde fanjunkaren Carl Fredrik Löfgren huset. Hans dotter Agnes (fröken Löfgren)  bodde kvar fram till sin död 1930. Byggnaden låg på Ågatan 9 och plockades ner 1956-57 och färdigställdes i Gamla Linköping 1979.

Välj rum efter din längd

Men det är inte helt trivialt att bygga boende i hus från slutet av 1700-talet, det har Sofia och Jessica fått erfara. Nedervåningen av Fröken Löfgrens gård har en takhöjd på 183 centimeter. Och i byggnader av dessa slag höjer man inte taket, det hör till saken. Istället informerar man tydligt på bokningssidan för rummet Sigrid att takhöjden är just 183, varken mer eller mindre. Väljer du istället rummet Hanna ja då är det samma takhöjd i rummet, men i badrummet får du ducka ytterligare till 1,78. Och frågar du mig så är det en del av charmen med alltsammans.

Rumsnamn från Linköpings kvinnohistoria

Lite passande litteratur finns att låna på rummet.

Alla rum har namn efter kvinnor som på ett eller annat sätt utmärkt sig i Linköpings historia. Själv checkade jag in i Agnes som ju har hela huset döpt efter sig då det är hon som är själva fröken Löfgren. Tar man Sigrid som ett annat exempel är det rummet döpt efter Sigrid Örn som blev den första kvinnliga nämndledamoten i Linköping år 1911. Vill du läsa mer om kvinnorna bakom rumsnamnen finns en liten historia på varje rums egen sida på hemsidan här. Där kan du såklart också klicka dig vidare direkt till bokningen.

Vem ska övernatt på Hilma Winblad?

Ja vem ska inte övernatta på Himla Winblad säger jag? Hilma har rum för ensamresenären såväl som familjen. Men en sak är säkert, kommer du hit för att koppla av kommer du att lyckas. Hit ska du komma för att få ett andningshål i vardagen.

På kullerstensgatorna i Gamla Linköping är biltrafik förbjuden under stora delar av dygnets timmar och de som väljer att köra in här har ett ärende. Här vaknar du inte av trafiken. Här sover du gott omgiven av trähus, örtagården och mängder av historia.

Frukost ingår i övernattningen och den avnjuter du i Dahlbergs café på Kryddbodtorget i kvarteret intill.

Jag kan varmt rekommendera en övernattning här nästa gång du är i Linköping. Eller så gör du som jag checkar in för staycation.

Mer att göra i närheten

  • Strax intill ligger Valla Fritidsområde. Här hittar du förutom fin natur och härliga vandringsmöjligheter både stor lekpark, fler museum och djur så som kaniner, hästar och getter. Men även en av stans godaste glassar på Gelatohouse.
  • Ytterligare en bit bort ligger Vallastaden, Linköpings Expo som byggdes till 2017. Njut av härlig och annorlunda arkitektur och en ny och levande stadsdel.
  • Missa inte heller både Fenomenmagasinet som ligger i Gamla Linköping och Flygvapenmuseet som ligger en kort bil eller bussresa bort.
  • Vill du läsa mer om vad Linköping har att erbjuda för familjen, den historieintresserade eller för alla? Klicka dig gärna vidare till mig guide till staden på slätten – här.

Om Hilma Winblad

Hilma Winblad ligger i Gamla Linköping som är ett Friluftsmuseum. Du kan inte kör bil fram till hotellet utan tar dig fram till fots från parkeringen ca 300 meter.

Hilma Winblad har 12 rum som ligger i två olika hus. Husen ligger bara ett stenkast ifrån varandra.

Frukost ingår i rumspriset och avnjuts i Dahlbergs café som ligger ett kvarter bort.

Pris per rum från 895-1500 kronor beroende på vilket rum du väljer. Det finns även familjerum med plats för fyra personer.

Hilma Winblad har ingen reception, strax innan din vistelse får du information på mail om hur du kommer in i ditt rum.

Hitta hit: Kopparslagaregränd 2 (kartan öppnas i googlemaps.

Boka: Har du kunnat hålla dig såhär länge förstår jag att det kliar i fingrarna efter att få boka. Bara att klicka dig vidare på länken nedan, boka och hälsa från mig.

5 Comments

Leave a Reply