Meny
Närke / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Kvarntorpshögen – Konst på hög, 427 trappsteg och en vidunderlig utsikt

”Älskling, jag skulle vilja åka till den här slagghögen”. Att Andreas är van vid att jag drar runt honom till den ena stenhögen efter den andra, även kallat ruiner, är numera ett faktum. Men när jag bad om att få åka till en slagghög trodde jag måttet var rågat. Vi skulle ta oss mellan Linköping och Örebro. Och min vana trogen spanade jag in vilka sevärdheter som fanns på vägen. Kvarntorpshögen i Kumla var en av dem och så kom det sig att jag bad om att få åka till en slagghög.

Högen som ligger i utkanten av Kumla är runt 100 meter och gjord av rester av utvunnen oljeskiffer. Och historien bakom Kvarntorpshögen är ganska fascinerande.

Historien bakom Kvarntorpshögen

Under andra världskriget ströps oljetillförseln till Sverige. Våren 1940 tillsatte regeringen en kommitté för att börja utvinna olja ur den oljeskiffer som fanns i området. Under hösten samma år bildade man Svenska Skifferolje Aktiebolaget, SSAB. Två år senare, april 1942, framställer man den första oljan och i takt med utvinningen av olja växte högen till imponerande dimensioner. 24 år senare, 1966, stängdes verket för gott och efter sig lämnade det Kvarntorpshögen som faktiskt fortfarande brinner.

Som Island fast ändå inte

Man har lagt ner ett omfattande arbete med att försöka släcka högen. Under jorden är det fortfarande upp emot 600-700 grader varmt trots att de sista resterna i skrivande stund är 55 år gamla. Delar av högen är förbjuden att beträda eftersom det är så varmt och på vissa ställen ryker det fortfarande från marken. Eller som min kollega i branschen, Lina Skandevall, uttryckte det. ”Som Island fast ändå inte. Så långt har vår reselängtan nått att vi jämför Kumla med Island. Ingen dålig jämförelse.

Vinter och sommar på Kvarntorpshögen

Vintertid är det slalombacke på Kvarntorpshögen. Och under hela året är högen starkt förknippad med projektet Konst på hög. Upp till toppen går det också en trappa med 427 steg som blivit mycket populär, inte minst i träningssyfte. Sommartid finns det ett fik med lättare servering på toppen.

Med sina 157 meter över havet är Kvarntorpshögen Närkeslättens högsta punkt och ger en vacker 360-gradersvy av landskapet. I området går också vandringsleder för den hugade vandringsspekulanten.

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply