Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Värmland

Alsters herrgård – den perfekta pausen på E18 genom Värmland

Är det något jag ogillar lika mycket som jag gillar att vara på roadtrip så är det att hitta bra ställen att pausa på för fika eller lunch utmed vägarna. Det finns mycket att säga om det men låt oss istället prata om en liten oas som jag vill tipsa om när du åker E18 genom Värmland och behöver en paus. Alsters herrgård. Gustav Frödings minnesgård.

Vi var på väg hem från fem dagar on the road utan mål. Det låter kanske lite mer dramatiskt än vad det var. Men det var faktiskt så att vi när vi lämnade Linköping och satte kurs mot Lund inte hade en aning om att vi fem dagar senare skulle köra hemåt från Sunne. Mer om den resan kan du om du så önskar läsa här i inlägget. Och det är just där vi befinner oss. Efter en alldeles perfekt sommarsemester. På väg hemåt med all den melankoli som det ger. Och nu skulle vi också hitta det perfekta stället att pausa på för lunch. Det var som gjort för att gå fel. Men blev alldeles rätt.

Alsterters herrgård utanför Karlstad precis intill E18

Jag ska inte utge mig för att vara en Frödingkännare men här på Alsters herrgård föddes han, en av Sveriges största skalder. Han bodde bara här i ett år. Men det spelar mindre roll när nu herrgården fått bli minnesgård.

Alsters herrgård ligger precis intill E18 en bit utanför Karlstad och är en perfekt plats att pausa på oavsett om du vill ta en fika, äta lunch eller bara sträcka på benen.

Café & restaurang på Alsters herrgård

I herrgårdsbyggnaden finns café och restaurang som serverar allt ifrån varma rätter till fikabröd. Avnjut sedan allra bäst utomhus med vacker vy över Vänern, men är det full som när vi var där så finns det även gott om plats i de vackra salongerna inomhus.

Vandring

Vill du hellre sträcka på benen och bara komma ut och röra lite på dig? Då är herrgårdsparken öppen för att flanera runt i. Är du lite mer sugen på vandring finns flera olika leder i Alsterdalen där herrgården ligger. Du kan enkelt gå på dessa precis vid herrgårdens parkeringsplats.

Kort sagt Alsters herrgård är en perfekt plats för paus på din väg genom Värmland på E18. Oavsett hur du vill spendera den.

Hitta hit: Här ligger Alsters herrgård, Alsters herrgårdsväg 3. (Kartan öppnas i googlemaps)

Lite mer att läsa på Lite mera rosa

2 Comments

 • Camilla
  6 juni, 2021 at 11:43

  Tack för fantastiska tips!

  Reply
  • Cornelia
   13 juni, 2021 at 21:45

   Varmt tack. Hoppas du hittar något kul att besöka.

   Reply

Leave a Reply