Meny

Är du på jakt efter en annorlunda övernattning i Östergötland? Då har jag de allra bästa tipsen på fem unika boenden i Östergötland. Allt ifrån glamping till skogsrum och en vingård.

Läs mer: Glamping i Östergötland – tips på allt från lyxcamping till skogsrum.

Naturlogi

Naturlogi ligger strax söder om Linköping. Här kan du välja mellan ställplats, lägerplats eller skogsrum och det är det senare jag vill skriva upp på listan som ett av de mer unika boendena i Östergötland.

Naturlogi Laven
Naturlogi Laven

Här sover man gott i en skön dubbelsäng med sköna täcken som du ser på bilden som inleder detta inlägg. Men med ett stort glasparti som gör att det känns som du sover utomhus. Vem vet vad som knatar förbi ditt fönster om du nu lyckas hålla dig vaken i den sköna sängen?

Hitta hit (öppnas i ny flik)
Information om hur du bokar ditt boende hittar du här på Naturlogis egen hemsida.

Läs mer: Läs mer om vår övernattning i en av Naturlogis sviter här.

Hilma Winblads – boutiquehotell i Gamla Linköping

Har du någon gång funderat på hur det är att sova över i ett museum? Nu har du chansen. Mitt i friluftsmuseet Gamla Linköping intill mysiga kullerstenslagda gränder ligger det lilla hotellet Hilma Winblads inrymt i två av husen som dateras till slutet av 1700-talet.

Att bo i ett museum och dessutom i en del av historien. Det kallar jag unikt. Tack vare åldern på byggnaderna ska du läsa lite extra på rumsbeskrivningarna på Hilma Winblads hemsida. Några av rummen är runt 1,80 i takhöjd. Men det hör ju till charmen. Och på grund av att det är ett friluftsmuseum kan du inte heller köra bil hela vägen in till hotellet. Och det mina vänner ger dig en helt magisk och avkopplande vistelse.

Läs mer: Läs mer om min staycation på Hilma Winblads här.

Borkhult Lapphem

En liten bit nordost om Åtvidaberg ligger den lilla byn Borkhult och här hittar du Lapphem. Kafé och Bed & Breakfast. Huset är byggt på 1800-talet av material som blev över när den lilla byn flyttades från ena sidan ån. Och det är så huset får sitt namn. Lapphem.

2016 får Elisabeth och Mathilda som bott i Borkhult sedan 80-talet möjlighet att köpa Lapphem och förverkliga drömmen om ett kulturhus på landet. Här vill de att man ska kunna fika, äta, bo, beundra konst och skratta. Ja då förstår ni varför jag föll för detta.

I huset finns fyra lägenheter som går att hyra. Här kan man övernatta men även välja olika paket som kanot och vandringpaket. Men hade jag valt hade jag valt Göra ingenting-paketet. Eller vad säger ni om detta schemat i paketet med en övernattning.

Hitta hit (öppnas i Google Maps)
Information om hur du bokar boende hittar du här.

Läs mer: Här hittar du mer om när vi övernattade i Etterkvesan på Borkhult Lapphem påsken 2022

Torrö

Längst i söder av Östergötlands skärgård ligger Torrö Naturreservat och här kan du hyra en enkel liten stuga mitt ute på klipporna. Med Pekkabon som övernattningsplats bor du i stort sett i vattnet eller vad sägs om denna utsikten från stugans uteplats.

Foto: Sussie och Calle Hamilton

Hitta hit (Öppnas i annan webplats)
Boka boende gör du via Facebook-sidan här.

Särtshöga vingård

Visste du om att det finns en tvättäkta vingård i Östergötland? Jo det är sant. Särtshöga vingård mitt på Östgötaslätten med utsikt över det mäktiga Omberg.

Sommaren 2013 satte ägarna Niclas och Anna ner sina första vinplantor. Av den gröna druvan Solaris gör de sedan ett mousserande vin som naturligtvis går att provsmaka på gården. Endra vid en vinprovning eller till maten.

På gårdskrogen eldar de igång vedugnen och serverar pizza med lokala råvaror och några mindre rätter. Passa sedan på att bo över i något av de sex renoverade rummen i vingårdens Bed & Breakfast.

Hitta hit (öppnas i Google Maps)
Information om hur du bokar boende hittar du här.

Glamping vid Göta Kanal

Glamping i Berg

Sedan sommaren 2021 kan du testa på glamping i Berg, det lilla samhället med de många slussarna som är i det närmaste synonymt med Göta Kanal. Vill du uppleva Göta Kanal men kan bara ta dig till ett ställe. Då är det Berg platsen för dig.

Läs mer: Bergs slussar – när du vill uppleva hela Göta kanal på en och samma plats

Här finns nu Go Clamping Sweden och deras fina tipitält med magisk utsikt precis intill Oskars sluss. Mer info och bokning hittar du på Go Glampings hemsida här.


Har du bott på något av dessa ställe? Eller fick du inspiration av detta inlägg och bokade? Berätta hur det var?

4 Comments

 • Maria
  17 juni, 2020 at 08:09

  Så många roliga ställen, jag har varit på Särtshöga. Åk dit säger jag. God mat och så mysigt ställe. Går att promenera till Tåkern och väldigt nära Omberg. På min lista står flera av alternativen ovan.

  Reply
  • corneliatoneri
   17 juni, 2020 at 08:25

   Ja jag är så sugen på Särtshöga, är inne minst en gång i veckan och klickar runt och funderar på att boka 🙂 Ska bara sätta de sista av semesterlogistiken så 🙂

   Reply
 • […] man kunde ta del av hur man levde och byggde hållbart. I juni 2020 ska jag skriva ett inlägg om 5 unika boenden i Östergötland och springer då över Naturlogi, skogsrum och vindskydd vid just Verklighetens gård. De får en […]

  Reply
 • […] Läs också: 6 tips på unika övernattningar i Östergötland […]

  Reply

Leave a Reply