Meny
Förträffliga Östergötland / Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Brådtom sluss – ett besök vid slussen med Göta Kanals gulligaste namn

Det är helt egenutnämnt att det skulle vara det gulligaste namnet men jag har läst listan med slussnamn uppifrån och ner och så om igen och kan inte hitta något gulligare. Det har stått på listan över önskebesök ett tag och så på Östgötadagarna lagom till tabberaset i caféet så blev det verklighet. Men visste ni att slussen faktiskt hade kunnat heta något helt annat?

1826 fyra år innan den stora invigningen byggdes Brådtom sluss som då inte alls hette Brådtom utan Stockholm. Och så hette den i 78 år fram till 1904.

Stockholm sluss blir Brådtom sluss

I november 1904 rammade lastbåten mars de nedre slussportarna i det som då hette Stockholm sluss. Fartyget var på väg västerut och av någon anledning trodde man att de nedre portarna var öppna och körde rakt in. Och på den vägen är det som det brukar heta. Därefter döptes slussen om till Brådtom efter som Mars hade haft så bråttom att man körde in i stängda portar.

Vilken tur för mig. Annars hade jag ju fått göra om hela rubriken i detta inlägget.

Brådtom sluss idag

Tullvaktarbostaden vid Brådtom sluss

Brådtom sluss per 2000-tal är en lantlig idyll. Bara några meter från kanalen ligger den gamla tullvaktarbostaden som härstammar från 1800-talet. Den kan du hyra för både konferens eller högtidsfirande.

Runt om på kanalområdet finns också flera olika stugor för uthyrning, den äldsta av dem är Smedjan som är från tidigt 1800-tal. För dig som har ditt boende på hjul finns också ställplattsmöjligheter.

Men var beredd på att dela platsen med gårdens djur. Här springer det både höns och annat löst och har du bokat frukost kan du om du önskar få hämta äggen själv i hönshuset. Jag nämnde att det var en lantlig idyll va?

Läs mer: Bergs slussar – när du vill uppleva hela Göta kanal på en och samma plats

Sommarcafé

Jag besöker Brådtoms sluss i elfte timmen. Dagen efter ska caféet stänga för säsongen men hela sommarsäsongen har det öppet för hugade fikagäster som vill slå sig ner i trädgården som ligger precis intill kanalen. Kanske har du tur och kan titta på slussning till kaffet.

Ska du välja kanalens mest harmoniska och gemytliga sluss. Då skriver du in Brådtom i GPS:en och hamnar här. (Kartan öppnas i google maps)

Är du sugen på ett besök och vill läsa mer om verksamheten vid Brådtom sluss eller är nyfiken på öppettider. Kanske sugen på att boka en stuga. Här hittar du Brådtoms hemsida.

4 Comments

Leave a Reply