Meny
Reseberättelser / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Vandring

Vandringspaket på Sundbyholms slott

I fredags morse när klockan ringde och vi skulle till jobbet överraskade jag sambon med att meddela ändrade planer. Han fyller nämligen år nästa vecka och vad passar då bättre än en liten överraskning klämfredagen efter Kristi flygare. Förra gången en liknande överraskning ägde rum åkte vi till Yasuragi och det var två år sedan så nu var det hög tid. Denna gången var det vandringspaket på Sundbyholms slott som stod på agendan men det visste naturligtvis inte födelsedagsbarnet något om när Stevie Wonders Happy birthday började ljuda ur högtalaren och frukosten serverades på sängen.

Sundbyholm

Sundbyholms slott tycker du kanske verkar bekant? Då är du påkommen. Nej då jag skojar bara. Men visst är Sundbyholms slott rikskänt efter att ha agerat inspelningsplats för speed-datingen i Bonde söker fru på TV4 i jag vet inte hur många säsonger. För egen del var det första besöket.

Sundbyholm ligger en dryg mil utanför Eskilstuna precis vid Mälarens strand. Slottet ligger i ett naturreservat och här finns också Mälarens största gästhamn och längsta sandstrand.

Sundbyholms slott

Sundbyholms slott

Slottet i sig har gamla anor och var från början en del av Johanniterklostret i Eskilstuna. Vid reformationen 1527 drogs det in av kronan och därefter har flera både mer och mindre namnkunniga personen ägt godset.

Värt att veta är att 1629 inrättade den dåvarande ägaren Carl Carlsson Gyllenhielm en skola på egen bekostnad i slottets närhet. Sveriges första folkskola långt innan skolplikten. Skolan var i drift ända till 1987.

Dagen innan julafton 1774 eldhärjades slottet svårt. När slottet återuppbyggdes var det utan den tredje våning som fanns under slutet av 1600-talet och fram till branden.

1890 är prins Eugén i trakten på målarkoloni och då målar han den kända tavlan Det gamla slottet. Sin atelje hade han i stora salongen en trappa upp i slottet.

Vandringspaket på Sundbyholms slott

Men nog om historien. Idag är slottet restaurang och konferensanläggning och i byggnader runt om, både de riktigt gamla som funnits sedan 1700-talet och nyare finns boendemöjligheter. Det går alltså inte att övernatta i slottet. Och med tanke på att min sambos känsla för spöken är det motsatta mot mitt så var det en vinstlott för jubilaren.

Som födelsedagsöverraskning valde jag ett vandringspaket för att få njuta av vårt nyvunna intresse för vandring.

Läs mer: Fler inlägg om våra vandringar

I Vandringspaket på Sundbyholms slott ingår boende (här kan man välja mellan olika kategorier), trerätters middag på slottet och frukost. Utöver detta står en ryggsäck packad med alla förnödenheter du behöver för en vandring. Och det finns flera olika möjligheter i området.

I väskan som är stiligt märkt med Sundbyholms slotts loggo finns vattenflaska, kaffe i termos, mugg med mjölk och socker, matig macka och bulle. Utöver detta finns också filt och regnponcho. Enligt instruktion skall det också finnas en kikare något jag inte såg till men inte heller letade efter i väskan. Något jag däremot fick nytta av var kartan som visar de lite längre lederna som passerar Sundbyholm och som börjar på baksidan av receptionsbyggnaden ner mot husbilsparkeringen. Där står det skyltat vilka leder du kan välja och hur långa de olika sträckorna är. Meddela receptionen när du önskar hämta ut väskan. Vill du hämta ut den innan incheckning är det inga problem så länge du meddelar i förväg.

Vi valde att gå Gyllenhielmska leden österut mot Björsund. Mer om vandringen i detta inlägg.

Juniorsvit med bubbelbad och bastu

Jubilaren har en viss förkärlek för att bada och jag valde att boka en av slottets juniorsviter med både bubbelbad och egen bastu. Juniorsviterna ligger i de gröna små stugorna, så kallade chaleter. Dessa små stugor byggdes efter andra världskriget för att erbjuda små fritidshus för de lite mer välbärgade i området. Som en liten anekdot kunde man på den tiden hyra en sådan stuga för 20 kronor per vecka. Priset för vårt vandringspaket med en övernattning var förvisso förmånligt men något dyrare än så.

Juniorsviterna är renoverade under 90- och 00-talet. Renoveringen har gjorts i gammal stil för att passa in i slottsmiljön.

I vår juniorsvit kom vi in i en liten hall. Innanför den fanns ett litet rum med tvåsits-soffa och fåtölj samt TV. Innanför det ett sovrum med två separata sängar som bildade dubbelsäng. Sängen får med beröm godkänt. Innanför sovrummet hittade vi sedan det väl tilltagna badrummet med både bastu, dusch och bubbelbad. Badet återfanns i en lite nedsänkt del av badrummet.

Hot spa

Jag nämnde att födelsedagsbarnet gillar att bada va? Sundbyholms slott är en del av Countryside hotels som mina bloggkollegor Lisa och Annika haft samarbete med. Annika har skrivit om sitt besök på Sundbyholm och där berättade honom möjligheten att boka till en timmes Hot Spa. Taget!

Hot Spa på Sundbyholms slott
Livsnjutning på hög nivå i Hot Spa på Sundbyholms slott

Precis utanför vår lilla stuga återfinns dessa Hot Spa-bad. Skyddade under tak för möjligheten att nyttja även med nederbörd. Vi prickade in denna vårens varmaste dag för vårt besök så badet var för min del nästan för varmt, 39-40 grader. Sambon däremot njöt i fulla drag.

Här hade jag däremot kunnat tänka mig att sjunka ner och njuta en dag när snön vilar tung över Sundbyholm. 190 kr per person och timme kostar det att boka. Väl värt oavsett om du som vi har 1,4 mil vandring i benen eller inte.

Trerätters slottsmiddag på Sundbyholm

Även om det inte går att övernatta i slottet så serveras de måltider du äter vid din vistelse på Sundbyholms slott i själv slottet. När klockan slagit sju satte vi oss till bords i de vackra lokalerna på slottets första våning.

I vårt vandringspaket ingick trerätters middag som är kockens val. För dagen bestod den av följande:

Förrätt: Hummersoppa med syrliga skaldjur, rostade pumpafrön och krasse
Varmrätt: Bakad oxfilé med primörer, rödvinssås och vitlöksdoftande potatispuré
Efterrätt: Vispad vaniljfärskost serverad med hjortron och kardemummasmulor.

Till detta tog vi det föreslagna vinpaketet som är utvalda viner till varje rätt.

Middagen smakade bra. Jag har lite svårt att välja favoriten mellan för- och efterrätt. Men till slut tillfaller det nog ändå efterrätten.

Fin service under hela middagen men ett litet minus får varmrätten då jag beställde oxfilén well done och den inte var till närmelsevis detta. Andreas valde medium och hans var snarare åt rare. Detta var dock inget vi påtalade. Hade vi gjort det är jag helt övertygad om att vi fått ny mat. Men nu var inte det det allra viktigaste för oss varför vi valde att avnjuta den mat vi fått.

Slottsfrukost i källarvalven

De allra äldsta delarna av Sundbyholms slott är de under jord i källarvalven. Och det är här frukosten serveras. I vanliga fall i en väl tilltagen buffé men för dagen under rådande omständigheter i maj 2020 (Corona) med uppdukad frukosttallrik.

Varje slott har sin spökhistorier och på Sundbyholm sägs det att det är i källaren det ibland spökar. Och förutom att det är vackra lokaler är det inte svårt att förstå att det är här nere de har valt att dröja sig kvar.

I närheten – Sigurdristningen

Är du på Sundbyholm och det minsta intresserad av fornminnen, eller inte ens intresserad utan bara vill ta del av lite av vårt arv och vår historia? Missa då inte Sigurdristningen.

Sigurdristningen

Sigurdristningen är en stor runhäll från 1000-talet. Och i närheten finns också grunderna av en gammal bro från samma tid kvar. Bron ledde på den tiden över ett vattendrag som då var mycket större än vad det är idag eftersom vattennivån då vara 5 meter högre än idag.

Om Sundbyholms slott

  • Hitta till Sundbyholms slott (karta öppnas i Google maps)
  • Sundbyholms slott ingår i Countryside Hotels – en sammanslutning av ca 40 hotell från norr till söder. Alla hotell som ingår kan du läsa om här.
  • På Sundbyholm finns det som brukar räknas som Europas nordligaste icke-planterade bokskog. Bokskog är väldigt ovanligt på dessa breddgrader. När du når bokskogsallén är du snart framme.
  • Förutom Vandringspaket på Sundbyholms slott går det att boka enbart boende eller flera olika andra varianter av paket såsom Vardagsbreak eller Room-service paket. För aktuella erbjudanden, klicka dig vidare hit.

Har du varit på Sundbyholm? Vad tyckte du? Eller har du något annat slott som är din favorit? Berätta gärna. Denna slottsnörd tackar inte nej till nya slott att besöka.


Följ gärna Lite mera rosa på Instagram och Facebook för att inte missa någon uppdatering och för ännu mer tips och inspiration på upplevelser. Klicka på ikonerna nedan.


Mera läsning på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply