Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

Östgötaleden Medevi – Västanvik – en alldeles underbar rundslinga

I vanliga fall är jag sällan sugen på att vandra samma led som jag redan vandrat. I hemlighet har jag redan tänkt tankten vad tråkigt det blir den dagen då vägarna tar slut. När jag vandrat alla leder. Och även om just det scenariot är ganska otroligt så har jag nu för alltid en led jag kan återkomma till. Östgötaleden Medevi – Västanvik.

Det är svårt att förklara men redan innan vi ens gått färdigt hade vi börjat prata om att återkomma. Östgötaleden Medevi – Västanvik hade liksom allt. Enormt vacker natur och ett fenomenalt läge, den var inte direkt utmanande utan inbjöd till en vandring i den takt och i det flås du själv önskar. Och runt om stora delar av leden har något som kallar sig Måndagsklubben sett till att det finns både finfina fika- och sittplatser, vindskydd och broar och spänger ut till små kobbar och öar. 12,44 kilometer Östgötaled . Vi kommer tillbaka.

Östgötaleden Medevi – Västanvik

Start och slut vid Medevi brunn

Leder som går som en rundslinga och startar och slutar på samma ställe är min melodi och här hittar du en av östgötaledens rundslingor. Det finns flera ställen att starta på men vi valde att parkera bilen vid Medevi brunn strax norr om Motala. Därifrån tar man sig ner via Hjärnevallen och rakt in i ljuvligheten. Det var i alla fall så det kändes när den lilla stigen ledde oss in i skogen.

Östgötaleden Medevi Västanvik

Östgötaleden är som vanligt utmärkt med orange vägvisning och här är det svårt att gå vilse.

Ganska snart, efter bara några meter faktiskt lämnar man Östergötlands län bakom sig och vandrar in i Örebro län. Det finns inga skyltar, men kartan vittnar om att hela Västanvik faktiskt ligger i Örebro län. Allt utom den allra sydligaste spetsen.

Uppdatering 200811

Jag uppskattar verkligen all feedback jag får här på bloggen och idag fick jag denna intressanta kommentar:

Hej Du skriver ovan att Västanvik ligger i Örebro län enligt kartan. Då tittar du i Google Map där länsgränsen är helt felritad. Tittar du i Lantmäteriets karta så ligger Västanvik helt och hållet i Östergötland. Jag har skickat mängder med brev till Google Map och påtalat felet men de är för stora för att bry sig om att en mygga ryter. Så därför får jag leva med att bo i Örebro fast jag är Östgöte. Ledsamt.
Tack för en vacker beskrivning av Västanvik.
Bosse Carlsson
sekreterare i Västanviks Samfällighetsförening.

Det är möjligt att Google Maps är svåra att få tag på Bosse, men här ska du i alla fall få upprättelse. Tack snälla Bosse för din kommentar.

Med början i skogen

Jag hade lovat Andreas vandring vid vattnet och började ett tag bli lite orolig att jag hade lovat för mycket. En bit in i skogen efter Hjärnevallen kan man välja att gå högervarv eller vänstervarv på slingan. Andreas fick välja och valde höger. Hur gör du? Väljer du höger eller vänstervarv? Vi båda var rörande överens om att vi väljer höger.

Östgötaleden Medevi Västanvik

Till en början går slingan i vacker blandskog. Och det är verkligen blandskog. Några mindre stigningar, en liten stund på en mindre väg innan leden för dig in i skogen igen. Vi passerar dessutom ett fornminne. En hällkista daterad till ca 2000 f. Kr.

Östgötaleden Medevi Västanvik

Och det dröjer en ganska bra stund innan vi når vattnet och därmed också Vättern.

Östgötaleden – en rundslinga runt halvön Västanvik

Östgötaleden Medevi Västanvik

Men när vi väl gör det då gör vi det med besked. Och det är här vi ser det första tecknet av måndagsklubben som snickrat ihop värsta lyxbänken. Vi slår oss ner en stund och njuter av vattnet. Vi vet det inte då, men vattnet blir vår följeslagare under nästan hela återstoden av vandringen.

Strax därefter passerar vi Hämtningsvikens småbåtshamn och badplats. Innan leden tar oss ut på den lilla halvö som vi sedan tar oss runt på stigar som går så nära vattnet att vi på vissa ställen inte hade klarat oss utan de spänger som är utplacerade på väl valda ställen.

Östgötaleden Medevi Västanvik

Vi går via en av spängerna ut på den lilla Juniön där Måndagsklubben varit rejält i farten och byggt rastvänliga sittplatser. En bit bort ligger de bakom den 18300 mm långa Måndagsbron ut på nästa lilla holme.

Det blir nästan lite löjligt med alla superlativ jag vill slänga mig med – men de hör hemma här.

Östgötaleden Medevi Västanvik
Östgötaleden Medevi Västanvik

Vindskyddet Västanblick och grillplatser

Östgötaleden Medevi Västanvik
Västanblick

När vi närmar oss ett vindskydd talar jag högt och ljudligt om att, visst är det mysigt med vindskydd, men du hittar mig utanför. Inte i. Det är min mindre charmiga skräck för småkryp som gör att jag hellre håller mig utanför. Ändå hittar jag mig alldeles strax inuti. Vindskyddet Västanvik är nämligen inte som alla andra vindskydd. Det är fräscht och välordnat. Och jag ser inte ett småkryp så långt ögat når. Istället blickar jag ut över Vättern och njuter.

Runt om hela leden finns det grillplatser. Välordnade med både stora och vackra grillar och tillhörande sittarrangemang. Det går ingen nöd på den vandrare som behöver pausa och njuta av picknick-korgen med utsikt över det stundom turkosblå vattnet.

Odensbergsviken

Vi har passerat den västra delen av halvön och vänder tillbaka norrut igen, in mot fastlandet. Här går vi längsmed Odensbergsviken och här går leden över våtmark på riktigt långa spänger. För den fågelintresserade finns det möjlighet att göra en avstickare ut till ett fågeltorn. Men nu har det börjat kurra i magen och vi väljer att fortsätta tillbaka mot bilen.

Östgötaleden Medevi - Västanvik
Östgötaleden Medevi Västanvik

Vi lämnar vattnet bakom oss och traskar den sista biten genom mysiga små områden med vad som ser ut som en blandning av sommarhus och permanentboende.

12,44 km på Östgötaleden Medevi – Västanvik

När jag stannar klockan i min Runkeeper-app har vi traskat 12,44 km. Enligt Naturkartan är leden exakt 10 kilometer. Men jag gissar att vårt val att utgå från Medevi brunn gett oss några extra kilometer i benen.

Läs också: Marmorbruksleden – vandring med det lilla extra

Fakta Östgötaleden rundslinga Medevi – Västanvik

Östgötaleden Medevi Västanvik
Östgötaleden Medevi – Västanvik från appen Naturkartan
 • Leden Medevi – Västanvik är en del av Östgötaleden. Det är en av Östgötaledens rundslingor som går runt halvön där Västanvik ligger.
 • Man kan börja sin vandring på flera olika platser runt leden. Vi valde att börja vid Medevi Brunn.
 • Som rundslinga skall leden vara 10 km men blev 12,44 km när vi parkerade vid Medevi Brunn där det finns goda parkeringsmöjligheter
 • Leden finns med i appen naturkartan där det finns utmärkt grillplatser, vindskydd och utsiktsplatser.
 • Leden är medelsvår. Inga bjuder inte på några större nivåkillnader.

Berätta gärna om du redan vandrat Östgötaladen Medevi -Västanvik. Vad tyckte du? Eller fick du inspiration här och planerar att vandra eller har vandrat? Berätta, alltid härligt att höra andras erfarenheter.

Mer att läsa på Lite mera rosa

6 Comments

 • Mikael Strang
  8 juli, 2020 at 19:41

  Hur lång tid tog det?

  Reply
  • corneliatoneri
   8 juli, 2020 at 19:44

   Hej Mikael, vi gick i maklig takt. Tog pauser och tittade på utsikten. 3 h och 16 minuter tog det för oss.

   Reply
 • Bosse Carlsson
  11 augusti, 2020 at 11:06

  Hej Du skriver ovan att Västanvik ligger i Örebro län enligt kartan. Då tittar du i Google Map där länsgränsen är helt felritad. Tittar du i Lantmäteriets karta så ligger Västanvik helt och hållet i Östergötland. Jag har skickat mängder med brev till Google Map och påtalat felet men de är för stora för att bry sig om att en mygga ryter. Så därför får jag leva med att bo i Örebro fast jag är Östgöte. Ledsamt.
  Tack för en vacker beskrivning av Västanvik.
  Bosse Carlsson
  sekreterare i Västanviks Samfällighetsförening.

  Reply
  • corneliatoneri
   11 augusti, 2020 at 14:10

   Hej Bosse, och tusen tack för din kommentar. Vad tråkigt att höra att det är så svårt att få rätsida på det på Googlemaps.
   Här i mitt inlägg har jag dock rättat till det. Men inte bara rakt av utan med hjälp av din kommentar här hos mig.
   Jag uppskattar det oerhört. Tusen tack för att ni tar så väl hand om ert Medevi. Vi kommer tillbaka. Hälsningar Cornelia

   Reply
 • Frida Möllerstedt
  6 maj, 2021 at 20:41

  Letar leder till helgen och tror jag hittade rätt direkt! ???

  Reply
  • Cornelia
   7 maj, 2021 at 08:52

   Ja denna är helt underbar. Jag säger bara gå gå gå!!!!

   Reply

Leave a Reply