Meny
Resor / Svenska resmål / Vandring

Gyllenhielmska leden från Sundbyholm

Under den korta tid som vi har vandrat har jag konstaterat att jag föredrar så kallade rundslingor. Det vill säga sådana som startar och börjar på samma ställe och alltså inte går från A till B. Jag gillar nog helt enkelt att inte behöva gå tillbaka på samma väg som jag redan vandrat. Jag såg därmed inte enbart fram emot att vandra på Gyllenhielmska leden från Sundbyholm när vi var på Vandringsweekend på Sundbyholms slott.

Har du hängt med på min korta vandringshistoria har du kanske läst att jag har en dröm om att en gång i tiden gå Camino de Santiago. Pilgrimsleden på 80 mil som går från södra Frankrike till västra Spanien. Och ja då förstår jag att det kan låta lite galet att jag inte uppskattar att gå från A till B. Men då talar vi kortare vandringar över några timmar när man transporterar sig exempelvis med bil till startplatsen och måste ta sig tillbaka. Och jag tror verkligen att det handlar mest om praktikaliteter som en vandring från A till B inte kan ge på samma sätt. För på ett eller annat sätt måste man ju ta sig tillbaka om man utgår från en punkt och går till en annan och lämnar bilen på den första. Jag har inte kommit på något bättre sätt att lösa det.

Gyllenhielmska leden från Sundbyholm

Gyllenhielmska leden är uppkallad efter Carl Carlsson Gyllenhielm, utomäktenskaplig son till Karl IX och herre på Sundbyholms slott.

Leden passerar förbi Sundbyholms slott. Här kan man välja om man vill gå västerut mot Årby eller öster ut mot Björsund. Där ansluter sedan Fogdöns pilgrimsled och leder vidare om man vill fortsätta. Sträckan mellan Årby och Björsund är totalt 36 kilometer om man önskar gå hela leden.

Vi valde att går österut mot Björsund. Och vi hann gå cirka sju kilometer enkel väg innan vi var tvungna att vända tillbaka till slottet. Där väntade vårt bokade Hot Spa som ni kan läsa mer om här.

Sigurdristningen

Gyllenhielmska leden passerar alltså förbi Sundbyholms slott. Bor du på slottet går du ner på baksidan av receptionsbyggnaden på gräsplätten mellan byggnaden och husvagnsparkeringen. Där hittar du de första skyltarna som leder vidare. En bit in på vägen kan du välja att vika av västerut eller fortsätta österut.

Gyllenhielmska leden

Fortsätter du österut passerar du ganska snart en ramp över Ramsundån och därefter ett känt fornminne. Sigurdristningen som är en hällristning med runor från 1000-talet. Här kan du också se lämningarna efter ett lika gammalt brofäste. Bron gick på den tiden över den betydligt bredare Ramundsån.

Gyllenhielmska leden

På landsvägar genom små byar

Efter fina vandringar i naturreservat och på Omberg var det lite av en besvikelse att gå de första kilometerna på Gyllenhielmska leden. Första delen från Sundbyholm följer den en relativt bred och asfalterad landsväg. Och jag är nära att ge upp när den efter en stund tar oss igenom mysiga Mora by.

Här duggar de röda stugorna med vita knutar tätt. Här står förra årets torkade Midsommarstång kvar. Och på anslagstavlan vid den lilla parkbänken mitt i byn står byalagets aktiviteter och nyheter på en liten anslagstavla. Plötsligt känns vandringen lite charmigare och stegen blir lättare och lättare ju smalare stigen blir.

Genom skog in i någons trädgård?

Bara en liten stund senare blir skogen vid sidan av leden tätare. Strax leds vi av de orange markeringarna in på en smal skogsstig. Vi har lyckats pricka in vårens hittills varmaste dag för vår vandring. Och skogen ger välkommen svalka efter att ha exponerat våra icke solskyddade nyllen på de breda landsvägarna.

Gyllenhielmska leden

Efter en stund tar oss den lilla skogsvägen ner i vad som vid första anblicken verkar vara någons trädgård. Men här leds stigen helt enkelt genom lite mer bebyggda områden igen. Den passerar även Mälby Fornborg. Men den ligger tyvärr lite för långt från leden för att vi ska ta oss tid att gå ut och titta till den.

En stund senare kommer vi ner till de nyare delarna av Mälby och passerar traktormuseet och den charmiga lilla låtsasmacken. Lite småsurrealistiskt att detta ligger mitt ute i vad som kan ses som ingenstans. Här går vi också för första och enda gången hittills fel på våra vandring. Vi svänger vänster då vi inte ser några markeringar. Men vägen slutar strax i privat område och vi får vända och traska ut på ängarna och lite bredare vägar igen.

Fika vid vägkanten

Det är dags att hitta en plats för fika innan vi obönhörligen måste vända och gå tillbaka. Det finns inga givna platser som passar bra för fika och vi slår oss ner vid sidan av vägen och avnjuter macka och bulle innan vi vänder och går tillbaka mot Sundbyholm.

Kanske är det den varma jacuzzin som hägrar eller så har vi helt enkelt beundrat omgivningarna för mycket på ditvägen för hemvägen går betydligt snabbare.

Vi landar på slottet strax innan badet är uppvärmt för oss med 1,4 mil i benen och 3 timmar på klockan.

Fakta Gyllenhielmska leden

Gyllenhielmska leden
  • Gyllenhielmska leden är totalt 36 kilometer och går mellan Årby och Björsund.
  • En karta över leden finns att hämta här.
  • Varma sommardagar finns det gott om badplatser att stanna till och ta ett dopp vid. Bland annat vid Sundbyholm, Slätviken eller vid Ostra knall.
  • Önskar du gå längre kan du fortsätta på Fogdöns pilgrimsled. Den leden är cirka 80 kilometer lång.


Missa inte nästa inlägg. Följ mig gärna på Instagram eller på Facebook för fler bilder och tankar. Klicka bara på ikonerna här nedan. Tack för att du läser mina tankar.

No Comments

    Leave a Reply