Meny
Förträffliga Östergötland / Reseinspiration / Resor / Svenska resmål / Östergötland

Skärgårdsbyn Mon i Sankt Anna – en typisk sommardestination på vintern

Det började som en idé för mitt uppdrag som flygande reporter för Visit Östergötland. Tanken var att jag skulle utmana mig och göra saker som jag normalt inte gör och dokumentera det och det skulle dessutom gärna vara på platser som man normalt inte förknippar med just den årstiden. Sagt och gjort och den första upplevelsen blev ett faktum när jag besökte den typiska sommardestinationen Skärgårdsbyn Mon i Sankt Anna mitt i vintern för att vinterbada.

Året runt – landskapet runt är mitt mantra i allt jag gör när det gäller mitt uppdrag för Visit Östergötland men även här på Lite mera rosa. Vi behöver bli bättre på att uppleva året runt inte bara under sommarmånaderna. Och vi behöver bli bättre, inte bara för besöksnäringen utan även för oss själva. För med lite guldkant i vardagen året runt blir vardagen så mycket härligare. Och glöm inte

A life full of wonders is a wonderful life

Det är en kall februaridag när vi sätter oss i bilen och åker ut emot skärgården. Och ja vi är ganska ensamma. Lite sådär ensamma att vi nästan drar till oss blickar på vägen. Folk undrar säkert vad det är för galningar? Har vi kommit fel? Men vi har kommit rätt och vi hämtar ut vår nyckel i den lilla lådan utanför landthandeln i Mon som också inhyser reception. Men den är stängd såhär års och har bara öppet några enstaka timmar mitt på dagen.

Stuga med utsikt

Här kan man välja om man vill bo i stuga eller på hotell. Vi har hyrt en stuga på 47 kvadrat med plats för sex personer. Alla stugor här har mer eller mindre magisk utsikt men vi har kanske den allra bästa. Vyn över havet genom de stora panoramafönstren är magisk och jag gissar att man på sommarhalvåret gärna hade blickat ut på den från den stora terrassen. Nu väljer vi i stället att mestadels blicka ut inifrån framför den sprakande braskaminen som också finns i stugan och som gick varm under hela vår vistelse.

Workation i lugnet

Lika mycket som jag förespråkar att alla ska göra som jag och besöka exempelvis Mon under lågsäsong, lika fantastiskt är det att ha stället nästan helt för sig själv. Vi satsar på workation och spenderar en hel del tid på varsin sida om köksbordet framför datorerna i det rymliga köket. Då och då pausar jag att blickar ut genom fönstret. Ser några långfärdsskridskoåkare dra ut över isen och en svävare som kommer med öbor in till fastlandet.

Frukost levererad till stugan och hembakt to die for

Sommartid serveras frukost i restaurangen som också finns i anslutning till reception och lanthandel. Vintertid levereras frukost till stugan och finns på plats när vi kommer. Och det är en hel liten buffé inställd till oss. Generöst och allt man kan önska sig. Och ett hembakt bröd vi köpte med oss hem när vi lämnade.

Skärgårdsbyn Mon på sommaren

Sommartid finns mängder med aktiviteter här. Padel, kajak, tennis, ribbåt, utegym och tennis. Men även spa och relax. Och det sistnämnda är något som går att nyttja även vintertid. Några färre båtar ligger förtöjda vid kajkanten, inga alls närmare bestämt. Istället ligger en frigolitbit över det upphackade hålet i isen. Men jag får återkomma till det.

Skärgårdsbyn Mon är sommartid ett paradis för barnfamiljer och jag kan bara tänka mig sorlet och livet här när Sverige firar semesterveckor.

Skärgårdsbyn Mon på vintern – kallbad och relax

Vi har bokat relaxen i form av bubbelbadet. Vi hittar det intill båthuset där omklädningsrummen finns. Och bara ett par steg från det varma badet ser jag stegen ner i det mörka hålet som ska göra mig till vinterbadare. Jag som inte ens badar sommartid ska nu bada mitt i vintern. Jag som ogillar att bada i en sjö på grund av att jag inte ser vad som gömmer sig i vattnet ska nu bada i ett svart och kallt hav.

Ibland tackar jag min lyckliga stjärna för envisheten jag föddes med. För utan den hade jag aldrig gjort det. Men med några goda råd från vinterbadande följare är jag redo och på det tredje försöket klarar jag det.

Jag tar inga simtag och jag är inte i några långa stunder. Hålet i isen tillåter inte några större simtag och jag är i ärlighetens namn ganska sugen på att ta mig upp så snabbt som möjligt men jag gör det och jag är som en ny människa när jag en stund senare utan känsel i fötterna kryper ner i den varma badtunnan. Och ännu viktigare. Jag är fast besluten om att göra det igen.

Mer att göra vintertid i närheten av Skärgårdsbyn Mon

Jag skulle ljuga om jag sa att det finns mängder av saker att göra eller besöka här ute såhär års. Men gillar du långfärdsskridskor är det ett hett tips. Vandring är ett annat. Det går ju faktiskt att göra året om. Jag spanar också in en gårdsbutik i närheten som egentligen bara har öppet sommarhalvåret. Men hemsidan säger att det går bra att höra av sig. Är de hemma öppnar de och det blir ett härligt möte med Agneta och Staffan på Ekö gård. Så ge inte upp. Kika gärna lite närmare hos de lokala aktörerna – ibland finns det möjlighet för ett besök som kan bli så mycket mer än ett besök mitt under högsäsong.

Och så känner jag även när vår vistelse i vår mysiga stuga närmar sig sitt slut. Jag packar motvilligt ihop och beger mig mot verkligheten ut ur bubblan här i landet som är byggt för sommar men minst lika härligt på vintern.

Tack Skärgårdsbyn Mon i Sankt Anna – vi kommer tillbaka. För att vinterbada och för lugnet.

Hitta hit – kartan öppnas i Google Maps
Hemsida: Skärgårdsbyn Mon Sankt Anna

4 Comments

Leave a Reply