Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

15 mysiga stopp på vägen mellan Linköping och Motala

Väg 34 är den vanligaste vägen att köra mellan Linköping och Motala och dörr till dörr tar den runt 50 minuter. Men varför åka dörr till dörr när man kan stanna på mysiga stopp på vägen? Här kommer 15 tips från mig. Några ligger lite närmare vägen, andra får du ta en lite längre avstickare för att besöka. Det finns både slott, gårdsbutiker och våfflor och en hel massa annat på listan. Håll till godo.

Varje rubrik är en länk till en hemsida eller liknande för platsen. Vissa är endast öppet sommar eller helger året runt. Glöm inte att spana in öppettider hos respektive plats innan du beger dig iväg.

Vill du har mer inspiration? Varför inte läsa om 11 mysiga stopp mellan Linköping och Brokind?

Ljungs slott & kyrka

Första stopp blir Ljungs slott och kyrka.

Slottet byggdes av den ganska namnkunnige Axel von Fersen d.ä och mer om ett av mina besök på slottet och lite historia kan du läsa här. I Ljungs kyrka alldeles i närheten hittar vi von Fersen-familjens grav.

Tant Annas vrå

Ännu en liten längre bit från vägen hittar du Tant Annas vrå. För dig som vill spana in loppis och hantverk på östgötaslätten. Spana in Facebooksidan som ligger som länk i rubriken ovan för öppettider då de varierar.

Brunneby musteri & Brunneby kyrka

Men åter till väg 34 och nu stannar vi till på Brunneby musteri. Här saftas och syltas det sedan 1941 och numera drivs verksamheten vidare av andra generationen. I butiken kan du handla både Brunnebys egna varor och andra lokala delikatesser och på gården finns också restaurang där du kan stanna till för fika eller mat.

Missa inte heller att besöka den lilla söta Brunneby kyrka som ligger strax intill. Det sägs att det är ingen mindre än Den Heliga Birgittas morfar som byggt kyrkan. En annan plats att besöka här är Kungs Norrby där det finns en borgruin.

Under 1400-talet ska det gamla slottet ha tillhört Vasaätten och bland annat Gustav Vasas son Magnus som var hertig av Östergötland och också ligger begravd i Vadstena klosterkyrka.

Läs mer om slott i Östergötland – de befintliga, ruinerna och ett försvunnet.

Akvedukten vid Borensberg

Innan du kommer fram till nästa stopp passerar du en av Göta kanals stora sevärdheter – en av två akvedukter. Här går alltså vägen under kanalen och det brukar jag spana på och förundras över från bilen.

Borensberg – den lilla sjöstaden vid Göta kanal

All heder till Borensberg. Nu ska jag säga det. Jag tycker att Borensberg är den ort intill kanalen som lyckats allra bäst med att göra platsen till ett besöksmål i alla fall här på Östgötasidan. Ingen lista på 15 mysiga stopp mellan Linköping och Motala utan Borensberg. Här kommer flera mysiga platser att besöka i Borensberg.

STF Glasbruket vandrarhem & café

På en liten udde mitt emellan Göta kanal och Motala ström ligger STF Glasbruket vandrarhem & café. Här finns camping, ställplats, glamping, vandrarhem och inte minst – café i den ljuvliga trädgården. De har världens godaste Langosvåffla, du har mitt ord på det. Läs mer om vårt besök här

Camarda Italienska delikatesser

Hit hittade jag för att de hade en rolig variant av semla. Canneloni-semla. Men oj så mycket mer de hade. En italiensk delikatessbutik av rang. Missa inte.

Kaffeteriet

Kaffeteriet ligger precis intill kanalen och slussen i Borensberg. Här finns ställplatser och fik bland annat. Och så kan du hyra cykel och cykla längs kanalen, eller bara passa på att ta ett parti minigolf och kolla båtar samtidigt.

Börslycke gård

Precis intill Kaffeteriet hittar vi också Börslycke gårdsbutik. Himmelsk kola, kolasås, chutney och marmelad är några av delikatesserna du kan inhandla här.

Göta hotell

En riktig klassiker som till och med kungaparet besökte när de var här och firade Göta kanal 200 år här förleden. Göta hotell. Här bodde skådespelarna och teamet när första Göta Kanal-filmen spelades in och jag vet inte om det är bara jag men hela uppenbarelsen är liksom synonymt med Göta kanal för mig. Gudomligt Afternoon tea sägs det också att det serveras här – det återstår att testa för mig.

Handdrivna slussar

Här i Borensberg finns också en av två handdrivna slussar i Göta kanal. Resterande är automatiserade men här öppnas och stängs slussportarna fortfarande för hand. Väl värt att kika på och inte minst hjälpa till med. Slussvaktarna brukar gärna ta emot en hjälpande hand.

Högby spa

Kanske är det dags för lite avkoppling? Strax efter Borenseberg ligger mysiga Högby spa och här rekommenderar jag i och för sig en övernattning också för att njuta ordentligt men jag vet att det också ges möjlighet till dagspa. Vi var där på paketet kvällsro härom året när min kära sambo fyllde 35. Läs mer om vår upplevelse här.

Borenshults sluss

Strax innan Motala hittar du Göta kanals sista sluss innan den försvinner ut i Vättern. Borenshults slussar består av fem slussar som är kanalens brantaste slusstrappa.

Motala verkstad och Platens grav

Väl framme i Motala strosar du med fördel längs med kanalen och upplever Motala verkstads miljöer. Motala verkstad är ett av Sveriges äldsta verkstadsföretag och grundades av ingen mindre än Baltzar von Platen. Här hittar du även hans grav.

Våffla eller Tarte Flambée på Mallboden

Tarte Flambee Mallboden
Nej, inte min bästa bild men jag kunde inte hålla mig från att börja äta helt enkelt.

Sedan avslutar vi vår roadtrip ståndsmässigt med en våffla eller en Tarte Flambée på Mallboden.

15 mysiga stopp mellan Linköping och Motala – vem tar du med dig?

Vem vill du tipsa om denna roadtrip i Östergötland? Kopiera länken och skicka den till din vän. Ingen skulle bli gladare än jag.

2 Comments

Leave a Reply