Meny

Jag hade höga förväntningar på vandringen i naturreservatet Kvarseboklint vid Bråviken norr om Norrköping i Östergötland. Efter vår vandring på Marmorbruksleden och efter fantastiska bilder hos min kollega Lina Skandevall på Instagram såg jag fram emot något storartat. Kolmårdsskogarna och landskapet intill Bråviken är dramatiskt, majestätiskt och vackert. Och jag blev inte besviken.

Låt dig inte luras av att leden inte är så lång. Den är desto mer kuperad och tar sin lilla stund. Dessutom är det en fördel att inte skynda fram. Du vill inte missa de både lite skrämmande och mäktiga små avstickarna och inte heller ha för lite tid att beskåda den vackra utsikten.

Vacker vandring vid Bråviken

Längs med Bråvikens kant ligger vandringslederna med det lilla extra på ett pärlband. Hittills har vi vandrat Marmorbruksleden och nu leden vid Kvarseboklint. Återstår gör Bråvikenbrantens vandringsled.

Vandringsleden vid Kvarseboklint är inte en rundslinga utan en led med små avstickare att utforska. Generellt är jag mer förtjust i rundslingor men här är jag benägen att göra ett undantag. Enligt Naturkartan är leden 2,7 kilometer. Lite kortare enligt skyltarna i början av vandringsleden. Enkel väg landade på 2,4 kilometer enligt RunKeeper.

Parkera i Kvarsebo

Det är på vippen att vi åker över i Södermanlands län. Kvarsebo är den ort som ligger närmast Södermanland längs med kustremsan och på flera ställen skvallrar märkning av Sörmlandsleden om närheten till vårt grannlandskap.

Men i orten Kvarsebo där vi parkerar är vi fortfarande kvar i Östergötland. Parkeringsplatsen för Kvarseboklints naturreservat är liten med plats för ett tiotal bilar och har en liten bänk med bord. I början av leden är det lite svårt att tyda vilken märkning vi ska följa och jag smygtittar i Naturkartans app för att hålla spåret. Lite senare är den orangea märkningen frekvent.

Läs mer: 20 tips på vandringsleder i Östergötland

En fika vid Utkiken

En stund in på leden närmar vi oss vattnet, vyerna blir sådär oemotståndliga och vi ser skylten som leder oss mot Utkiken. Här slår vi oss ner med hela Bråviken framför oss. Sällan har den medhavda lunchmackan smakat så gott. I fonden ser vi den lilla bilfärjan över mot Vikbolandet jag planerat vi ska ta sedan.

Skrevan vid Kvarseboklint

Lika mycket som jag vill sitta kvar och njuta av höstsolen och utsikten vill jag fortsätta. Ivrig att få beskåda det jag kommit hit för. Det jag sett på bild. Det som ger mig lika delar känslor av nyfikenhet som rädsla. Skrevan. En förkastning där berget skapat en meterbred skreva. Hit ner kan du klättra om du är modig. Jag är tydligen inte modig. Inte än. Höjder är inte min starka sida. Inte trånga utrymmen heller tydligen. Jag bangade. Men jag är inte klar med Skrevan. Planen är att ta mig dit en varm vårdag när solens strålar letar sig in. Då jäklar.

Upp upp förbi Vårdkasen

Vi fortsätter uppåt en bit förbi Vårdkasen. Ännu en av ledens fina utsiktsplatser. Detta är platsen där man tidigare varnade för inkommande fiender via Bråvikens vatten med eld.

Leden är bitvis krävande med rep som hjälp att ta sig både upp och ner för de brantaste platserna.

Fakta Kvarseboklintleden

  • Kvarseboklint naturreservat ligger på norra sidan om Bråviken i Östergötlands län.
  • Vill du vandra i området hittar du parkering vid Kvarsebo här (länken öppnas i Naturkartan).
  • Leden är enligt Naturkartan 2,7 kilometer enkel väg men min Runkeeper mätte upp 2,4 kilometer.
  • Leden är bitivs krävande med stigningar som kräver viss hjälp av rep.
  • Längs med en avstickare av leden finns ett vindskydd.
  • Mer information om Kvarseboklints naturreservat kan du läsa på Länsstyrelsens hemsida.

3 Comments

Leave a Reply