Meny
. / Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Vandring / Vandringsleder i Östergötland

Att vandra på Omberg – allt du behöver veta inför din vandring och lite till

I detta inlägget får du inte de där hardcore-vandringstipsen. Du får inte veta allt om de grymmaste kängorna eller tältet som tål regn bäst. Här får du tipsen om hur du som nybörjare kan lära känna det underbara berget vid Vätterns östra strand. Så är du nyfiken på att vandra på Omberg men aldrig varit där. Eller om du gjort något enstaka besök men vill ha mer. Då tycker jag att du ska fortsätta läsa.

Vårt första besök på Omberg

Den 13 april 2020 var en ganska blåsig men härlig annandag påsk. Och jag har faktiskt ingen aning om vad det var som gjorde att vi styrde bilen mot Omberg. Vi hade gjort ett par besök tidigare men då framför allt tagit oss upp på Hjässan och tittat på utsikten. Under påsken hade vi gjort några kortare vandringar här hemma i Linköping och kanske var de då tanken på Omberg kom. För där stod vi plötsligt. Vid Ekoparkscenter på Omberg, redo att göra vår första Ombergsvandring. Men var skulle vi börja?

Vid den tidpunkten hade jag ännu inte hittat kartorna på upplevvadstena. se så jag hade verkligen ingen aning om vilka alternativ vi hade. Vi följde vägen. Parkerade på första bästa parkering. Såg oss omkring och där såg jag en markering. Ellen Keys led 6,1 kilometer som du ser på bilden ovan. Det kändes lagom. Och så gick vi.

Vilka förberedelser behövs för vandring på Omberg?

Vi var inte mer förberedda än att vi hade lite oömma kläder, vettiga skor och en fleecetröja, för det blåste ordentligt. Och sen gick vi. Missförstå mig rätt. Självklart ska man inte ge sig ut på värsta vandringarna i flera dagar utan att vara väl förberedd. Men för att njuta av någon av Ombergs vandringsleder behövs det inte mer än just detta. Och när du åter ser den parkerade bilen efter de dryga sex kilometerna skulle jag gissa att du vet om du är fast eller inte. Och då kan du med fördel se om du hittar ett par vettiga skor att gå i och lite andra attiraljer som förgyller din vandring.

Även här är det individuellt vad som passar. Men ett par vettiga vandringsskor med bra stöd är nog det enda jag skulle säga är nödvändigt för att vandra på lite mer allvar.

Bra att veta om Ombergs leder

Innan vi går in på vilka leder som finns på Omberg tar vi ett par ord generellt om Ombergs leder. För det är ett berg vi har att göra med här. Lederna är väl utmärkta (i de allra flesta fall) och på vissa ställen går det utan problem att ta sig fram på breda stigar. Men det finns också de delar av lederna som är naturstigar. Och med det menas motsatsen till breda stigar. Här tar du dig fram bland stock och sten. Och eftersom det är just ett berg kan dessa stigar gå nära ordentliga stup där det är viktigt att vara försiktig.

Jag vill inte på något sätt skrämma upp dig som läser detta. Men det är viktigt att vara varsam och inte ta onödiga risker genom att vara för oförsiktig eller ouppmärksam. Och på vissa delar av stigarna står det skyltar som säger exakt samma sak.

För en vuxen är det inga svårigheter att klara sig undan det värsta men tar du med dig barnen bör du ha dem under uppsikt.

Här börjar du din vandring på Omberg

Med ett helt berg att ta sig an finns det såklart många både större och mindre platser att börja vandringen på. Men varför krångla till det.

De platser där det finns parkering, toalett och även någonstans att ta en fika eller slå sig ner för att äta den medhavda om det lilla fiket är stängt är förslagsvis vid Stocklycke vandrarhem på den södra delen av Omberg eller vid Borghamns strand på den norra delen. Och jag kommer att återkomma till dessa platser flera gånger.

Som exempel startade vi vår första vandring vid Stocklycke vandrarhem och härifrån utgår flera av lederna nedan. Såhär kan det se ut där lederna startar och här ser ni också exempel på information som ges om de olika lederna som du kan påbörja just på den platsen.

Vandring på Omberg
– vilka leder har du att välja mellan?

Vår första vandring var vi som sagt helt oförberedda. Och så kom det sig att vi hittade första bästa utmärkta stig och gick. Första leden vi gick blev därmed Ellen Keyes led.

Ganska snart hittade jag sidan upplevvadstena.se och deras sida om Ombergs olika leder både naturleder, vandringsleder och pilgrimsleder. Och nästa gång vi besökte Omberg hade jag den som en guide. Även om vi under vandringens gång inte behövde följa några kartor utan kunde följa de väl utmärkta lederna.

Kartan på Uppevvadstena.se ser ut såhär och här ser du de längre lederna på Omberg.

Ombergs vandringsleder

Ombergs tre vandringsleder är Ellen Keyes led med blå märkning, Älvarumsleden med grön märkning samt Omberg runt som är en del av Östgötaleden med orange märkning. Och här följer lite mer info om dessa tre. Lite om terrängen, hur de är märkta, hur långa de är och var det passar att starta.

Ellen Keyes led (blå – 6,1 km)

Lite kort om vår vandring på Ellen Keyes led kan du läsa om sist i mitt inlägg 3 kortare vandringar i Östergötland. Denna led utmärker sig genom att gå förbi Ellen Keyes Strand och runt om på delar av leden finns små skyltar uppsatta med visdomsord från just Ellen.

Vi kunde nog inte ha fått en bättre start på vårt Ombergsäventyr.

En annan del på Ellen Keys led. På väg upp mot Hjässan.

Ellen Keyes led startar du med fördel från parkeringen vid Stocklycke vandrarhem vid Ombergs ekoparkcenter. På denna leden får du uppleva lite av allt som Omberg har att erbjuda. Fornlämningar, bokskog, tjärr och milsvida vyer.

Älvarumsleden (grön – 7,5 km)

Nästa led att ta oss an blev den något längre Älvarumsleden. Vi gjorde det en dag efter jobbet i tron om att 7,5 kilometer väl inte kunde vara så mycket värre än de 6,1 vi gått.

Vad vi inte visste då var att Älvarumsleden i höjd- och brantutmaning var betydligt större än Ellen Keyes led. Men vi klarade det. Och kanske klarade vi det just för att vi inte hade några förutfattade meningar om hur svårt det skulle bli.

För var den mer utmanande var den också vansinnigt mycket vackrare. Utsikten vid Älvarums udde över ett kav lugnt Vättern som du kan se i inledningen av detta inlägg var något helt magiskt.

Älvarumsleden ger också möjligheter till flera olika avstickare till både vattenfall, utsiktsplatser och fornborgar. Med kurrande magar valde vi att titta närmare på vattenfallet men sparade det övriga till nästa gång vi går leden.

Älvarumsleden startar du också från parkeringen vid Stocklycke vandrarhem vid Ombergs ekoparkcenter. En bit efter start kan du sedan välja om du tar vänstervarv eller högervarv. Vi valde vänstervarv.

Läs mer: Älvarumsleden på Omberg – en solig vårkväll

Omberg runt (orange – 27 km)

Omberg runt, som alltså är en del av Östötaleden och därmed markerad i orange markeringar, följer stundtals både Ellen Keyes led och Älvarumsleden och även Marialeden som jag ska komma till. Så delar av leden har vi redan vandrat. Innan löven trillat från träden hoppas vi ha vandrat hela som med fördel kan delas upp på flera dagar. Men vårt mål är att vandra den på en dag.

Vill man dela upp den kan man naturligtvis sova i tält på flera platser längs leden. Men det går också bra att hyra in sig på exempelvis både Stocklycke vandrarhem, Ombergs turisthotell och Borghamns strand som du passerar på din vandring.

Vill du så kan du även gå Omberg runt men korta ner sträckan på flera ställen och inte gå hela. Får jag ge dig ett gott råd om du inte vandrat så mycket förr så är det att gå några av de kortare lederna först och spara det bästa till sist.

Omberg runt kan du starta på flera ställen. Men bäst är att utgå från Stocklycke vandrarhem och parkeringen där eller Borghamns strand och parkeringen där.

Ombergs pilgrimsleder

För en person med en stor dröm om att en gång i tiden gå Camino de Santiago var det en stor dag när vi i maj åkte till Omberg och jag fick ta mina första steg på en riktig pilgrimsled. Omberg har två och den en av dem är Marialeden.

Marialeden (röd – 10 km)

Det är första gången vi startar vår vandring vid Borghamns strand denna söndag i maj när rapsfälten står i sin allra vackraste blom. Stigningen är rent ut sagt bedrövlig till en början men ger belöning när vi når toppen. När det gäller pilgrimslederna på Omberg är de inte lika väl utmärkta som de övriga och så här står det om Marialeden på upplevvadstena.se:

Observera!: Marialeden har ingen särskild egen märkning. Där Marialeden delar rutten med Klosterleden, förekommer röda stolpar med Birgittakringlan. I största utsträckning följer Marialeden dock Ombergsleden med sina orange markeringar. Nästan ingen märkning finns inom Borghamns komplicerat väg- och lednät. Följ UpplevVadstenas kartor noggrant eller använd vägbeskrivningen.

Lyckan är stor när jag för första gången ser ett pilgrimsmärke förutom den annars då ganska bristfälliga röda märkningen.

Marialeden är magisk. På nästan halva vägen passerar den Västra väggar på Omberg. Här sluttar berget lodrätt rakt ner i Vättern. Här är utsikten milsvid och hissnande. Ändå måste vi se oss mätta och vika av in mot land för att ta oss över berget.

På andra sidan väntar öppna fält och Ombergs eget kloster. Det känns verkligen som att jag är en pilgrim på riktigt. Marialeden kan varmt rekommenderas oavsett om du har pilgrimsdrömmar som jag eller inte.

Marialeden startar du med fördel på Borghamns strand. Då kan du passa på att ta en liten våffla när milen är avklarad.

Läs mer: Vandra Marialeden – en pilgrimsled på Omberg

Klosterleden Alvastra-Vadstena (lila – 40 km)

Över Omberg går också en annan pilgrimsled. Det är Klosterleden som startar i Alvastra, går över Omberg och sedan fortsätter vidare till Vadstena.

Detta är inte en rundslinga där du kommer tillbaka där du startade. Och vill du fortsätta leden efter Vadstena går den också vidare till Kolmården.

Hela leden från Kolmården till Alvastra har fått sitt namn av att den passerar 11 kloster och 5 olika klostertraditioner.

Övernattningsmöjligheter på delen mellan Alvastra och Vadstena är flera. Stocklycke vandrarhem och Borghamns strand ligger båda på vägen.

Denna leden startar du vid Alvastra kloster eller i Vadstena. På samma sätt som Marialeden är Klosterleden sparsamt utmärkt men följer andra leder på de flesta platser.

Ombergs naturstigar

Fyra naturstigar finns på Omberg. Vi har gått en av dem och delar av flera andra. Orkidéstigen var den första naturstigen vi tog oss an och då passade vi på att ta med oss de små.

Orkidéstigen (orange – 2 km)

Naturreservat Ombergslidens vandringsled är detta och det är föga förvånande orkidéernas rike.

Orkidéstigen har ingen egen märkning utan nyttjar Östgötaledens orange märkning.

Med en längd på 2 km, ganska påtagliga stigningar som går parallellt med en skidbacke med egen lift, passar stigen bra för barn. Vi kombinerade denna stig med en liten del av Ellen Keyes led upp på Hjässan och fick därmed en härlig vandring.

Orkidéstigen startar du vid Ombergsliden. Knappa in Ombergsliden i GPS:en så hittar du snart skyltarna till Orkidéstigen.

Bokskogsstigen (lila – 0,6 km)

Strax bakom Stocklycke vandrarhem går du in i en pelarsal av bokskog. Här hittar du också Bokskogsslingan som är anpassad att ta sig fram för både synskadade, barnvagnar och rullstolar.

Längs de 650 meterna finns två fika platser och en vacker bro över bäcken.

Bokskogsstigen startar du från Stocklycke vandrarhem vid parkeringsplatsen vid Ekoparkscenter.

Omberg och istiden (vit – 2,3 km)

Omberg har en alldeles unik historia. Här hittar du till exempel slukrännor som annars bara kan hittas på fjäll. Och dödisgropar. Vet du inte vad slukrännor och dödisgropar är? Då rekommenderar jag att du tar del av de informativa skyltar som förklara dessa historiska naturfenomen längs med leden Omberg och istiden.

Mitt i en slukränna

Omberg och istiden startar du från Stocklycke vandrarhem vid parkeringsplatsen vid Ekoparkscenter.

Skogsslingan Träd & buskar (gul – 1,8/2,2 km)

Ombergs nyaste tillskott. Skogsslingan har tidigare funnits på annan plats men är sedan sommaren 2020 ersatt av en ny stig. Slingan passerar den gamla skogsskolan, lärarbostaden och vaktmästarbostaden.

Utefter slingan kan du se över 40 olika sorters träd och buskar. Och mitt på kan du göra en avstickare och se Ombergs, kanske Sveriges, högsta gran.

Skogsslingan startar vid Hjässatorget där det också finns parkeringsmöjligheter.

Cykla på Omberg

Vill du hellre cykla på Omberg, då går det också bra. Däremot får du inte läsa mer detaljer om just detta här eftersom jag helt enkelt inte kan något om det. Däremot finns det precis som för vandringen fina kartor även för cykellederna på upplevvadstena.se – du hittar dem här.

Guidade turer och aktiviteter på Omberg

Vill du lära dig mer om Ombergs natur, om historien eller om fornlämningarna på och omkring Omberg? Då finns det flera olika guidade turer du kan ta.

På denna sida hittar du flera olika aktiviteter från flera olika arrangörer.

Personligen har jag en guidad vandring runt Ombergs södra delar och Alvastra kloster högt på min önskelista och skulle då gärna gå någon av turerna med Wettersaga, mer om deras program hittar du här på deras hemsida.

Hade jag varit lite mer äventyrlig av mig hade jag kanske valt att paddla kajak, köra MTB eller åka zipline på Omberg och då hade jag definitivt kontaktat Linda Staaf på Woods & Water. Följ gärna både Lindas och Woods & Waters Instagramkonto så blir du inspirerad att klicka dig vidare till hemsidan och boka. Jag lovar inget, men vem vet om jag upplever Omberg via zipline inom kort.


Lite mer att läsa på Lite mera rosa


Övernattningsmöjligheter på Omberg

Vill du stanna flera dagar på Omberg finns det övernattningsmöjligheter även om du inte vill bo i tält. Och jag har redan nämnt några.

  • Ombergs turisthotell – ligger precis vid foten av Omberg vid den södra sidan. Titta närmare på deras hemsida här för bokning.
  • Stocklycke vandrahem – här kan du i princip starta din vandring direkt från sängen. Stocklycke vandrarhem ligger precis där du startar det stora fleratalet av Ombergs alla leder på den södra sidan av berget. Och vill du inte bo över och gör besöket en helg sommartid, så kan du istället passa på att ta en fika i deras café. Öppettider varierar under året. Deras hemsida hittar du här.
  • Borgshamns strand – på norra sidan av berget hittar du Borghamn och här ligger Borghamns strand med både övernattningsmöjligheter, restaurang, fik och festlokal om det skulle behövas. Deras hemsida hittar du här.
  • Särtshöga vingård – vill du lyxa till det och passar på att besöka Omberg under sommarmånaderna kan du bo över på en äkta vingård i Ombergs närhet. Särtshöga vingård ligger vid foten av södra Omberg och här kan du både sova, äta en god middag, testa deras vin och få en tur i vingården. Deras hemsida hittar du här.

Väljer du istället att ta med dig ditt eget boende? Jag kan inte nog påpeka hur viktigt det är att du följer allemansrätten. Att du inte skräpar ner. Att du inte eldar på berget. Det är enkla förhållningsregler och då ger du tillbaka till berget det som det ger dig – och lite till.

När passar det att besöka Omberg?

Ja när passar det inte att besöka Omberg säger jag. Och som svar på min egen fråga skulle jag nog säga att jag personligen väljer bort att besöka Omberg när alla andra gör det.

Helger och högsäsong är berget fullt ändå. Kan du så rekommenderar jag dig att åka dit när inte alla andra gör det.

Vår första vandring gjorde vi alltså i mitten av april 2020 och när jag tittar tillbaka på bilderna då inser jag att det var ett annat Omberg jag lärde känna och blev lite smått förälskad i då. Ett kalt och grått berg med några få vitsippor på marken och ett argt vatten som slog mot klipporna i Stocklycke hamn.

Under de kommande veckorna förvandlades det till det grönaste gröna. Och medan jag har låtit det vila från mina besök under sommaren har jag väntat på och sett fram emot att få återse det när hösten närmar sig och till slut i full höstskrud.

Kanske kommer jag inte att gå de mest utmanande lederna när snön lagt sig. Men med rätt utrustning kanske jag kan ta mig upp till Hjässan och se ut över vintriga vidder när vi lämnar 2020 bakom oss.

Kort sagt om vandring på Omberg

Så till slut vill jag säga till dig: Vill du vandra på Omberg? Vill du se mer av och lära känna Omberg? Åk dit. Parkera bilen vid Stocklycke vandrarhem, Borghamns strand eller Hjässatorget. Leta upp en märkning du känner igen ovan och börja gå. Det är inte svårare än så. Du kommer inte att ångra dig.

Mina personliga favoriter på Omberg är Älvarums udde och Västra väggar. Där möter det karga stupande klipporna Vättern i räta vinklar. Och där kan det vara lika harmoniskt som argt vatten. Där hittar du urkraften i ovädret eller det absoluta lugnet.

Och har du efter att ha läst detta inlägget fler frågor än svar? Tveka inte att höra av dig. Via en kommentar här nedanför eller via mail på litemerarosa [at] gmail.com

Tack för att du har läst. Jag önskar dig en magisk vandring.

8 Comments

  • Maria
    13 augusti, 2020 at 10:40

    Tack för en intressant och personlig läsning! Jag blev ännu mer sugen att åka dit!

    Reply
    • Cornelia
      18 augusti, 2020 at 09:43

      Hej Maria, stort tack för att du har läst och för att du kommenterar.
      Och vad glad jag blir för dina snälla ord.
      Hoppas du får möjlighet att åka. Du kommer inte att ångra dig.
      Allt gott
      //C

      Reply
  • Lotta
    25 oktober, 2020 at 07:15

    Hej och Tack för trevlig läsning. Passade perfekt nu när vi under höstlovet planerar en två-tre dagars vandring där. Vet du möjligtvis om det finns ved vid vindskydden? //Lotta

    Reply
    • Cornelia
      25 oktober, 2020 at 13:24

      Hej Lotta och tack för din kommentar. Hade verkligen önskat att jag visste hur det låg till med ved i vindskydden men där går jag bet eftersom vi inte själva använt dem. Ha en ljuvlig höstlovsvandring. Omberg är verkligen magiskt. //Cornelia

      Reply
  • Sara
    11 maj, 2021 at 22:16

    Hej! Tack för fina bilder och ett informativt inlägg 🙂
    Hur svårt var det att hitta längst med Marialeden? Blev väldigt sugen på att vandra den 🙂

    Reply
    • Cornelia
      16 maj, 2021 at 13:25

      Hej Sara och tack för dina värmande ord. Det finns absolut leder på Omberg som är bättre uppmärkta än Marialeden men jag tycker ändå att det fick bra. Det var på några ställen som det var lite trixigt. VI använde oss av kartan på naturkartan och då var det lätt att hänga med även där det var lite sämre uppmärkt.

      Reply
  • […] Läs mer: Vandring på Omberg – allt du behöver veta för din vandring och lite till […]

    Reply
  • […] Kanske hade jag kunnat fylla 50 egna punkter bara med saker att göra på Omberg. För det finns så mycket mer att göra där än att vandra. Men vandringen är grunden för mig och därför blir det just det som listas här. Vill du läsa alla mina tips om just detta kan du klicka dig vidare hit. […]

    Reply

Leave a Reply