Meny

Det kan hända att det är resedjävulen i mig som bara fått ett nytt intresse. Vandring. Det var nämligen för tredje gången på tio dagar vi var på där när vi häromsistens gick Älvarumsleden på Omberg. Denna gången drog vi ner direkt efter jobbet för att vandra en något längre led än den första vi gick – Ellen Keys led. På pappret är den knappa kilometern längre och lite mindre elevering. I verkligheten mötte oss drygt en kilometer längre stig med rejäla utmaningar.


Detta är ett inlägg i serien Förträffliga Östergötland. En inläggsserie som är en hyllning till mitt nuvarande hemlandskap och allt fantastiskt som finns att se och göra här. Här kan du bland annat läsa om En lördag på Östgötaslätten  och besök på några av våra slott som LjungLöfstad och Husby Säteri.


Man startar leden vid Ekoparkscenter. Precis bredvid Stocklycke vandrarhem. Älvarumsleden är uppmärkt med gröna markeringar. Efter bara några meter delar sig stigen och man kan välja vilket håll man går. Vi valde att ta till vänster och gå ut mot Vättern. Vandringen startar med en ganska brant men lättillgänglig stigning i de vanligt förekommande slukrännorna på Omberg. Det är fornlämningar från istiden då det smältande vattnet har skapat djupa fåror när det runnit ner för bergssidorna. Dessa fornlämningar är annars vanligast i fjällvärlden men här finns det gott om dem.

En öronbedövande tystnad

Älvarumsleden på Omberg

Det var inte många andra som valt att vandra denna kväll och vi var ensamma stora delar av leden. Uppe på toppen var tystnaden öronbedövande. Vandringen på toppen sker genom härligt luftig skog med Ombergs branta stup på behörigt avstånd. När vi sakta närmar oss Älvarums udde blir leden ganska utmanande. På sina ställen går den brant nedåt för steniga och smala stigar med bergsväggen lite för nära för att jag ska vara helt avslappnad. Det är inte en av de lederna jag skulle ta med barnen på om man säger så. Men det finns gott om möjlighet att hålla i sig. Och belöningen för väl genomförd hajk är stor när vi kommer ner till Älvarums udde och Vättern ligger spegelblank i kvällssolen.

Älvarums udde
Älvarums udde och en spegelblank Vättern

Uppåt igen

Efter Älvarums udde går stigen åter uppåt över stock och sten. Och innan vi svänger av får vi magiska vyer över norra Omberg och Västra väggar. Vi tar också en liten omväg för att se det lilla vattenfallet.

Sedan är det dags för ännu en snabb klättring uppåt genom Storpissans naturreservat för att ta oss upp på toppen och över på andra sidan berget. Uppe på toppen går stigen stundtals på breda grusvägar. Där kan vi pusta ut och spana upp på Borggården, en av Ombergs tre fornborgar. Denna ska även vara den mest välbevarade. Men det får jag uttala mig om vid nästa tillfälle då jag denna gång hade fullt fokus på att gå klart leden innan solen hade gått ner helt.

Läs också: Marialeden på Omberg – vandring på en pilgrimsled

Mörkahålkärret och Chop Chop

Sista delen av leden passerar vi Mörkahålkärret och balanserar på en lång spång över kärret. Runt om oss skapar skogen en kuliss och när jag råkar ropa till när jag håller på att trilla studsar ljudet mellan skogsväggarna. Vi fantiserar om att låta tonerna av Enya fylla naturens rum och hela kärret med musik.

Den sista delen av Älvarumsleden möter upp Ellen Keyes led. Vi går i mål vid Stocklycke vandrarhem två timmar, tretton minuter och 8,41 kilometer senare.

Med tanke på att vi inte med blotta ögat såg att denna leden skulle var riktigt så utmanande som den var (man lär sig något nytt varje dag) var fullt fokus på att hinna till Mjölby och favoritmaten på Chop Chop. Sällan har maten smakat så bra.

Vi är glada att vi inte visste vad som väntade oss när vi började vår vandring för dagen och i efterhand är vi glada att det var just det som väntade oss. Älvarumsleden på Omberg rekommenderas starkt men kanske inte som en liten tur efter jobbet utan en dag när man har tiden på sin sida.

Älvarumsleden på Omberg – fakta

  • Leden börjar och slutar vid Ekoparkscenter och Stocklycke vandrarhem
  • Älvarumsleden är 7,5 kilometer men bjuder på möjligheten till ett par avstickare som lätt gör leden en kilometer längre.
  • Leden är bitivis ganska utmanande och det är en fördel att ha bra skor för att inte råka trampa snett.
  • Mer om lederna på Omberg inklusive Älvarumsleden kan du läsa här
  • Vill du få ett hum om stigningen kan du ta en titt på elevationsloggen från min app under rundan här nedan.
Älvarumsleden

Följ gärna Lite mera rosa på Instagram och Facebook för att inte missa någon uppdatering och för ännu mer tips och inspiration på upplevelser. Klicka på ikonerna nedan.


Fler inlägg på Lite mera rosa

No Comments

    Leave a Reply