Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Vandring / Vandringsleder i Östergötland / Östergötland

Ellen Keyes led på Omberg – lite av hela Omberg på en vandringsled

Det finns en uppsjö av vandringsleder på Omberg. En av dem som är relativt lätt att ta sig an och som var den allra första leden jag vandrade på Omberg är Ellen Keyes led. Leden ger dig lite av allt som är Omberg. Den är absolut inte lättvandrad men den är om man jämför med de andra lederna både behagligt lång och har flera sträckor som inte är så krävande där du kan pusta ut. Här kommer mina tips om du vill vandra Ellen Keyes led.

Ellen Keyes led – historien bakom namnet

Men ska vi ta och börja med namnet. Vem tusan är Ellen Key? Och varför har hon gett namn till en led på Omberg? Ellen var författare och 1910 till 1911 byggdes Strand som var Ellen Keyes hem mot slutet av hennes liv. Strand ligger på sluttningen av Ombergs södra del och är nu ett museum över Ellens liv. Går du Ellen Keyes led passerar du strand och på delar av leden finns också citat ifrån Ellen uppsatta. Det ena mer tänkvärt än det andra.

Ellen Keyes led Omberg

Att vandra Ellen Keyes led

Ellen Keyes led startar du med fördel vid Stocklycke vandrarhem. Där finns parkeringsplats och toaletter. Ledens markering är blå och båda gångerna jag har gått hela leden har jag gått den motsols. Man börjar alltså med att gå ner emot Vättern och Stocklycke hamn. Vid Stocklycke hamn kan man stanna för ett dopp eller bara en magisk utsikt över Vättern. Här finns också grillplats och vindskydd.

Efter detta startar vår klättring uppåt och här är det delar som är ganska branta och på sina ställen varnas med skyltar för stup. Jag förstår varför för här stupar det verkligen rakt ner mot Vättern precis intill leden och jag själv föredrar att inte vandra mot detta utan ifrån.

Ellen Keyes led – lite av allt på Omberg

Vandrar du Ellen Keyes led får du nästan ett litet Omberg i miniatyr och upplever lite av allt du hittar på berget. Under den första delen av Ellen Keyes led hittar du inte bara hennes ljuvliga citat utan även en magiskt vacker bokskog. När du sedan passerat Strand går du en bit på bilvägen som leder upp emot Omberg och går då alldeles intill ruinerna av Alvastra kloster som man kan ta en avstickare till om man vill. Utsikten ner över Hästholmen här är magisk.

Läs mer: Vandring på Omberg – allt du behöver veta för din vandring och lite till

Mot toppen och Hjässan

Det är strax dags för ledens längsta stigning, den upp emot Hjässan, Ombergs tak. Och härifrån kan du också starta din vandring på Ellen Keyes led om du exempelvis bor på Ombergs turisthotell som ligger helt nära här.

När du lämnar bilvägen och rastplatsen bakom dig går du in i magiska miljöer med slukrännor från Istiden runt om dig. Här stiger det brant på sina ställen och du går genom lövskog vidare in i en magisk barrskog när du närmar dig toppen. Och när du inte tror att det kan stiga så mycket mer så stiger det lite till innan du som ett trollslag går igenom några buskage och är uppe på toppen med en utsikt som tar andan ur en.

Här uppe kan du om du så vill och benen tillåter ta trapporna upp i utsiktstornet. Här uppe finns också utmärkt i vilken riktning du ser olika platser. Missa inte att spana ut över Östergötlands mesta fågelsjö – Tåkern.

Neråt igen via borgar och kärr

Härifrån går det sedan bara neråt. Du har klarat av alla stigningar. På väg ner från Hjässan kan du ta en avstickare till en av Ombergs borgar. Hjässaborgen, den största av Ombergs fornborgar. Och väl nere passerar du också Mörkahål-kärret. I dammen här finns det paddor och grodor i mängder och inte bara i dammen utan även på stigen intill. Här gäller det att parerera.

6,1 km med avslutning vid Stocklycke vandrarhem

Efter Mörkahålkärret går du genom bokskog en lättvandrad del av leden och avslutningsvis kommer du fram till Stocklycke vandrarhem som ligger precis intill parkeringen. Här kan man med fördel stanna till för en välförtjänt fika.

Fakta Ellen Keyes led på Omberg

  • Längd: 6,5 kilometer
  • Markering: blå
  • Grillplatser: Vid Stocklycke hamn och intill Vadstena klosterruin innan stigningen mot Hjässan
  • Vindskydd: Vid Stocklycke hamn
  • Badmöjligheter: Vid Stocklycke hamn
  • Övernattningsmöjligheter:Stocklycke vandrarhem eller Ombergs turisthotell

Till sist återstår bara att önska dig en magisk vandring.

2 Comments

Leave a Reply