Meny
Reseinspiration / Resor / Svenska resmål

Kulturarvskortet – med rabatter till Sveriges kulturskatt

Kulturarvskortet – kanske inte det mest sexiga ordet jag har startat ett blogginlägg med. Jag vet. Men nu är det just det vi ska prata om idag och då är det väl lika bra att gå rakt på sak tänker jag. För er som precis som jag älskar slott och det svenska kulturarvet så är Kulturarvskortet dumt att missa. Och man behöver inte vara lika tokig som jag och vilja övernatta på ensam på ett slott för att ha nytta av det. Jag lovar.

Kulturarvskortet kom i min ägo i juli förra året och sedan dess har jag använt det flitigt. Flitigare än vad jag faktiskt hade trott att jag skulle använda det. Låt mig guida dig igenom alla gånger med lite kuriosa om både platsen jag besökte och vad jag sparade på att ha Kulturarvskortet i min ägo. Längst ner i detta inlägg hittar du mer fakta om kortet, pris och var du kan köpa det.

Linköpings slott 26 juli 2019

Linköpings slott

Jag köpte mitt kort den 26 juli 2019 när jag besökte Linköpings slott på en guidad visning. Jag nyttjade flera lunchraster förra sommaren till att lära mig mer om Linköpings centrala historia och detta var ett av de tillfällena. Linköpings slott är från 1100-talet och på den guidade visningen av slottet och domkyrkomuseet får man besöka platser i slottet som man inte får besöka om man besöker det på egen hand.

Entré till slottet och domkyrkomuseet kostar 80 kronor för en vuxen och med Kulturarvskortet betalar du halva priset. 40 kronor sparat med andra ord.

Ljungs slott 26 juli 2019

Ljungs slott

Samma dag som kortet inhandlades åkte jag ut till Ljungs slott på eftermiddagen. Där deltog jag också i en guidad visning på det ganska okända slottet som varit föremål för spökjakt i TV4:s Det Okända.

Mer om det besöket har jag berättat här.

Entré till slottet och guidad tur kostar 80 kronor och med Kulturaarvskortet betalar du halva priset. 40 kronor sparat även här.

Drottningholms slott 27 juli 2019

Drottningholms slott

Såhär i efterhand minns jag inte att det var ett sådant intensivt schema på slottsbesöken i somras. Men dagen efter jag inhandlat mitt kort åkte vi mot Stockholm för en övernattning på Arlanda och passade på att åka in och tittat på kungens hus tillika Sveriges första världsarv – Drottningholms slott och Kina slott som ligger i slottsparken.

Att strosa runt i parkerna är gratis men vill man som vi titta lite inomhus får man punga upp med 130 kronor för Drottningholm och 100 kronor för Kina slott. Halva priset på båda med Kulturarvskortet och 115 kronor sparade.

Om besöket på Drottningholm kan ni läsa mer här.

Löfstad slott 9 augusti 2019

Löfstad slott

I början av augusti gjorde jag sedan sommarens sista slottsbesök när jag åkte till Löfstad slott som ligger mellan Linköping och Norrköping. Slottet har bevarats nästintill som det var den där decemberdagen 1926 när slottets sista ägare Emilie Piper gick ur tiden.

Utan barn eller andra arvingar donerade Emilie slottet till Östergötlands museum och numera visas slottet upp vid guidade visningar varje sommar. Det är inte möjligt att vandra runt i slottet på egen hand.

Vill du istället bara passa på att äta gott så finns Löfstad värdshus i en av flygelbyggnaderna. Med Kulturarvskortet fick jag halva priset på entrépriset 90 kronor och 45 kronor sparade.

Stockholms slott 18 oktober 2019

Stockholms slott

I oktober åkte jag till Stockholm för staycation med min vän Fia. Efter poddinspelning på förmiddagen hade jag några timmar att slå ihjäl innan vi skulle mötas upp. Planen för de timmarna var att strosa runt i Gamla stan men så plötsligt uppenbarade sig en bekant byggnad. Helt spontant bestämde jag mig för ett göra ett besök på Stockholms slott.

På slottet finns det tre olika delar att se representationsvåningarna, skattkammaren och Museum Tre kronor. Entré till alla tre delarna kostar 160 kronor för vuxen och Kulturarvskortet ger dig, jajamensan, halva priset. 80 kronor sparade.

Totalt sparat under 2019

Totalt under mina besök har jag därmed sparat 320 kronor totalt – kortet kostar 200 kronor. Så ska jag vara helt ärlig så är det ju 120 kronor jag sparat. Hittills. Och därmed kan jag utan att överdriva säga att det har betalt sig.

Låt mig också säga att jag är långt ifrån klar med mina slottsbesök och då gäller kortet ett helt år fram till den 26 juli 2020.

Besöken jag hoppas kunna göra 2020

Förhoppningen är att jag under 2020 kan besöka både Vadstena slott, Ulriksdals slott, Riddarholmskyrkan, Rosendals slott och några museum. För kortet gäller inte alls bara på slott. Flera museum ingår också i besöksmålen där du får rabatt på entré eller på andra delar av upplevelsen.

Har jag inte övertalat dig om förträffligheten i Kulturarvskortet nu så finns det inget hopp för dig. Då blir du aldrig den slottsnörd som jag är. Men om du ens bara nuddar vid tanken att det kanske skulle vara ett trevligt initiativ då kan du läsa mer på Kulturarvskortets egen hemsida här. Kortet har du sedan när du inhandlat det alltid med dig i en app i din telefon. Och där kan du även köpa ditt kort om du vill. Sök på Svenska Kulturarvskortet i din app-affär.


Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar! Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

2 Comments

 • Ann
  27 mars, 2020 at 06:53

  Det finns så otroligt mycket att göra här i sverige, som faktiskt inte alls har intresserat mig tidigare. Men vi får väl se hur det blir nu ett tag framöver, om det inte måste bli lite mer sverige semester…

  Reply
 • Linköpings slott - Sveriges äldsta slott
  12 februari, 2023 at 12:00

  […] Läs mer: Kulturarvskortet – med rabatter till Sveriges kulturskatt […]

  Reply

Leave a Reply