Meny
Resor / Samla bonuspoäng

SAS AMEX Elite eller SAS AMEX Classic – vad ska du välja och varför?

Ett av de bättre sätten att samla SAS Eurobonuspoäng på är genom att använda ett eller flera kreditkort som ger dig poäng på varje köp. Och nu vill jag direkt säga att min ståndpunkt är att du inte ska handla på kredit. Däremot kan du handla med kreditkort utan att nyttja krediten och faktiskt betala fakturan i slutet av varje månad. AMEX har tre olika kort som ger dig bra utväxling och som vi själva har använt oss av i drygt tre år. SAS AMEX Classic, SAS AMEX Premium och SAS AMEX Elite. Här berättar jag vilket av korten vi har valt och varför.

SAS AMEX Premium – vårt val

Vi har under tiden vi haft SAS AMEX-kort haft två olika varianter. SAS AMEX Classic och SAS AMEX Premium. Det senare är det kort vi har nu och det är av egentligen en enda anledning. Med ett SAS AMEX Classic kan du endast tjäna ihop och få en voucher som gäller för Europa, med SAS AMEX Premium gäller vouchern för hela världen.

Vi har sedan februari 2018 gjort två rena poängresor med 2 för 1-voucher. Den första till Los Angeles i SAS Plus dit och SAS Business hem och den andra till Thailand med både Lufthansa, Austrian och Thai.

SAS AMEX Classic, SAS AMEX Premium och SAS AMEX Elite – skillnaderna

SAS AMEX Premium vs SAS AMEX Classic

Skillnaden mellan vårt AMEX Premium och den billigare varianten av AMEX Classic är att du på det kortet får mindre poäng per spenderad krona. 10 poäng per spenderad 100 kr mot 15 poäng. Men också att vouchern du får efter 100 000 spenderade kronor endast gäller i Europa. Vouchern ger dig möjlighet att resa 2 för priset av 1. I gengäld är kortet också kostnadsfritt.

SAS AMEX Premium vs SAS AMEX Elite

Skillnaden mellan vårt AMEX Premium och den lyxigare varianten AMEX Elite är att du på det kortet får mer poäng per spenderad krona. 20 poäng per spenderade 100 kronor mot våra 15. Du har möjlighet att få två vouchers om du spenderar 300 000 kronor på ett kalenderår. Du får också en mer omfattande reseförsäkring än den som finns i Premiumkortet och utöver det uppgradering på resan. I gengäld kostar kortet 335 kronor i månaden, alltså 4020 kronor om året. Vårt SAS AMEX Premium kostar 100 kronor i månaden.

Läs mer om att samla bonuspoäng

Vårt val av kort

Och utifrån dessa fakta anser vi att mellanvarianten AMEX Premium är det alternativ som passar oss allra bäst just nu. Ett extrakort kan ställas ut utan extra kostnad och därmed har vi varsitt och kan enkelt båda samla poäng som sedan samlas på ett gemensamt Eurobonuskonto. Vill man ha ytterligare kort kan man beställa upp till tre ytterligare kort mot en kostnad av 525 kronor per kort och år.

Men man kan ju inte betala med AMEX överallt – eller?

Så – har du hört att det inte går att betala med AMEX överallt? Att många ställen inte tar AMEX? Det var nog sant för några år sedan men stämmer definitivt inte idag. Nio av tio köp vi gör där vi drar kortet så kan vi använda AMEX. Men hur ska man tänka där man faktiskt inte kan använda sitt AMEX? Vi övervägde noga om vi då skulle handla på våra vanliga VISA-kort eller om vi skulle skaffa SAS Eurobonus Mastercard. Och vi valde det senare. Men mer om det i ett annat inlägg.

No Comments

    Leave a Reply