Meny
Resor / Samla bonuspoäng

SAS Amex Eurobonus – hur tänker vi kring våra Eurobonuspoäng?

Vi började samla Eurobonuspoäng i februari 2018. Efter det är det en liten lätt underdrift att säga att världen har förändrats på många olika sätt. Så hur tänker vi nu efter flygskam och under brinnande pandemi med färre plan på radarn än Flightradar24 någonsin skådat? Har vi slutat samla eller drar vi vårt SAS Amex Eurobonus lika ofta ändå? Såhär tänker vi.

SAS Amex Eurobonus – vårt val idag

Vi har idag lagt upp vår ekonomi på det sättet att vi handlar främst på vårt SAS Amex Eurobonus Premium-kort. Till det har vi också ett SAS Mastercard som vi nyttjar i de fall det inte går att betala med Amex. Men det är inte ofta det händer. Max 10 procent av de butiker vi handlar i, både på stan och på nätet, tar inte AMEX.

Mer om hur vi tänker kring valen av kort, varför vi valt SAS Amex Eurobonus Premium och inte Elite till exempel, och en massa annat har jag skrivit om i ett långt och informativt inlägg här. Där har jag också skrivit om vikten av att inte handla för mer pengar än du faktiskt har. Och det behöver man inte göra även om man har ett kreditkort.

Resor vi kunnat göra med poäng

Under våra snart två och ett halvt år som samlare av Eurobonuspoäng har vi gjort resor som vi aldrig haft möjlighet att göra annars. Och valet att samla just SAS Eurobonuspoäng har vi gjort aktivt. Vi vill inte samla poäng för att kunna göra så många resor som möjligt. Vi vill samla poäng för att ha möjligheten att göra några resor, då och då, i Business class eller andra premiumklasser.

Hittills har vi åkt till Los Angeles i SAS Plus. Hem från Los Angeles reste vi för första gången i SAS Business. (Ni vet då när kungen förstörde alltihop när han kom och satte sig bredvid.)

Andreas hade sedan möjligheten att överraska mig med en resa tur och retur New York i Business class med SAS. Och tidigare i år reste vi till Thailand som bonusresa i Business Class med både Austrian och Thai.

Sluta samla poäng eller inte?

När vi landade hemma i Sverige efter vår Thailandsresa i januari i år var poängkontot i stort sett nollat. Inte kunde vi heller drömma om vad som komma skulle. När Arlanda stängde ner terminal efter terminal och när världen stängde ner landsgräns efter landsgräns. Då tog vi oss en aktiv funderare på om det var läge att sluta dra vårt SAS Amex Eurobonus-kort när vi handlade.

Men efter moget övervägande kom vi fram till att det värsta som kan hända är att SAS går i konkurs och vi förlorar våra poäng. Poäng som är värda resor som vi annars ändå inte haft.

Visst har vi betalt några hundralappar för korten under tiden som vi annars inte hade behövt göra. Men det liksom risken att förlora poängen är värd att ta. Vår förhoppning är fortfarande att en dag åter igen kunna använda en voucher och våra poäng för en härlig resa i Business Class någonstans i världen.

Kanske väljer vi någon gång i framtiden att samla poäng i något annat flygbolag eller allians. Men tills dess är vi SAS trogna. Hur tänker du?


Mer att läsa om poäng på Lite mera rosa

4 Comments

 • Daniel på FlyingDryden
  17 juni, 2020 at 09:00

  Är ganska poängsnål. Drar in en del men spenderar inte så mycket och har fortsatt att använda mitt SAS Mastercard Premium som vanligt. Försöker hoppa på kampanjer och köra kortare resor inom Europa när jag väl bränner poängen. Känns som mycket mer resor för poängen då, även om det så klart lockar att dra ett par business-resor till mer långväga destinationer. Med mitt SAS MC Premium reser jag i Plus för Go-poäng inom Europa och det har fungerat bra så här långt.

  Men. Eftersom SAS förlängt innevarande status med ett år så har jag faktiskt ingen direkt poänghets. Jag var på väg att skaffa just Amex och tänkte göra det nu i juni men tack vare förlängningen så struntar jag i det, jag kommer behålla min nivå ändå utan att behöva kortet och nya poäng.

  Nästa år är kanske läget annorlunda och det tar jag sonika då. 🙂

  Reply
  • corneliatoneri
   17 juni, 2020 at 09:20

   Poängsnål var ordet 🙂 Förstår din tanke.
   Spenderar inte några poäng över huvud taget just nu faktiskt. Men fortsätter att spendera på korten precis som vanligt och hoppar på intressanta kampanjer.
   Det verkar som att Amex vill ha in lite mer kunder dock eftersom de kör en liten ”drive” mitt i allt som händer.
   Nästa år hoppas vi på lite fler möjligheter 🙂

   Reply
 • Johan | grattisvarlden.se
  17 juni, 2020 at 12:36

  Jag har kört på som vanligt, även om det märks på mina poängkonton att jag inte rört mig utanför Stockholm sedan i februari. Därför har jag roat mig med att dra in poäng till Amtrak Guest Reward för att kunna korsa USA med tåg när gränsen öppnas.

  Sen vad det gäller SAS och en eventuell konkurs är Eurobonus ett separat bolag. Dock var SAS timmar från en konkurs 2012. Men SAS är så viktigt för infrastrukturen i Sverige och framförallt Norge att det skulle kosta för mycket att låta bolaget gå omkull. Det räcker med att se hur COVID-19 påverkat deras linjenät.

  Reply
 • pilla
  18 juni, 2020 at 11:43

  Jag kör också AMEX och har även ett MC med EB intjäning. Spenderar poängen på resor inom Europa, har gjort så sedan jag blev medlem när jag var 18 år. På den tiden fick man inte gå med tidigare. Minns att mina föräldrar gick med i början av -90 talet och då kunde de köpa förmånliga resor till mig och min bror för 50% poängrabatt fram tills man var 20 så fick några sådana till US&A när jag och brorsan rest dit själva.

  Reply

Leave a Reply