Meny
Reseinspiration / Resor

Mina bästa tips för att bli av med jetlag

Du har laddar i månader, kanske i år för resan. Resfebern vet inga gränser. Du landar. Kanske i ett varmt och efterlängtat Thailand eller på det mesta drömresmålet i USA. Immigrationsköerna drar inte sällan ut på tiden, men vad gör det när du inte kan bärga dig inför de 30 graderna som strax ska slå emot dig eller när du kikar över axeln och ser New Yorks skyline utanför terminalfönstren? Bara en stund senare sitter du apatisk i en buss eller taxi mot ditt hotell. Den har slagit till – såhär gör du för att snarast bli av med jetlag.

Ingen kan säga att de är opåverkade. Det är en fysisk omöjlighet. När du färdas över flera tidszoner blir kroppen påverkad vare sig du vill det eller inte. Själv är jag efter några lite längre resor, framför allt de senare åren, till både Thailand, New York och Los Angeles, ganska övertygad om att i alla fall jag tycker att det är jobbigare att åka österut än västerut. Men jag får nog också konstatera att jag är en av de som har turen att inte bli jättepåverkad av jetlag.

Självklart vill jag tro att anledningen till det är att just mitt sätt att hantera jetlagen är det allra bästa. Men skämt åsido så handlar det nog mest om att jag följer just min kropps behov och det tror jag är en av de viktigaste nycklarna. Att följa sina egna behov. Vi är ju som du vet alla unika.

Men om du är lika unik som jag så kanske dessa tipsen kan hjälpa dig.

Anpassa dig inte

För min del fungerar det inte att redan på hemmaplan börja anpassa mig till den nya tidszonen. Det resulterar snarare i att tiden innan, när jag laddar inför resan, blir pressad och stressad. Jag landar som en zombie och börjar semestern med att vara helt slut. För mig fungerar det inte att börja gå upp supertidigt eller vara uppe halva nätterna för att låtsas att jag någon annanstans. Jag ska ju alldeles snart vara där på riktigt och då är det bättre att ladda upp genom att vara utvilad på hemmaplan.

Välj det som passar bäst inte det som borde vara bra

Vi bor i Linköping och har fler än en gång åkt tidiga morgonflighter från Arlanda. Det tar inte lång tid att ta sig mellan Linköping och Arlanda och vi kan utan större problem åka hemifrån under natten. OM vi inte åker allt för tidigt.

Åker man sju eller senare tycker jag att det finns en charm i att gå upp rysligt tidigt och dra på natten. Men går planet tidigare än sju så börjar det blir lite mer av en ångest hur tidigt man behöver gå upp för att hinna när man som vi också vill vara på plats ordentligt tidigt för att hinna njuta av flygplatsen.

Vi väljer därför det som passar bäst beroende på tiden flyget går. Ibland blir det hotell natten innan och ibland åker vi hemifrån. Nu senast när vi åkte gick planet inte så tidigt så vi egentligen hade behövt bo över men februari kan vara osäkert när det gäller väder och det kändes tryggt att veta att vi redan var på plats om ovädret skulle slå till.

Jag planerar inte för att gå upp mitt i natten och vara trött inför flygningen. Det resulterar oftast i att jag istället går upp mitt i natten och totalt misslyckas med att kunna somna på flyget och så landar jag med migrän och sover bort det första dygnet. Planera inte hela din resa utifrån det faktum att du tror att du ska kunna somna på kommando. Somnar du så somnar du, då behöver kroppen det.

Sov om du vill

Vilket osökt för mig in på det sista och viktigaste rådet och som jag också tror är det absolut minst accepterade. Här skiljer sig nämligen min inställning från de flestas.

Sov! Är du trött så sov!

För min del fungerar det inte att tvinga kroppen att vara uppe för att anpassa sig. Det sabbar hela mitt humör och mitt psyke. Vi har väl länge fått till oss i alla de glansiga magasinen att powernapen är lite av en mirakelmedicin. Och en powernap när du landar åtta tidszoner hemifrån är ju magiskt.

Erfarenheter åt både öst och väst

När vi landade i Thailand i januari 2018 var det arla morgonstund där medan det var mitt i natten hemma. Efter en dryg 11-timmarsflight i TUI´s icke så bekväma 767:a där sömnen uteblivit, valde jag att gå direkt från frukost till en solstol och sova en stund under ett parasoll. Tvärtemot vad alla förståsigpåare skulle råda mig till. Vaknade lagom till lunch och sedan hade jag inga som helst problem med jetlag under resten av resan.

När vi landade i New York i november 2017 var det tidig eftermiddag men immigrationskön tog flera timmar och det hade hunnit bli kväll innan vi landade i vårt Airbnb på norra Manhattan. Strax innan åtta på kvällen hade vi fått i oss ett glas vin och en Subway-macka och tröttheten visste inga gränser. Vi somnade sött och vaknade pigga och utvilade morgonen efter och mådde därför prima resten av vistelsen.

Stanna inte uppe till midnatt ny tid för att ställa om, unna dig en tidig kväll. Pressa dig inte att vara vaken hela dagen för att anpassa dig, unna dig en powernap i solstolen. Lyssna på kroppen!

Det är mitt allra bästa tips för att slippa jetlag. Lyssna på kroppen!


Upplever du att jetlagen är svårare när du åker västerut eller österut? Har du några andra tips på att hantera jetlag? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan.

Och så till sist. Du vet väl om att du kan följa Lite mera rosa på Facebook eller Bloglovin för löpande uppdateringar!
Eller följ mig på Instagram för mer inspiration. 
Tack för att du vill dela mina tankar med mig.

1 Comment

  • Linn
    1 december, 2021 at 14:51

    Att tvinga sig vaken en hel dag när man redan är trött är en urusel idé. För det första är det inte bra för kroppen att göra så, man måste åtminstone få sova middag, men för det andra så är jet-lag i strikt bemärkelse en störning i den biologiska klockan till följd av att dygnet inte är vid sin ”vanliga” längd, så att hålla sig vaken på övertid tar inte bort jet-lagen. Man skulle kunna säga att jet-lag innebär en slitning i den biologiska klockan mellan att stötta att sömnbehovet tillfredsställs med regelbundna intervall och att anpassa sig efter dom nya dygnsförhållandena, och dygnsrytmen tar i någon mån parti för behovets rätt MOT dygnet.

    Reply

Leave a Reply