Meny
Förträffliga Östergötland / Resor / Svenska resmål / Östergötland

4 smultronställen i Östergötland väl värda en omväg

Det finns de där platserna som man inte behöver ha vägarna förbi för att besöka. Man tar vägen förbi även om det krävs en liten omväg. Och självklart finns det några sådana i Östergötland. Det finns ganska många faktiskt. Men jag har valt ut 4 – du kanske vill lägga till din favorit i en kommentar. Så länge kommer mina smultronställen i Östergötland här.

Stafsäters gårdsglass

Stafsäters gårdsglass

Det är inte ofta du har vägarna förbi Stafsäters men vad gör det när du kan ta en liten omväg på tur mellan exempelvis Linköping och Kisa eller kanske som en utflykt bara för att. Och även om du nu inte skulle vara så förtjust i glass så finns det så mycket annat här. Bland annat finns det våffelbuffé med både söta och matiga våfflor, gårdsbutik med härliga produkter från lokala producenter och intill finns både mysiga vandringsstråk och på andra sidan vägen 73:ans loppis. En heldagsutflykt om du frågar mig. Bara några hundra meter bort ligger också en mysig badplats för den som inte är någon badkruka.

Läs mer om ett av våra besök på Stafsäters gårdsglass en lite ruggig höstdag

Du hittar till Stafsäters såhär. Och jag rekommenderar att hålla koll på deras insta för mer aktuell info.

Pizzamakarna

Inredningen hos Pizzamakarna i Igelfors

I den lilla byn Igelfors som ligger en bit norr om Finspång hittar vi Pizzamakarna. Vivi o Victor är det som är makarna som lagar pizza i den gamla handelsboden från 1872. Men det är inte hit du spontant tar vägarna förbi. Vare sig när det gäller avstånd eller leverans. För bor du inte i Igelfors eller dess omedelbara närhet så tar det en stund att ta sig hit. Och det är det värt. För här lagas inte pizza i massproduktion. Öppettiderna för nästa månad släpps på speciellt datum månaden innan och degantalet är begränsat. Anledningen? För att det handlas lokalt lokal lokalt och för att minska på matsvinnet. Men tro mig, det är värt en omväg. Så värt att vi åkt 9 mil enkel resa inte mindre än två gånger för ett besök här. Kanske är det snart dags igen?

Läs mer om vårt besök hos Pizzamakarna här.

Du hittar till Pizzamakarna såhär. Och håll koll på deras Instagram när nästa månads datum släpps.

Open New Doors Banhof

Open New Doors Banhof är café och bageri som även serverar luncher och det ligger i det gamla stationshuset i Sya. Sya är en liten ort belägen mellan Mantorp och Mjölby om man räknar rälsvägen. Räknar man väg-vägen så att säga får man gå tillbaka till tiden då Riksettan var huvudled genom landet för att det ska ligga på huvudstråket. Men jag kan verkligen varmt rekommendera att inte köra E4:an genom Östergötland alla gånger och detta en av de där vägarna du kan ha som alternativ. Och då föreslår jag att du stannar till och äter något gott just här på Open New Doors Banhof.

Du läser mer om ett av våra besök på Open New doors banhof här.

Du hittar till Pizzamakarna såhär. Och håll koll på deras Instagram för öppettider och annat aktuellt.

Stegeborgs hamnkrog

Stegeborgs hamnkrog

Vid inloppet till Slätbaken som sedan blir Göta kanal ligger Stegeborgs hamnkrog. Och hit skulle jag nästan rekommendera dig allra mest att åka off season. Många platser är ju magiska off season och här är det en sommarplats som blir nästan ännu vackrare motsatt säsong. Vi passade på att åka hit på vår väg ut emot Skärgårdsbyn Mon (som egentligen skulle kunna få en egen plats på denna lista) och att möta havet och naturen här ute vid kustbandet är som balsam för själen året om.

Du hittar till Stegeborgs hamnkrog såhär.

2 Comments

Leave a Reply